settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι σημαίνει ότι είμαστε πλασμένοι με φοβερό και θαυμάσιο τρόπο (Ψαλμός 139:14);

Απάντηση


Ο Ψαλμός 139:14 δηλώνει «Θα σε υμνώ, επειδή πλάστηκα με φοβερό και θαυμάσιο τρόπο• τα έργα σου είναι θαυμάσια• και η ψυχή μου το γνωρίζει αυτό πολύ καλά.» Το περιεχόμενο αυτού του εδαφίου είναι η απίστευτη φύση των σωμάτων μας. Το ανθρώπινο σώμα είναι ο πιο περίπλοκος και μοναδικός οργανισμός στο κόσμο και αυτή η πολυπλοκότητα και η μοναδικότητά λέει πολλά για το μυαλό του Δημιουργού του. Κάθε πτυχή του σώματος, μέχρι το πιο μικροσκοπικό κύτταρο, αποκαλύπτει ότι είναι φτιαγμένο με φοβερό και θαυμάσιο τρόπο.

Οι μηχανικοί γνωρίζουν πώς να σχεδιάσουν δυνατές μεν αλλά ελαφριές ακτίνες, τοποθετώντας ισχυρό υλικό προς τα εξωτερικά άκρα της διατομής και πληρώνοντας το εσωτερικό με ελαφρύτερο, πιο αδύναμο υλικό. Αυτό γίνεται επειδή οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στις επιφάνειες μια κατασκευής κατά το χειρισμό κοινών κάμψεων ή καταπονήσεων. Μια διατομή ενός ανθρώπινου οστού αποκαλύπτει ότι το ισχυρό υλικό είναι στην εξωτερική πλευρά και το εσωτερικό χρησιμοποιείται ως εργοστάσιο για την παραγωγή διαφόρων ειδών κυττάρων. Όταν εξετάζετε μια εξελιγμένη φωτογραφική μηχανή, με την ικανότητα να επιτρέπει περισσότερο ή λιγότερο φως ανάλογα με τις ανάγκες και την ικανότητά της να εστιάζει αυτόματα σε ένα ευρύ φάσμα πεδίου, βρίσκεται επαναλαμβανόμενες απομιμήσεις της λειτουργίας του ανθρώπινου ματιού. Και όμως, έχοντας δύο μάτια, έχουμε την αντίληψη του βάθους η οποία μας δίνει την δυνατότητα να κρίνουμε πόσο μακριά είναι ένα αντικείμενο.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι επίσης ένα καταπληκτικό όργανο, φτιαγμένο με φοβερό και θαυμάσιο τρόπο. Έχει την ικανότητα να μαθαίνει, να κατανοεί και να ελέγχει τόσες πολλές αυτόματες λειτουργίες του σώματος όπως τον καρδιακό παλμό, την αρτηριακή πίεση, και την αναπνοή, να διατηρεί την ισορροπία όταν περπατάμε, τρέχουμε, στεκόμαστε και καθόμαστε, όλα ενώ επικεντρώνεται σε κάτι άλλο. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούν να ξεπεράσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο στη δυνατότητα υπολογισμών αλλά έχουν μικρότερη ικανότητα στην εκτέλεση περισσότερο συλλογιστικών εργασιών. Ο εγκέφαλος έχει επίσης μια καταπληκτική ικανότητα προσαρμογής. Σ΄ ένα πείραμα, όπου οι άνθρωποι φορούσαν γυαλιά που έκαναν τον κόσμο να φαίνεται ανάποδα, οι εγκέφαλοί τους γρήγορα επανερμήνευσαν τις πληροφορίες που τους είχαν δοθεί για να αντιλαμβάνονται τον κόσμο «στη σωστή θέση». Ενώ άλλοι που είχαν δεμένα τα μάτια για μεγάλο χρονικό διάστημα, το «κέντρο όρασης» του εγκεφάλου σύντομα άρχισε να χρησιμοποιείται για άλλες λειτουργίες. Όταν άνθρωποι μετακινούνται σε ένα σπίτι κοντά σε ένα σιδηρόδρομο, σύντομα ο ήχος των τρένων φιλτράρεται από τους εγκεφάλους τους και χάνουν την συνειδητή αίσθηση του θορύβου.

Όσον αφορά την μικρογράφηση, το ανθρώπινο σώμα είναι επίσης φτιαγμένο με φοβερό και θαυμάσιο τρόπο. Για παράδειγμα, οι πληροφορίες που απαιτούνται για την κλωνοποίηση ολόκληρου του ανθρώπινου σώματος, που καλύπτουν κάθε λεπτομέρεια, είναι αποθηκευμένες στον διπλό έλικα του DNA που βρίσκεται στον πυρήνα του καθενός από τα δισεκατομμύρια κύτταρα του ανθρώπινου σώματος. Και το σύστημα πληροφόρησης και ελέγχου που αντιπροσωπεύεται από το νευρικό μας σύστημα είναι εκπληκτικά μικρό σε σύγκριση με τις ανθρώπινες εφευρέσεις των συρμάτων και καλωδίων οπτικών ινών. Κάθε κύτταρο, τη στιγμή που ονομάζεται «απλό» κύτταρο, είναι ένα μικρό εργοστάσιο που δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό από τον άνθρωπο. Καθώς τα μικροσκόπια γίνονται όλο και πιο ισχυρά, οι απίστευτες προοπτικές του ανθρώπινου κυττάρου αρχίζουν να έρχονται στο προσκήνιο.

Εξετάστε ένα γονιμοποιημένο ωάριο που πρόσφατα συνέλαβε ανθρώπινη ζωή. Από αυτό το κύτταρο μέσα στη μήτρα αναπτύσσονται όλα τα διάφορα είδη ιστών, οργάνων και συστημάτων, λειτουργώντας όλα μαζί ακριβώς τη σωστή στιγμή σε μια εκπληκτικά συντονισμένη διαδικασία. Ένα παράδειγμα είναι η οπή στο διάφραγμα μεταξύ των δύο κοίλων στην καρδιά του νεογέννητου βρέφους. Αυτή η οπή κλείνει ακριβώς την κατάλληλη στιγμή κατά τη διάρκεια της γέννας για να επιτραπεί η οξυγόνωση του αίματος από τους πνεύμονες, η οποία δεν συμβαίνει, ενώ το μωρό είναι στη μήτρα και λαμβάνει οξυγόνο μέσω του ομφάλιου λώρου.

Επιπλέον, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος είναι σε θέση να καταπολεμήσει τόσους πολλούς εχθρούς και να αποκατασταθεί μόνο του με ελάχιστες επισκευές ( ακόμη και την επισκευή κακών τμημάτων του DNA) μέχρι με μεγαλύτερες (θεραπεύοντας κόκκαλα και αναρρώνοντας από μεγάλα ατυχήματα). Ναι υπάρχουν ασθένειες που τελικά θα νικήσουν το σώμα καθώς γερνάμε αλλά δεν έχουμε ιδέα πόσες φορές κατά τη διάρκεια της ζωής μας το ανοσοποιητικό μας σύστημα μας έσωσε από βέβαιο θάνατο.

Οι λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος είναι επίσης απίστευτες. Η ικανότητα να χειρίζεται μεγάλα, βαριά αντικείμενα και επίσης να χειρίζεται με προσοχή ένα εύθραυστο αντικείμενο χωρίς να σπάσει, είναι επίσης καταπληκτικό. Μπορούμε να ρίχνουμε με τόξο ένα βέλος και να χτυπάμε επανειλημμένα ένα μακρινό στόχο, να πληκτρολογούμε γρήγορα σε ένα πληκτρολόγιο υπολογιστή χωρίς να σκεφτόμαστε τα πλήκτρα, να σερνόμαστε, να περπατάμε, να τρέχουμε, να στριφογυρνάμε, να σκαρφαλώνουμε, να κολυμπάμε και να κάνουμε τούμπες και να εκτελούμε «απλές» εργασίες όπως να ξεβιδώνουμε μια λάμπα, να βουρτσίζουμε τα δόντια και να δένουμε τα κορδόνια των παπουτσιών μας – και πάλι χωρίς σκέψη. Πράγματι, αυτά είναι «απλά» πράγματα αλλά ο άνθρωπος ακόμα προσπαθεί να σχεδιάσει και να προγραμματίσει ένα ρομπότ για να μπορεί να εκτελέσει ένα τέτοιο ευρύ φάσμα εργασιών και κινήσεων.

Η λειτουργία του πεπτικού συστήματος και των σχετικών οργάνων, η μακροζωία της καρδιάς, ο σχηματισμός και η λειτουργία των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων, ο καθαρισμός του αίματος μέσω των νεφρών, η πολυπλοκότητα του εσωτερικού και μέσου ωτός, η αίσθηση της γεύσης και της μυρωδιάς και τόσα άλλα πράγματα που μόλις και μετά βίας κατανοούμε – το καθένα είναι ένα θαύμα και πέρα από την ικανότητα του ανθρώπου να το αντιγράψει. Πραγματικά, είμαστε φτιαγμένοι με φοβερό και θαυμάσιο τρόπο. Πόσο ευγνώμονες είμαστε που γνωρίζουμε τον Δημιουργό μας – μέσω του Υιού Του, τον Ιησού Χριστό και θαυμάζουμε όχι μόνο με την επίγνωσή Του αλλά και με την αγάπη Του. (Ψαλμός 139:17-24)

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι σημαίνει ότι είμαστε πλασμένοι με φοβερό και θαυμάσιο τρόπο (Ψαλμός 139:14);
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries