settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή για το φλερτ;

ΑπάντησηΗ Αγία Γραφή δεν αναφέρει κάτι σχετικά με το αν είναι κακό ή όχι το φλερτ, αλλά περιέχει κάποιες αρχές που μπορούμε να εφαρμόσουμε. Αρχικά, χρειάζεται να ορίσουμε το φλερτ. Σύμφωνα με το λεξικό Merriam-Webster, φλερτ είναι «α) η ερωτική συμπεριφορά που δεν συνοδεύεται με σοβαρή πρόθεση, ή β) το ρηχό και προσωρινό ενδιαφέρον ή αρέσκεια». Εχει την ίδια σημασία με κάτι που χαρακτηρίζουμε ασήμαντο πράγμα. Το δεύτερο που πρέπει να εξετάσουμε είναι το τι οι άνθρωποι προσπαθούν να επιτύχουν όταν φλερτάρουν. Προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή των άλλων, είτε αυτή είναι θετική είτε αρνητική; Επιδιώκουν να δείξουν σεξουαλικό ενδιαφέρον ή έλξη; Το θεωρούν «αθώο παιχνίδι», έστω και αν αυτοί ή το άλλο πρόσωπο συνδέονται με κάποιον/α άλλην, ακόμη και έγγαμοι;

Η χαλαρή επαφή με κάποιο πρόσωπο όπου σκόπιμα εκδηλώνουμε σεξουαλικά υπονοούμενα, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για μας πνευματικά. Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως ενόσω δεν συμβαίνει κάποια φυσική επαφή, αυτό που γίνεται στον νου μας είναι αδιάφορο, η Αγία Γραφή μάς πληροφορεί διαφορετικά. «Εγώ, όμως, σας λέω, ότι καθένας που κοιτάζει μια γυναίκα για να την επιθυμήσει, διέπραξε ήδη μοιχεία μέσα στην καρδιά του.» (Ματθαίος 5:28). Ο Ιάκωβος γράφει, «Πειράζεται, όμως, κάθε ένας, από τη δική του επιθυμία, καθώς παρασύρεται και δελεάζεται. Έπειτα, η επιθυμία, αφού συλλάβει, γεννάει την αμαρτία· και η αμαρτία, μόλις εκτελεστεί, γεννάει τον θάνατο.» (Ιακώβου 1:14-15). Η ζωή τών σκέψεών μας μετράει για τον Θεό και οι σκέψεις μας τελικώς κατευθύνουν την συμπεριφορά μας.

Η αμαρτία ξεκινάει από τον νου μας και προχωράει στην καρδιά. Το Ματθαίος 12:35 μας λέει ότι «Ο καλός άνθρωπος βγάζει τα καλά από τον καλό θησαυρό τής καρδιάς, και ο πονηρός άνθρωπος βγάζει τα πονηρά από τον πονηρό θησαυρό.». Είναι γεγονός πως οτιδήποτε μας περιβάλλει, σε οτιδήποτε δείχνουμε ανεκτικότητα, και με οτιδήποτε γεμίζουμε τον νου μας, είναι αυτό που θα γίνουμε. Γι’ αυτό το Φιλιππησίους 4:8 λέει, «Αδελφοί μου, όσα είναι αληθινά, όσα είναι σεμνά, όσα είναι δίκαια, όσα είναι καθαρά, όσα είναι προσφιλή, όσα έχουν καλή φήμη, αν υπάρχει κάποια αρετή, και αν υπάρχει κάποιος έπαινος, αυτά να συλλογίζεστε.».

Αν και το φλερτ χαρακτηρίζεται σχεδόν πάντοτε ως «αβλαβές», σπανίως είναι, αν πράγματι είναι αβλαβές. Το φλερτ μπορεί να προκαλέσει ευχάριστη προσοχή, αλλά το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται προς το άλλο πρόσωπο είναι σχεδόν αποκλειστικά σεξουαλικό και πιθανότατα στερείται κάθε αίσθησης σεβασμού. Το φλερτ μπορεί επίσης να καταστρέψει την φήμη κάποιου, πράγμα που με την σειρά του μπορεί να καταστρέψει παρούσες και μελλοντικές φιλίες και ρομαντικές σχέσεις. Το φλερτ είναι ευχάριστο προσωρινά αλλά παράγει μια ψευδή οικειότητα που αφήνει τον άνθρωπο άδειο καθότι δεν υπάρχει μια πραγματική σχέση πίσω από το φλερτ.

Μια άλλη θεώρηση αφορά το πρόσωπο που κάποιος φλερτάρει. Είναι πιθανό πως ο άνδρας ή η γυναίκα που είναι αποδέκτης του φλερτ αγωνίζεται ενάντια σε αμαρτωλές σκέψεις. Όταν κάποιο πρόσωπο τού άλλου φύλου κρέμεται από αυτόν/αυτήν, του/της κλείνει το μάτι, τον/την αγγίζει ή δείχνει το σώμα του, καθιστά τον αγώνα του ακόμη πιο δύσκολο. Η Αγία Γραφή μάς προειδοποιεί σοβαρά να μην πειράζουμε τους άλλους προς την αμαρτία (Ματθαίος 18:7). Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε να οδηγήσουμε τους ανθρώπους στην βασιλεία τού Θεού και να μην κάνουμε ποτέ κάτι που θα έκανε έναν άνθρωπο να σκοντάψει στην χριστιανική του πορεία (Ρωμαίους 14:21).

Η Αγία Γραφή μάς λέει πως πρέπει να είμαστε καλό παράδειγμα δείχνοντας στους ανθρώπους την αγάπη τού Χριστού με την συμπεριφορά μας (Εφεσίους 5:1-2). Η αγάπη τού Χριστού είναι πραγματική και βαθιά. Είναι αγνή και έχει την πρόθεση να ωφελήσει τους άλλους. Αντί να φλερτάρουμε οφείλουμε να αγαπάμε τους ανθρώπους με την αγάπη τού Θεού. Το Α΄ Κορινθίους 10:31 μας υπενθυμίζει, «Είτε, λοιπόν, τρώτε είτε πίνετε είτε κάνετε κάτι, τα πάντα να τα κάνετε προς δόξαν τού Θεού.».

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή για το φλερτ;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries