settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι γράφει η Αγία Γραφή σχετικά με τον έρωτα;

Απάντηση«Ερωτεύομαι» σημαίνει ότι γοητεύομαι από κάποιο πρόσωπο ή αρχίζω να αισθάνομαι αγάπη γι’ αυτόν ή αυτήν. Ερωτεύομαι είναι μια έκφραση που περιγράφει την συναισθηματική κατάσταση κάποιου όταν το ευτυχές συναίσθημα, που θεωρείται πως είναι η αγάπη, ξεκινήσει να μαγεύει την ψυχή. Η Αγία Γραφή δεν κάνει λόγο για το φαινόμενο τού ερωτεύεσθαι, αλλά λέει πραγματικά πολλά σχετικά με την αγάπη.

Η Αγία Γραφή δεν παρουσιάζει την αγάπη ως ένα συναίσθημα αλλά ως μία πράξη τής βούλησης. Επιλέγουμε να αγαπάμε· αυτό σημαίνει ότι αφοσιωνόμαστε να ενεργούμε προς το καλύτερο συμφέρον ενός άλλου προσώπου. Η ιδέα τού «ερωτεύομαι» βασίζεται σε έντονα συναισθήματα και (το πιθανότερο) σε ταχεία αύξηση τών ορμονών. Η βιβλική ιδέα τής αγάπης είναι ότι αυτή μπορεί να υπάρξει ανεξαρτήτως των συναισθημάτων· δεν απαιτούνται ορμόνες για να υπακούσουμε την εντολή «ν’ αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου» (Ιακώβου 2:8).

Είναι φυσικό να συνοδεύουν την αγάπη ωραία συναισθήματα, και έχουμε εκ του φυσικού θερμά συναισθήματα προς κάποιον που μας ελκύει. Και φυσιολογικά είναι καλό και σωστό να έχουμε θετικά συναισθήματα και αυξημένες ορμόνες όταν βρισκόμαστε στην συντροφιά του/της συζύγου. Αλλά αν αυτό είναι όλο που υπάρχει όταν «ερωτεύομαι», τότε έχουμε πρόβλημα. Τι συμβαίνει όταν τα συναισθήματα μειώνονται; Τι γίνεται όταν οι ορμόνες σταματούν ν’ αυξάνουν; Εχουμε «ξεπέσει» από τον αγάπη;

Η αγάπη δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζεται ως εξαρτώμενη από συναισθήματα ή ωφελιμισμό ή ρομαντική έλξη. Η ιδέα τού «ερωτεύομαι» δίνει δυσανάλογη έμφαση στην συναισθηματική κατάσταση τών εμπλεκομένων. Η διατύπωση «πέφτω στον έρωτα» (έτσι προφέρεται κατά λέξη στην αγγλική γλώσσα η φράση fall in love) ηχεί ωσάν να πρόκειται για ατύχημα: «Δεν μπορώ να μην πέσω στον έρωτα μαζί σου» είναι ένα ωραίο τραγούδι αλλά στην πραγματική ζωή είμαστε υπεύθυνοι να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας. Πολλοί γάμοι έχουν διαλυθεί (και πολλοί ξεκίνησαν ανοήτως) διότι κάποιος «ερωτεύτηκε» το λάθος πρόσωπο. Ο Θεός μισεί το διαζύγιο (Μαλαχίας 2:16), ασχέτως του πόσο δύσκολα κάποια/ος «ερωτεύτηκε» μ’ έναν άλλον άνδρα ή γυναίκα.

Η αγάπη δεν είναι μια κατάσταση στην οποία σκοντάφτουμε· είναι μια δέσμευση στην οποία αυξανόμαστε. Μέρος τού προβλήματος που υπάρχει στην ιδέα τού «ερωτεύεσθαι» έγκειται στην διαστρέβλωση τού κόσμου αναφορικά με το νόημα τής αγάπης. Θα ήταν ακριβέστερο να πούμε ότι εκείνοι που «πέφτουν στην αγάπη», στην πραγματικότητα «πέφτουν στην αμαρτωλή επιθυμία» ή «πέφτουν στο πάθος» ή «πέφτουν στην συνεξάρτηση». Η αγάπη αποτελεί την υπερβάλλουσα οδό (Α΄ Κορινθίους 12:31). «Η αγάπη μακροθυμεί, η αγάπη αγαθοποιεί» (Α΄ Κορινθίους 13:4), και δεν «πέφτουμε στην» μακροθυμία και στην αγαθοεργία. Οσο περισσότερο αυξάνουμε στην αγάπη, τόσο περισσότερο δινόμαστε και εστιάζουμε την προσοχή μας στους άλλους (δες Ιωάννης 3:16 και Α΄ Ιωάννου 4:10).

Είναι ωραία η λέξη «ερωτεύομαι» και φέρνει στον νου τα ευχάριστα συναισθήματα που σχετίζονται με την εμπλοκή σ’ έναν ιδανικό ρομαντισμό. Τέτοια συναισθήματα είναι μια χαρά καθ’ εαυτά και είναι πιθανό εκείνοι που έχουν ερωτευτεί να έχουν ταιριάξει τέλεια. Αλλά πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε ότι η αγάπη είναι κάτι περισσότερο από συναισθηματική ανάμιξη που βασίζεται σε σωματική έλξη. Αυτοί που ερωτεύονται είναι μερικές φορές τυφλοί ως προς στην πραγματική τους κατάσταση και μπορούν εύκολα να σφάλλουν ως προς την ένταση τών συναισθημάτων τους σχετικά με την γνήσια αγάπη. Η νύφη στο Ασμα Ασμάτων μιλάει για την μονιμότητα τής αληθινής αγάπης καθώς παρακινεί τον άνδρα της: «Βάλε με σαν σφραγίδα στην καρδιά σου, βούλα πάνω στο μπράτσο σου.» (Ασμα Ασμάτων 8:6). Με άλλα λόγια, «υποσχέσου ότι θα με αγαπάς με όλη σου την καρδιά και όλη σου την δύναμη (μπράτσο)».

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι γράφει η Αγία Γραφή σχετικά με τον έρωτα;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries