settings icon
share icon
Ερώτηση

Μπορεί κάποιος πιστός να αισθάνεται το Άγιο Πνεύμα;

Απάντηση


Ενώ συγκεκριμένες ενέργειες του Αγίου Πνεύματος συμπεριλαμβάνουν κάποιο συναίσθημα όπως η καταδίκη της αμαρτίας και η ενθάρρυνση, η Γραφή δεν μας κατευθύνει να βασίζουμε την σχέση μας με το Άγιο Πνεύμα στο πως και τι αισθανόμαστε. Κάθε αναγεννημένος πιστός κατέχεται από το Άγιο Πνεύμα. Ο Ιησούς μας είπε ότι όταν θα έρθει ο Παράκλητος θα είναι μαζί μας και μέσα μας. «Και εγώ θα παρακαλέσω τον Πατέρα, και θα σας δώσει έναν άλλον Παράκλητο, για να μένει μαζί σας στον αιώνα, το Πνεύμα τής αλήθειας, το οποίο ο κόσμος δεν μπορεί να λάβει, επειδή δεν το βλέπει ούτε το γνωρίζει• εσείς, όμως, το γνωρίζετε, επειδή μένει μαζί σας, και μέσα σας θα είναι (Κατά Ιωάννη 14:16-17). Με άλλα λόγια, ο Ιησούς στέλνει κάποιον όμοιό Του για να είναι με μας και μέσα μας.

Γνωρίζουμε ότι το Άγιο Πνεύμα είναι μαζί μας επειδή έτσι μας λέει ο Λόγος του Θεού. Κάθε αναγεννημένος πιστός κατοικείται από το Άγιο Πνεύμα αλλά δεν είναι ο κάθε πιστός υπό τον έλεγχο του Αγίου Πνεύματος και υπάρχει μια ευδιάκριτη διαφορά. Όταν λειτουργούμε με βάση τις επιθυμίες της σαρκός μας δεν είμαστε υπό τον έλεγχο του Αγίου Πνεύματος ακόμη και αν κατοικεί μέσα μας. Ο απόστολος Παύλος σχολιάζει πάνω σ΄ αυτήν την αλήθεια και χρησιμοποιεί μια παρομοίωση που μας βοηθάει να καταλάβουμε. «Και μη μεθάτε με κρασί, στο οποίο υπάρχει ασωτία• αλλά, γίνεστε πλήρεις με το Πνεύμα» (Εφεσίους 5:18). Πολλοί διαβάζουν αυτό το εδάφιο και το ερμηνεύουν ότι ο απόστολος Παύλος μιλάει ενάντια στο κρασί. Ωστόσο, το πλαίσιο αυτής της περικοπής είναι το περπάτημα και ο αγώνας του πληρωμένου με Άγιο Πνεύμα πιστού. Γι΄ αυτό υπάρχει κάτι παραπάνω εδώ από μια απλή προειδοποίηση για την μεγάλη κατανάλωση κρασιού.

Όταν οι άνθρωποι μεθάνε από το πολύ κρασί, παρουσιάζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: γίνονται αδέξιοι, μπερδεύουν τα λόγια τους και η κρίση τους μειώνεται. Ο απόστολος Παύλος κάνει μια παρομοίωση εδώ. Ακριβώς όπως υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν ότι κάποιος είναι υπό την επήρεια μεγάλης κατανάλωσης κρασιού, έτσι πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν ότι κάποιος είναι υπό τον έλεγχο του Αγίου Πνεύματος. Διαβάζουμε στα εδάφια στην προς Γαλάτας 5:22-24 σχετικά με τον καρπό του Πνεύματος. Αυτός είναι ο καρπός του Αγίου Πνεύματος και προσδιορίζει ότι ένας αναγεννημένος πιστός είναι υπό τον έλεγχό Του.

Ο χρόνος του ρήματος στο προς Εφεσίους 5:18 υποδεικνύει μία συνεχή διαδικασία «γίνεστε πλήρεις» με το Άγιο Πνεύμα. Δεδομένο ότι είναι μια προτροπή, προκύπτει ότι είναι επίσης δυνατό να μην μπορούν να πληρωθούν ή να ελέγχονται από το Πνεύμα. Το υπόλοιπο κεφάλαιο στο προς Εφεσίους 5 μας δίνει τα χαρακτηριστικά ενός πληρωμένου με Πνεύμα πιστού. «μιλώντας μεταξύ σας με ψαλμούς και ύμνους και πνευματικές ωδές, τραγουδώντας και ψάλλοντας με την καρδιά σας στον Κύριο• ευχαριστώντας πάντοτε για όλα τον Θεό και Πατέρα στο όνομα του Κυρίου Ιησού Χριστού• καθώς ο ένας θα υποτάσσεται στον άλλον με φόβο Θεού (Εφεσίους 5:19-21).

Δεν είμαστε πλήρεις με το Πνεύμα γιατί έτσι νιώθουμε αλλά γιατί αυτό είναι προνόμιο και αγαθό του Χριστιανού. Η πληρότητα και ο έλεγχος του Πνεύματος είναι αποτέλεσμα της υπακοής στον Κύριο. Αυτό είναι ένα δώρο της χάρης και όχι μια συναισθηματική αίσθηση. Τα συναισθήματα μπορούν να μας εξαπατήσουν και μπορούμε να μπλέξουμε σε ένα συναισθηματικό παροξυσμό που είναι καθαρά από την σάρκα και όχι από το Άγιο Πνεύμα. «Λέω, λοιπόν: Περπατάτε σύμφωνα με το Πνεύμα, και δεν θα εκπληρώνετε την επιθυμία τής σάρκας… Αν ζούμε σύμφωνα με το Πνεύμα, ας περπατάμε και σύμφωνα με το Πνεύμα» (Προς Γαλάτας 5:16,25).

Αναφέροντας αυτό, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχουν στιγμές που μπορούμε να κυριευτούμε από την παρουσία και την δύναμη του Πνεύματος και αυτό είναι συχνά μια συναισθηματική εμπειρία. Όταν αυτό συμβεί είναι μία χαρά που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Ο Βασιλιάς Δαβίδ «χόρεψε με όλη του τη δύναμη» (Β΄ Σαμουήλ 6:14) όταν έφεραν την Κιβωτό του Κυρίου στην Ιερουσαλήμ. Βιώνοντας την χαρά του Πνεύματος κατανοούμε ότι ως παιδιά του Θεού είμαστε ευλογημένοι με την χάρη Του. Έτσι σίγουρα οι δραστηριότητες του Αγίου Πνεύματος μπορούν να εμπλέκουν τις αισθήσεις και τα συναισθήματά μας. Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να βασίζουμε την βεβαιότητα της πλήρωσής μας με το Άγιο Πνεύμα στο πως αισθανόμαστε.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Μπορεί κάποιος πιστός να αισθάνεται το Άγιο Πνεύμα;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries