settings icon
share icon
Ερώτηση

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να βρούμε την αληθινή αγάπη;

ΑπάντησηΟλοι νιώθουμε την επιθυμία ν’ αγαπάμε και ν’ αγαπιόμαστε. Βιώνουμε διαφορετικά επίπεδα αγάπης από γονείς, αδέλφια, φίλους και άλλους. Αλλά οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε επίσης να βρούμε εκείνον τον ξεχωριστό άνθρωπο με τον οποίον μπορούμε να γίνουμε κοινωνοί μιας αγάπης βαθύτερου επιπέδου. Φαίνεται πως είναι τρομερά δύσκολο να βρούμε αληθινή αγάπη και είναι συχνά δύσκολο να κατανοήσουμε το γιατί. Ένα μεγάλο ερώτημα που χρειάζεται αρχικά να θεωρήσουμε είναι, «ποιος είναι ο ορισμός που δίνω στην αληθινή αγάπη;». Η κατανόηση τού τι εννοούμε «αληθινή αγάπη» μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε τι πραγματικά επιζητούμε και γιατί αποδίδει ή όχι.

Πολλές κοινωνίες χρησιμοποιούν την λέξη αγάπη πολύ χαλαρά. Η αγάπη συνδέεται συχνά με έντονα συναισθήματα που πραγματικά είναι εγωκεντρικά και δεν αποδέχονται την δέσμευση. Σε πολλές ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα βλέπουμε χαρακτήρες που ακολουθούν τις ορμόνες τους και κάνουν σεξ πριν τον γάμο. Όταν η «αγάπη» είναι επιφανειακά ριζωμένη σε ευχάριστα συναισθήματα ή φυσικά αισθήματα, σβήνει τόσο εύκολα όσο άναψε. Δεν υπάρχει κάτι κακό με την επιθυμία μας να βιώνουμε ευχάριστα συναισθήματα προς το πρόσωπο που αγαπάμε· αν όμως αυτά αποτελούν το θεμέλιο τής σχέσης μας, η σχέση γίνεται προβληματική. Αν το είδος της «αγάπης» που ψάχνουμε είναι αυτό που επιδεικνύει σήμερα η διαποτισμένη από το σεξ κουλτούρα, δεν είναι άξιο απορίας γιατί είναι δύσκολο να βρούμε αληθινή αγάπη· δεν είναι αληθινή αγάπη αυτή που αναζητούμε αλλά μια εμπειρία που από την φύση της δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ.

Η Αγία Γραφή μάς δίνει μια πολύ διαφορετική εικόνα αγάπης. Η αληθινή αγάπη πηγάζει από τον Θεό —στην πραγματικότητα, Αυτός είναι αγάπη (Α΄ Ιωάννου 4:8)— και είναι Αυτός που έβαλε μέσα μας την ανάγκη ν’ αγαπάμε και ν’ αγαπιόμαστε. Συνεπώς, είναι ζωτικής σημασίας η αντίληψη τού σχεδιασμού Του για την αγάπη. Η αληθινή αγάπη, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, είναι ριζωμένη στην θυσία, στην αφοσίωση και στην παρόρμηση να ωφελήσουμε το αγαπώμενο πρόσωπο (δες Ιωάννης 15:13). Η αγάπη τού Θεού για μας τον οδήγησε στον σταυρό. Γνωρίζουμε με σιγουριά ότι ο Ιησούς δεν ένιωσε «ευχάριστα» συναισθήματα ενώ βάδιζε προς τον σταυρό (Λουκάς 22:42-44). Η Γραφή περιγράφει την σχέση μας με τον Ιησού ως σχέση νύφης και γαμπρού (Ματθαίος 9:15, Εφεσίους 5:32). Ο πραγματικός ρομαντισμός είναι σχεδιασμένος να οδηγεί και ν’ αυξάνει στο πλαίσιο τής αφοσίωσης τού γάμου (Γένεση 2:24) και πρέπει να ριζώνει στην αγάπη που θυσιάζεται (Εφεσίους 5:22, 25-28).

Αρκετά πράγματα μπορούν να καταστήσουν δύσκολη την εύρεση αληθινής αγάπης σύμφωνα με τον σχεδιασμό τού Θεού. Εδώ θα εστιάσουμε την ματιά μας σε μερικά μεγάλα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε:

Η σκέψη πως υπάρχει μόνον ένα «κατάλληλο» πρόσωπο για μας. Αυτό είναι ένα ψέμα που μπορεί να μας κρατάει φοβισμένους ότι συμβιβαζόμαστε με κάτι λιγότερο παρά με το καλύτερο δυνατό. Η αναμονή προς εύρεση τής τέλειας «αδελφής ψυχής» μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Ο άνθρωπος που επιλέγουμε να παντρευτούμε γίνεται το «κατάλληλο» πρόσωπο για μας, διότι δεσμευόμαστε μ’ αυτό για όλη μας την ζωή. Η Γραφή έχει στενέψει το πεδίο: η αληθινή μας αγάπη πρέπει να είναι ένας πιστός που ζει για τον Κύριο (Β΄ Κορινθίους 6:14-15)· πέραν τούτου, ο Θεός θα δώσει σοφία και διάκριση (Ιακώβου 1:5). Σοφοί και ευσεβείς άνθρωποι που μας γνωρίζουν καλώς μπορούν και αυτοί να μας οδηγήσουν να βρούμε την αληθινή αγάπη.

Η σκέψη πως ένας άνθρωπος μπορεί να μας ικανοποιήσει. Μόνον ο Θεός μπορεί πραγματικά να μας γεμίσει, έτσι που δεν χρειάζεται να βρούμε την ρομαντική αγάπη για να νοιώσουμε την αίσθηση τής ικανοποίησης! Κανένας από μας δεν είναι τέλειος και η προσδοκία πως μια άλλη ατελής ανθρώπινη ύπαρξη θα καλύψει κάθε μας ανάγκη είναι εξωπραγματική, επιβλαβής και μπορεί να μας οδηγήσει μόνον στην απογοήτευση.

Η απροθυμία μας ν’ αλλάξουμε ή αυξηθούμε. Είναι εύκολο να φανταστούμε το είδος τού προσώπου που θα θέλαμε ν’ αγαπήσουμε αλλά πόση προσπάθεια καταβάλλουμε ώστε να γίνουμε εμείς οι ίδιοι τέτοιος άνθρωπος; Ολοι έχουμε τα δικά μας ζητήματα που πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε με την βοήθεια τού Θεού προκειμένου να γίνουμε οι άνθρωποι που Εκείνος επιθυμεί να είμαστε. Είναι πειρασμός η σκέψη πως αν βρούμε την αληθινή αγάπη αυτή θα λύσει με μαγικό τρόπο αυτά τα ζητήματα. Αλλά η στενή σχέση με κάποιον άνθρωπο δεν λύνει τα δικά μας προβλήματα· το πιθανότερο είναι ότι θα τα εκθέσει περισσότερο. Αυτή η αλήθεια αποτελεί μέρος τής σχέσης που προσφέρει ικανοποίηση, καθώς το σίδερο ακονίζεται με σίδερο (Παροιμίες 27:17), εφόσον είμαστε πρόθυμοι ν’ αλλάξουμε και αυξηθούμε. Αν είμαστε απρόθυμοι ν’ αλλάξουμε, η σχέση θα καταπονηθεί και μπορεί τελικά να διαλυθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε προσωπικό ζήτημα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί πριν τον γάμο. Θα πρέπει, μάλλον, να εφαρμόσουμε την πρακτική να ζητάμε από τον Θεό να μας δείξει ποια πράγματα πρέπει ν’ απομακρυνθούν από την ζωή μας (Ψαλμός 139:23). Καθώς γινόμαστε οι άνθρωποι που ο Θεός θέλει να είμαστε, θα ταιριάξουμε καλύτερα στις σχέσεις που ο Θεός έχει προετοιμάσει για μας.

Η σκέψη πως είναι πολύ αργά πλέον για να βρούμε αληθινή αγάπη. Η εύρεση τής αληθινής αγάπης και ο γάμος δεν είναι ζητήματα που πρέπει κάποιος να τα δει επιπόλαια. Είναι καλύτερα να είναι κάποιος προσεκτικός παρά να πάρει μια γρήγορη και απερίσκεπτη απόφαση. Τρεις φορές το Ασμα Ασμάτων προειδοποιεί, «μην ξυπνήσετε την αγάπη μου μέχρις ότου θελήσει» (Ασμα Ασμάτων 2:7, 3:5, 8:4). Η ώρα τού Θεού είναι πάντοτε η καλύτερη.

Γνωρίζουμε ότι ο Θεός νοιάζεται για την επιθυμία μας να βρούμε αληθινή αγάπη. Όταν παραδίδουμε πλήρως την επιθυμία αυτήν στον Θεό, απαλλασσόμαστε από το βάρος τής προσπάθειας να επιτύχουμε εμείς την εύρεση τής αληθινής αγάπης (Ματθαίος 11:29-30).

Η αγάπη είναι μια ουσιώδης ιδιότητα τού Θεού, και μας δείχνει στην Αγία Γραφή πώς η πραγματική, αληθής αγάπη εργάζεται. Ο επαναπροσδιορισμός τής αγάπης ή η προσπάθεια εύρεσής της πέραν του σχεδιασμού τού Θεού οδηγεί σε απογοήτευση και διάψευση τών προσδοκιών. Η παράδοση τών επιθυμιών μας στον Θεό, η υποταγή μας στο θέλημά Του και η εύρεση τής πληρότητάς μας σ’ Αυτόν, αποτελούν τα κλειδιά για την εύρεση τής αληθινής αγάπης. «Ευφραίνου στον Κύριο και θα σου δώσει τα ζητήματα τής καρδιάς σου.» (Ψαλμός 37:4).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να βρούμε την αληθινή αγάπη;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries