settings icon
share icon
Ερώτηση

Αποτελεί η σωτηρία δια της χάρης και των έργων ένα ψευδές ευαγγέλιο;

ΑπάντησηΟ απόστολος Παύλος αντιμαχόταν εκείνους που δίδασκαν ένα ψευδές ευαγγέλιο στην Γαλάτας 1:6-9: «Απορώ που τόσο γρήγορα αποσκιρτάτε από εκείνον που σας κάλεσε με τη χάρη τού Χριστού, σ’ ένα διαφορετικό Ευαγγέλιο, το οποίο δεν είναι ένα άλλο εντελώς άσχετο Ευαγγέλιο, αλλά υπάρχουν απλώς μερικοί που σας ταράζουν και θέλουν να αλλοιώσουν το Ευαγγέλιο τού Χριστού. Αλλά κι αν ακόμα εμείς ή κάποιος άγγελος από τον ουρανό έρθει και σας κηρύττει ένα Ευαγγέλιο διαφορετικό απ’ αυτό που σας κηρύξαμε, ας είναι αναθεματισμένος. Σας το τονίζω πάλι αυτό που μόλις σας είπαμε: Αν παρουσιαστεί κανείς και σας κηρύττει ένα Ευαγγέλιο διαφορετικό απ’ αυτό που παραλάβατε, ας είναι αναθεματισμένος!» Στις εκκλησίες τής Γαλατίας ήταν υπό συζήτηση η διδασκαλία ότι οι πιστοί εν Χριστώ πρέπει να τηρούν τον Νόμο τής Παλαιάς Διαθήκης (ειδικότερα αναφορικά με την περιτομή) για να σωθούν. Η αδιαμφισβήτητη απόφαση τού Παύλου είναι πως ένα «ευαγγέλιο» χάρης και έργων είναι ψευδές.

Η σωτηρία προσφέρεται εν Χριστώ μόνο, δια της χάρης μόνο, μέσω τής πίστης μόνο (Εφεσίους 2:8-9). Κανένας άνθρωπος δεν είναι τέλειος και καμία ανθρώπινη πράξη δεν μπορεί να καταστήσει έναν άνθρωπο δίκαιο ενώπιον τού αναμάρτητου και άγιου Θεού. Κανένας δεν μπορεί να κερδίσει ή να καταστεί άξιος τής σωτηρίας, ασχέτως του πόσο «θρησκευόμενος» είναι ή πόσο αξιέπαινα φαίνονται να είναι τα έργα του.

Υπάρχουν πολλοί γνήσιοι χριστιανοί που έχουν παρανοήσει το ευαγγέλιο τής χάρης. Αυτό συνέβαινε και στις μέρες τού Παύλου. Κάποιοι προσδοκούσαν οι εθνικοί πιστοί (μη Ιουδαίοι χριστιανοί) να τηρήσουν τα νόμιμα ιουδαϊκά έθιμα και ήταν γνήσιοι πιστοί (Πράξεις 15). Ήταν χριστιανοί αλλά είχαν παρανοήσει σε κάποιο βαθμό την δωρεά τού ευαγγελίου. Στην Σύνοδο τής Ιερουσαλήμ, οι πρώτοι ηγέτες τής εκκλησίας στήριξαν τους εθνικούς χριστιανούς με την χάρη τού Θεού και τους έδωσαν οδηγία να τηρούν μερικά σημαντικά πράγματα για να διατηρείται η ειρήνη μέσα στην εκκλησία.

Συνεχίζεται και σήμερα το πρόβλημα να προσπαθούμε να προσθέτουμε τα έργα στην χάρη. Υπάρχουν πολλοί χριστιανοί που έχουν πιστέψει πραγματικά στον Ιησού Χριστό, οι οποίοι ακόμη πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν συγκεκριμένα έργα για να βεβαιωθούν πως δεν θα πάνε στην κόλαση, ως εάν η χάρη τού Θεού δεν ήταν αρκετή. Ενώ αυτή η διδασκαλία πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί και διορθωθεί —πρέπει να εμπιστευόμαστε τον Χριστό και όχι τους εαυτούς μας— αυτό δεν σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός δεν έχει σωθεί ή ότι έχει χάσει την σωτηρία του.

Σύμφωνα με την Γαλάτας 1, εκείνοι που διδάσκουν οποιοδήποτε είδος ψευδούς ευαγγελίου, που στην Γαλατία ήταν ένα ευαγγέλιο χάρης-συν-έργων, είναι «ανάθεμα»· αυτό σημαίνει ότι ο Θεός τούς καταδικάζει. Άλλες περικοπές τής Καινής Διαθήκης αντιτίθενται στην διδασκαλία ενός ψευδούς ευαγγελίου. Ο Ιούδας, για παράδειγμα, ήθελε να γράψει στην επιστολή του περί της κοινής σωτηρίας της οποίας ήταν κοινωνός όπως και οι αναγνώστες του, αλλά θεώρησε αναγκαίο ν’ αλλάξει το θέμα του: «Αγαπητοί, πάντα διακατεχόμουν από μεγάλη επιθυμία να σας γράψω για τη σωτηρία στην οποία μετέχουμε όλοι μας, μα τώρα αισθάνθηκα πια την ανάγκη να το κάνω για να σας προτρέψω να επιμένετε ανυποχώρητα στον αγώνα σας για την πίστη που παραδόθηκε μια για πάντα στους πιστούς.» (Ιούδα 1:3, μτφ ΛΟΓΟΥ). Στο επόμενο εδάφιο αναφέρεται σ’ εκείνους που κρατούν ένα άλλο ευαγγέλιο, «ασεβείς άνθρωποι … που μετατρέπουν τη χάρη τού Θεού σε ασέλγεια …».

Αυτός είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να περιγράψεις τέτοιου είδους διδασκαλία. Ένας άνθρωπος μπορεί να παρανοήσει το ζήτημα τής σωτηρίας δια της χάρης και όχι δια των έργων αλλά να είναι γνήσιος πιστός εν Χριστώ. Υπάρχουν όμως ασεβείς άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τον Κύριο και που κηρύττουν ένα ψευδές ευαγγέλιο. Αυτοί οι ασεβείς γίνονται ανάθεμα καθώς εν γνώσει τους διαστρέφουν το αληθές μήνυμα τού Ιησού Χριστού.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Αποτελεί η σωτηρία δια της χάρης και των έργων ένα ψευδές ευαγγέλιο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries