settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με τον οικογενειακό προγραμματισμό;

ΑπάντησηΟικογενειακός προγραμματισμός ονομάζεται η πρακτική ελέγχου τού αριθμού τών παιδιών που κάνει μια οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου τού ελέγχου τού αριθμού τών ετών που μεσολαβούν μεταξύ τών γεννήσεων, μέσω τεχνητής σύλληψης, εθελούσιας στείρωσης, αντιμετώπισης αθέλητης αδυναμίας σύλληψης ή ολοκλήρωσης κυοφορίας, φυσικού οικογενειακού προγραμματισμού ή άλλων μεθόδων που είτε εμποδίζουν είτε ενθαρρύνουν μια εγκυμοσύνη. Οι λόγοι που επιθυμούν τα ζευγάρια κάποιο είδος ελέγχου ποικίλουν από οικογένεια σε οικογένεια και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως οι επαγγελματικές επιλογές, ζητήματα σχέσεων, οικονομική κατάσταση, φυσικές αναπηρίες, η κατάσταση διαβίωσης, κ.λπ.

Καθώς ο σύγχρονος έλεγχος γεννήσεων και οι επιλογές στείρωσης δεν υπήρχαν στους βιβλικούς χρόνους, η Αγία Γραφή σιωπά σχετικά με την χρήση αυτών των μεθόδων γι’ αποτροπή ή ενθάρρυνση εγκυμοσύνης. Η αποφυγή εγκυμοσύνης για σκοπούς οικογενειακού προγραμματισμού, προσωρινά ή μόνιμα, αποτελεί μια ουδέτερη πράξη και δεν θεωρείται αμαρτωλή. Η αναζήτηση θεραπευτικών επιλογών για την στειρότητα αποτελεί παρομοίως μια ουδέτερη πράξη και όχι αμαρτωλή. Ο άνδρας και η γυναίκα του όμως θα πρέπει να συμφωνούν σε κάθε απόφαση που αφορά την απόκτηση παιδιών στο μέλλον.

Ενώ δεν υπάρχει κάποιο λάθος σ’ ένα έγγαμο ζευγάρι που σχεδιάζει το μέλλον τής οικογένειάς του, πρέπει ν’ αποδεχθούν ότι το θέλημα τού Θεού δεν μπορεί να εμποδιστεί. Δεν αναφέρεται στην Αγία Γραφή πως κάθε έγγαμο ζευγάρι πρέπει να κάνει παιδιά αλλά η κυριαρχία τού Θεού υπερβαίνει τα σχέδια ενός ζευγαριού, όποιες προφυλάξεις κι αν αυτό πάρει. Το Παροιμίες 16:9 λέει, «Η καρδιά τού ανθρώπου σχεδιάζει τον δρόμο του· όμως, ο Κύριος κατευθύνει τα βήματά του». Αν το θέλημα τού Θεού είναι να φέρει ένα παιδί στην ζωή ενός ζευγαριού, κάθε προσπάθεια αντισύλληψης δεν θα εμποδίσει τον δρόμο Του. Αν ένα ζευγάρι συνευρίσκεται σεξουαλικά με ή χωρίς μέθοδο αντισύλληψης, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Αν μια γυναίκα καταστεί έγκυος απροσδόκητα ή αθέλητα, θα πρέπει ν’ αφήσει την εγκυμοσύνη να ολοκληρωθεί. Η έκτρωση ή τα αντισυλληπτικά χάπια επείγουσας δράσης δεν είναι αποδεκτές μορφές ελέγχου τών γεννήσεων διότι η έκτρωση και το χάπι που λαμβάνεται μετά την σύλληψη έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο μιας ανθρώπινης ύπαρξης. Ο Θεός γνωρίζει κάθε άνθρωπο πριν την δημιουργία του και με αγάπη διαμορφώνει το σώμα του μέσα στην μήτρα τής μητέρας του (Ιερεμίας 1:5, Ψαλμός 139:13-16). Υπάρχουν πολλές επιλογές για εκείνους που δεν θέλουν να κρατήσουν το μωρό, και μία από αυτές είναι η υιοθεσία.

Τα παιδιά είναι δώρο τού Κυρίου (Ψαλμός 127:3-4), αλλά τα συνοδεύει μεγάλη ευθύνη για τους γονείς. Αν ένα έγγαμο ζευγάρι αποφασίσει ότι δεν είναι έτοιμο ακόμη για απόκτηση παιδιών ή ότι θέλει να προγραμματίσει εγκυμοσύνες που θα μεσολαβεί κάποιος συγκεκριμένος χρόνος μεταξύ τους, πρόκειται για μια απόφαση που έχουν την ελευθερία να λάβουν. Μέσω προσευχής και συζήτησης, άνδρας και γυναίκα μπορούν να σχεδιάσουν σοφά το μέλλον τους και το μέλλον τών παιδιών τους με τα οποία ο Θεός τούς ευλογεί (Παροιμίες 16:3, 21:5, Ιακώβου 1:5).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με τον οικογενειακό προγραμματισμό;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries