settings icon
share icon
Ερώτηση

Πώς μπορώ να αναγνωρίσω έναν ψευδοδιδάσκαλο / ψευδοπροφήτη;

Απάντηση


Ο Ιησούς μας προειδοποίησε ότι «ψευδομεσσίες και ψευδοπροφήτες» θα εμφανιστούν και θα προσπαθήσουν να παραπλανήσουν ακόμα και τους εκλεκτούς (Κατά Ματθαίον 24:23-27, βλέπε επίσης Β` Πέτρου 3:3 και Ιούδα 17-18). Η καλύτερη προστασία απέναντι στο ψεύδος και τους ψευδοδιδασκάλους – είναι να ξέρεις την αλήθεια. Για να διακρίνεις ένα πλαστό πράγμα, μελέτησε το γνήσιο. Κάθε πιστός που «ορθοτομεί τον λόγο της αλήθειας» (Β` Τιμόθεο 2:15), και που μελετάει προσεκτικά την Αγία Γραφή, μπορεί να αναγνωρίζει τις λάθος διδασκαλίες. Για παράδειγμα, ένας πιστός που έχει διαβάσει τις ενέργειες του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος στο Κατά Ματθαίον 3:16-17 αμέσως θα αμφισβητήσει κάθε διδασκαλία που αρνείται την Τριαδικότητα. Το «πρώτο βήμα», λοιπόν, είναι η μελέτη της Αγίας Γραφής και η σύγκριση όλων των διδασκαλιών με ό,τι λέει η Γραφή.

Ο Ιησούς είπε, «ένα δέντρο γνωρίζεται από τον καρπό του» (Κατά Ματθαίον 12:33). Όταν κοιτάμε για τον «καρπό», υπάρχουν τρία συγκεκριμένα τεστ που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να καθορίσουμε την ορθότητα της διδασκαλίας:

1) Τι λέει αυτός ο δάσκαλος για τον Ιησού; Στο Κατά Ματθαίον 16:15, ο Ιησούς ρωτά, «Εσείς, ποιος λέτε πως είμαι;» Ο Πέτρος απαντά, «Εσύ είσαι ο Μεσσίας, ο Υιός του αληθινού Θεού», και γι αυτή την απάντηση ο Πέτρος ονομάστηκε «ευλογημένος». Στο Β` Ιωάννη 9, διαβάζουμε, «Όποιος δεν μένει πιστός στη διδασκαλία του Χριστού αλλά την παραβαίνει, προχωρώντας δήθεν πέρα απ` αυτή, δεν έχει κοινωνία με το Θεό. Όποιος όμως μένει πιστός σε ό,τι δίδαξε ο Χριστός, αυτός έχει κοινωνία και με τον Πατέρα και με τον Υιό». Με άλλα λόγια, ο Ιησούς Χριστός και το έργο Του της λύτρωσης είναι υψίστης σημασίας. Φυλαχτείτε από καθέναν που αρνείται ότι ο Ιησούς είναι ίσος με τον Πατέρα, που υποβιβάζει τον αντικαταστατικό θάνατο του Ιησού, ή απορρίπτει την ανθρώπινη φύση του Ιησού. Α` Ιωάννη 2:22 λέει, «Ποιος είναι ο ψεύτης; Δεν είναι αυτός που αρνείται πως ο άνθρωπος Ιησούς είναι ο Χριστός; Αυτός είναι ο αντίχριστος. Αυτός αρνείται συγχρόνως και τον Πατέρα και τον Υιό».

2) Κηρύττει αυτός ο δάσκαλος το ευαγγέλιο; Το ευαγγέλιο ορίζεται ως τα καλά νέα όσον αφορά το θάνατο του Ιησού, την ταφή, και την ανάσταση, σύμφωνα με τις Γραφές (Α` Κορινθίους 15:1-4). Όσο όμορφα κι αν ακούγονται τα λόγια «ο Θεός σε αγαπάει», «ο Θεός θέλει να ταΐσουμε τους πεινασμένους», και «ο Θεός θέλει να είσαι υγιής» ΔΕΝ είναι το πλήρες μήνυμα του ευαγγελίου. Όπως προειδοποιεί ο Παύλος στη Γαλάτας 1:7, «Υπάρχουν μόνο μερικοί που σας αναστατώνουν και θέλουν να διαστρεβλώσουν το ευαγγέλιο του Χριστού». Κανείς, ούτε ακόμα και ο μεγαλύτερος κήρυκας, έχει το δικαίωμα να αλλάζει το μήνυμα που μας έδωσε ο Θεός. «Όποιος σας κηρύττει ως ευαγγέλιο άλλη διδασκαλία, διαφορετική απ` αυτήν που παραλάβατε, να είναι ανάθεμα» (Γαλάτας 1:9).

3) Έχει αυτός ο δάσκαλος ποιότητα χαρακτήρα που δοξάζει τον Κύριο; Μιλώντας για ψευδοδιδασκάλους, ο Ιούδας 11 λέει, «βαδίζουν στ` αχνάρια του Κάιν και σαν το Βαλαάμ έχουν ριχτεί ακράτητοι στην πλάνη της φιλαργυρίας. Με τις επαναστατικές αντιλογίες τους θα αφανιστούν όπως ο Κορέ». Με άλλα λόγια, ένας ψευδοδιδάσκαλος μπορεί να γνωριστεί από την υπερηφάνειά του (η απόρριψη από τον Κάιν του σχεδίου του Θεού), απληστία (ο Βαλαάμ προφήτευε για χρήματα), και επανάσταση (ο Κορέ προωθούσε τον εαυτό του πιο πάνω από τον Μωυσή).

Για περαιτέρω μελέτη, εξετάστε τα βιβλία εκείνα της Αγίας Γραφής που γράφτηκαν ειδικά για να πολεμήσουν τις ψεύτικες διδασκαλίες μέσα στην εκκλησία: Γαλάτας, Β` Πέτρου, Β` Ιωάννη, και Ιούδα. Συχνά είναι δύσκολο να διακρίνεις έναν ψευδοδιδάσκαλο / ψευδοπροφήτη. Κι αυτό γιατί είναι «λύκος με ένδυμα προβάτου». Ο Σατανάς και οι δαίμονές του μεταμφιέζονται σε «άγγελο φωτός» (Β` Κορινθίους 11:14), και οι υπηρέτες του μεταμφιέζονται σε «υπηρέτες δικαιοσύνης» (Β` Κορινθίους 11:15). Μόνο αν είμαστε εξοικειωμένοι με την αλήθεια θα μπορούμε να αναγνωρίζουμε το ψεύδος.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς μπορώ να αναγνωρίσω έναν ψευδοδιδάσκαλο / ψευδοπροφήτη;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries