settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με τα οικογενειακά προβλήματα;

ΑπάντησηΤα οικογενειακά προβλήματα δεν αποτελούν κάτι καινούριο. Σ’ έναν ξεπεσμένο κόσμο, οι άνθρωποι που πρέπει ν’ αγαπάμε περισσότερο —οι οικογένειές μας— γίνονται συχνά οι άνθρωποι με τους οποίους τσακωνόμαστε περισσότερο. Η Αγία Γραφή δεν αποφεύγει να μιλήσει για την αμαρτία, και καταγράφει κάποια οικογενειακά προβλήματα, ξεκινώντας από τον Αδάμ που μετέθεσε την ευθύνη του στην γυναίκα του Εύα (Γένεση 3:12). Αδελφικός ανταγωνισμός ανακύπτει στις ιστορίες τού Κάιν και Αβελ, Ιακώβ και Ησαύ και μεταξύ του Ιωσήφ και των αδελφών του. Ζήλεια μεταξύ των γυναικών-συζύγων —μία από τις αρνητικές συνέπειες της πολυγαμίας— συναντάται στις ιστορίες τής Αννας, της Λείας και της Ραχήλ. Ο Ηλεί και ο Σαμουήλ αντιμετώπισαν παραστρατημένα παιδιά. Ο Σαούλ σχεδόν δολοφόνησε τον γιο του Ιωνάθαν. Ο Δαβίδ συντρίφτηκε από την ανταρσία τού γιου του Αβεσσαλώμ. Ο Ωσηέ βίωσε συζυγικές δυσκολίες. Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, οι σχέσεις φθάρηκαν από την αμαρτία.

Η Αγία Γραφή αναφέρει πολλά για τις σχέσεις και την δυναμική τής οικογένειας. Ο πρώτος θεσμός που θεσμοθέτησε ο Θεός ήταν η οικογένεια (Γένεση 2:22-24). Δημιούργησε σύζυγο για τον Αδάμ και τους ένωσε με τον γάμο. Ο Ιησούς αναφερόμενος στο γεγονός αυτό είπε, «εκείνο, λοιπόν, που ο Θεός συνένωσε, άνθρωπος ας μη χωρίζει» (Ματθαίος 19:6). Το σχέδιο τού Θεού ήταν ένας άνδρας και μία γυναίκα να παραμείνουν συζευγμένοι ωσότου τους χωρίσει ο θάνατος. Επιθυμεί να ευλογεί την ένωση αυτήν μαζί με τα παιδιά που πρέπει να μεγαλώνουν «με την παιδεία και την νουθεσία τού Κυρίου» (Εφεσίους 6:4· δες επίσης Ψαλμός 127:3). Πολλά οικογενειακά προβλήματα ανακύπτουν όταν επαναστατούμε ενάντια στο σχέδιο τού Θεού — για παράδειγμα, πολυγαμία, μοιχεία και διαζύγιο προκαλούν προβλήματα διότι παρεκκλίνουν από το αρχικό σχέδιο τού Θεού.

Η Γραφή δίνει ξεκάθαρες οδηγίες σχετικά με το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ο ένας προς τον άλλον τα μέλη τής οικογένειας. Το σχέδιο τού Θεού είναι οι άνδρες ν’ αγαπούν τις γυναίκες τους όπως ο Χριστός αγαπάει την Εκκλησία Του (Εφεσίους 5:25, 33). Οι γυναίκες οφείλουν να σέβονται τους άνδρες τους και να υποτάσσονται στην ηγεσία τους (Εφεσίους 5:22-24, 33, Α΄ Πέτρου 3:1). Τα παιδιά καλούνται να υπακούνε στους γονείς τους (Εφεσίους 6:1-4, Εξοδος 20:12). Πόσο πολλά οικογενειακά προβλήματα θα είχαν επιλυθεί αν οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά ακολουθούσαν αυτούς τους βασικούς κανόνες;

Διαβάζουμε στην Α΄ Τιμόθεον 5:8 πως οι οικογένειες πρέπει να προνοούν για τις δικές τους ανάγκες. Ο Ιησούς μίλησε με σκληρά λόγια για εκείνους που απέφευγαν να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τους ηλικιωμένους γονείς τους, ισχυριζόμενοι πως πρόσφεραν όλα τους τα χρήματα στον Ναό (Ματθαίος 15:5-6).

Το κλειδί τής αρμονίας στις οικογένειες δεν είναι κάποιο που από την φύση μας θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Το Εφεσίους 5:21 μας καλεί να «υποτασσόμαστε ο ένας στον άλλον με φόβο Χριστού». Η υποταγή βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με την σαρκική επιθυμία κάποιου να επικρατεί και να περνάει το δικό του. Προασπίζουμε τα δικαιώματά μας, προωθούμε τους σκοπούς μας, υπερασπιζόμαστε τις απόψεις μας και αξιώνουμε το δικό μας πρόγραμμα όταν αυτό είναι δυνατό. Ο τρόπος τού Θεού είναι να σταυρώσουμε την σάρκα μας (Γαλάτας 5:24, Ρωμαίους 6:11) και υποταχθούμε στις ανάγκες και επιθυμίες τών άλλων όποτε μπορούμε. Ο Ιησούς είναι το υπόδειγμά μας για το είδος αυτό της υποταγής στο θέλημα τού Θεού. Το Α΄ Πέτρου 2:23 λέει, «καθώς τον λοιδορούσαν, δεν ανταπέδιδε λοιδορίες, πάσχοντας δεν απειλούσε, αλλά παρέδινε τον εαυτό του σ’ αυτόν που κρίνει δίκαια».

Τα περισσότερα οικογενειακά προβλήματα θα μειώνονταν αν όλοι ακολουθούσαμε τις οδηγίες που μας δίνονται στην Φιλιππησίους 2:3-4: «μη κάνοντας τίποτε από αντιζηλία ή κενοδοξία, αλλά με ταπεινοφροσύνη, θεωρώντας ο ένας τον άλλον ότι υπερέχει από τον εαυτό του. Κάθε ένας μην αποβλέπετε στα δικά του, αλλά κάθε ένας ας αποβλέπει και σ’ εκείνα που είναι των άλλων». Όταν υιοθετούμε το πνεύμα τής ταπεινοφροσύνης και αντιμετωπίζουμε τους άλλους όπως θα τους αντιμετώπιζε ο Ιησούς, μπορούμε να επιλύσουμε πολλά από τα οικογενειακά και σχεσιακά μας προβλήματα.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με τα οικογενειακά προβλήματα;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries