settings icon
share icon
Ερώτηση

Είναι σημαντική η ώρα τής οικογενειακής λατρείας;

Απάντηση



Οι ώρες τής οικογενειακής λατρείας έχουν ζωτική σημασία για την πρόοδο τής πνευματικής μας ζωής πέραν των όσων γίνονται στο κτίριο τής εκκλησίας, και προς μία ενεργητική, ακμάζουσα πίστη. Αλλά τι σημαίνει να τηρούμε ώρες οικογενειακής λατρείας;

Ωρες οικογενειακής λατρείας είναι ο ορισμένος χρόνος κατά τον οποίον ο άνδρας και η γυναίκα ή οι γονείς με τα παιδιά κάθονται μαζί, διαβάζουν την Αγία Γραφή και προσεύχονται μαζί. Είναι χρόνος που διατίθεται με σκοπό την οικοδομή κάθε μέλους και την εδραίωση αίσθησης ενότητας και κατεύθυνσης τής οικογένειας.

Είναι σημαντικό να τηρούμε την οικογενειακή λατρεία με συνειδητή πρόθεση και να δημιουργήσουμε κάποια οικογενειακή κουλτούρα αναφορικά με αυτήν την συνήθεια. Οι ώρες τής οικογενειακής λατρείας μπορούν να ξεκινήσουν βαθιές σχέσεις με τα παιδιά και δημιουργούν ευκαιρίες προσευχής με ή για τα παιδιά. Ενώ μπορεί ν’ απαιτείται μια αλλαγή στον τρόπο που η οικογένεια πραγματοποιεί την λατρεία της, ο προγραμματισμός της μπορεί ν’ αποδώσει αιώνια δώρα στην πνευματική αύξηση και κληρονομιά τής οικογένειας.

Αν ως γονείς δεν έχουμε θεμελιώσει μια πειθαρχημένη λατρεία, πρώτον στην προσωπική μας ζωή, η τήρηση οικογενειακής λατρείας μπορεί να καταστεί δύσκολη ή να μοιάζει μ’ ένα βαρύ φορτίο. Αλλά η επιθυμία να ξεκινήσουμε να έχουμε προσωπική λατρεία μπορεί να καταστεί υπόδειγμα για τα παιδιά μας καθώς επιδιώκουμε ενεργητικά να διατηρούμε σχέση με τον ζωντανό Θεό. Η δική μας αφοσίωση στην ανάγνωση της Γραφής και στην προσευχή λέει πολλά για την σπουδαιότητα, που εμείς ως γονείς κρίνουμε πως έχει η δική μας πνευματική ανάπτυξη. Αν υπάρχει κάτι στο οποίο αναπτυσσόμαστε μαζί με τα παιδιά μας, τότε υπάρχει ένα θαυμάσιο ταξίδι εμπρός. Διαφάνεια και καρτερικότητα αποτελούν κλειδιά!

Ο σκοπός είναι να μεγαλώσουμε παιδιά που παραμένουν αφοσιωμένα στον Θεό ως ενήλικες. Η επιθυμία μας είναι να μεγαλώσουμε παιδιά που μέσω της προσευχής, του λόγου τού Θεού, του στέρεου πυρήνα τής οικογένειας, των φίλων και της εκκλησιαστικής κοινότητας, οδηγούνται στην λήψη αποφάσεων , στους στόχους της ζωής των και στις σχέσεις τους.

Ο Θεός δίδαξε το έθνος τού Ισραήλ, « Κι αυτά τα λόγια, που εγώ σήμερα σε προστάζω, θα είναι στην καρδιά σου, και θα τα διδάσκεις με επιμέλεια στα παιδιά σου, και θα μιλάς γι’ αυτά όταν κάθεσαι στο σπίτι σου, όταν περπατάς στον δρόμο, και όταν πλαγιάζεις, και όταν σηκώνεσαι.» (Δευτερονόμιο 6:6-7). Στην Εφεσίους 6:4 καθοδηγούνται οι χριστιανοί πατέρες, «μη παροργίζετε τα παιδιά σας, αλλά να τα ανατρέφετε με παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Είναι ξεκάθαρο πως οι γονείς πρέπει να διδάσκουν τα παιδιά τους για τον Θεό και τους δρόμους Του. Ενας τρόπος που γίνεται αυτό είναι όταν ασχολούμαστε με τον Θεό ως οικογένεια μέσω της προσευχής και της ανάγνωσης τής Γραφής. Στην οικογενειακή λατρεία όχι μόνον καθοδηγούμε τα παιδιά μας αλλά προβάλλουμε συμπεριφορές που υποστηρίζουν την πνευματική αύξηση. Διδάσκοντας τα παιδιά μας, διαπιστώνουμε πολλές φορές ότι η δική μας πίστη αντιμετωπίζει μια πρόκληση. Η οικογενειακή λατρεία είναι ωφέλιμη για την πνευματική αύξηση όλης της οικογένειας.

Όταν πραγματοποιείς την οικογενειακή λατρεία, δώσε προσοχή στην ανάπτυξη τού χαρακτήρα. Χρησιμοποίησε περικοπές σχετικές με οικογενειακές καταστάσεις ή ανάγκες. Αυτό επιτρέπει στα παιδιά ν’ αντιληφθούν ότι η Αγία Γραφή εφαρμόζεται στην καθημερινή μας ζωή στον εικοστό πρώτο αιώνα. Τα βοηθάει ακόμη να γνωρίσουν ότι ο Θεός είναι Πατέρας που νοιάζεται και μας αγαπάει κι επιθυμεί μια προσωπική σχέση μαζί τους, κι ότι βρίσκεται εκεί με σοφία και οδηγία για την ζωή τους.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, είναι καλό να συνδέσουμε τα δόγματα και την θεολογία με τις εκβάσεις τής ζωής. Η σύγκριση με άλλα συστήματα πίστης τα βοηθάει ν’ αναπτύξουν αναλυτικές ικανότητες που θα χρειαστούν καθώς αυτά και η πίστη τους ωριμάζουν.

Πέρα από την μορφή που έχει συνήθως η οικογενειακή σου λατρεία, έχε τον νου σου στις στιγμές εκείνες που ο Θεός δίνει για διδασκαλία. Τέτοιες στιγμές είναι σπάνιες, πολύτιμες και δεν υπόκεινται σε πρόγραμμα. Οι στιγμές εκείνες που το παιδί σού κάνει μια ερώτηση ή μια παρατήρηση, αποτελούν ευκαιρίες να το κάνεις κοινωνό τής αγάπης τού Θεού και της φροντίδας Του γι’ αυτό. Μπορεί να μην έχεις όλες τις απαντήσεις σε κάθε ιδιαίτερη στιγμή, αλλά μπορείς να πεις στο παιδί σου ότι το ερώτημά του ακούστηκε, είναι σημαντικό και θα ερευνήσετε το ζήτημα μαζί. Ετσι ανοίγει η πόρτα για συζήτηση και επαληθεύεται η οργανική συμμετοχή μας στην κλήση τού Εφεσίους 6:4.

Οι ώρες τής οικογενειακής λατρείας μπορούν ν’ αποτελέσουν τμήμα ενός θαυμάσιου ταξιδιού μαζί με τον Θεό. Μπορούν να καλλιεργήσουν μια ατμόσφαιρα που επιτρέπει στα παιδιά μας ν’ ακμάσουν, ιδιαιτέρως όταν προστεθούν στην υποστήριξη και φροντίδα μεγαλύτερων κοινοτήτων πίστης.

Οι ώρες οικογενειακής λατρείας αποτελούν κλειδί για τις ευλογίες τού Ιακώβου 1:25: «Όποιος (συμπεριλαμβάνονται και οι οικογένειες), όμως, εγκύψει στον τέλειο νόμο τής ελευθερίας, και επιμείνει σ’ αυτόν, αυτός που έγινε όχι ακροατής που λησμονεί αλλά εκτελεστής έργου, αυτός θα είναι μακάριος κατά την εκτέλεσή του.».

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Είναι σημαντική η ώρα τής οικογενειακής λατρείας;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries