settings icon
share icon
Ερώτηση

Γιατί τόσο πολλοί νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν την πίστη;

Απάντηση


Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από τον Barna Group, έναν ηγετικό οργανισμό στην έρευνα, του οποίου η προσοχή εστιάζεται στη σχέση πίστης και κουλτούρας, έδειξε ότι λιγότεροι από το ένα τοις εκατό των νέων ενηλίκων του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών έχει βιβλική κοσμοθεωρία. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι τα δεδομένα έδειξαν πως λιγότερο από το μισό του ένα τοις εκατό των χριστιανών μεταξύ των ηλικιών 18 και 23 έχει βιβλική κοσμοθεωρία.

Ο οργανισμός Barna Group καθόρισε πως έχουν βιβλική κοσμοθεωρία εκείνοι που πιστεύουν:
• ότι υπάρχουν απόλυτες ηθικές αλήθειες,
• ότι η Αγία Γραφή είναι τελείως αλάθητη,
• ότι ο Διάβολος είναι πραγματική ύπαρξη και όχι συμβολική,
• ότι ένα πρόσωπο δεν μπορεί να κερδίσει την είσοδό του στη βασιλεία του Θεού δια των καλών του έργων,
• ότι ο Ιησούς Χριστός έζησε μια αναμάρτητη ζωή εδώ στη γη, και
• ότι ο Θεός είναι ο υπέρτατος Δημιουργός του ουρανού και της γης και κυβερνά σήμερα πάνω σε όλο το σύμπαν.

Μια άλλη μελέτη από το Σεμινάριο του Fuller έδειξε ότι ο σπουδαιότερος παράγοντας στο κατά πόσον οι νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν την εκκλησία ή παραμένουν σταθεροί στην πίστη τους ήταν το αν έχουν ή όχι ένα ασφαλές καταφύγιο που μπορούν να εκφράσουν τις αμφιβολίες τους και τις ανησυχίες τους σχετικά με τις Γραφές και την πίστη τους, πριν φύγουν από το σπίτι. Είναι κρίσιμο οι νέοι μας να έχουν κοντά τους ενήλικες που τους προσφέρουν κατεύθυνση και οδηγία σχετικά με την κατανόηση που μπορούν ν' αποκτήσουν για την πίστη τους. Ένα τέτοιο καταφύγιο βρίσκεται σε δύο μέρη: στους γονείς τους και στα προγράμματα της διακονίας της εκκλησίας για τους νέους.

Η έρευνα του Fuller όμως βρήκε ότι τα περισσότερα εκκλησιαστικά προγράμματα νέων έτειναν την ενέργειά τους στο να παρέχουν ψυχαγωγία και πίτσα παρά στην οικοδόμηση της πίστης των νέων ανθρώπων. Ως αποτέλεσμα οι έφηβοι μας δεν εξοπλίζονται καλώς ώστε ν' αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θα συναντήσουν στον κόσμο αφήνοντας το σπίτι τους.

Επιπρόσθετα, δύο μελέτες από τον οργανισμό Barna Group και την εφημερίδα USA Today, βρήκαν ότι σχεδόν 75 τοις εκατό των νέων χριστιανών εγκαταλείπουν την εκκλησία μετά το Λύκειο. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που το κάνουν είναι ο διανοητικός σκεπτικισμός. Αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι νέοι μας δεν διδάσκονται την Αγία Γραφή στα σπίτια τους ή στην εκκλησία. Οι στατιστικές δείχνουν ότι τα παιδιά μας ξοδεύουν σήμερα κατά μέσον όρο 30 ώρες ανά εβδομάδα στα δημόσια σχολεία όπου διδάσκονται ιδέες που είναι διαμετρικά αντίθετες στις βιβλικές αλήθειες, λ.χ., εξέλιξη, την αποδοχή της ομοφυλοφιλίας, κ.λπ. Έρχονται κατόπιν στο σπίτι για άλλες 30 ώρες την εβδομάδα μπροστά στην τηλεόραση και βομβαρδίζονται από άσεμνες διαφημίσεις και κωμικές σειρές ή συνδέονται με τους φίλους τους στο Facebook με τις ώρες, μιλώντας και παίζοντας μαζί. Η ώρα που διατίθεται στην εκκλησία για τη βιβλική τάξη είναι 45 λεπτά. Δεν είναι άξιο απορίας ότι οι νέοι μας αφήνουν το σπίτι χωρίς να έχουν διαμορφώσει χριστιανική κοσμοθεωρία. Όχι μόνο δεν είναι σωστά θεμελιωμένοι στην πίστη, αλλά ούτε είναι διδαγμένοι να εξετάζουν λογικά τις απόψεις των σκεπτικιστών που αναπόφευκτα θα προκαλέσουν την πίστη τους. Οι περισσότεροι από τους νέους αυτούς δεν είναι προετοιμασμένοι να εισέλθουν στην πανεπιστημιακή αίθουσα διδασκαλίας, όπου περισσότεροι από τους μισούς καθηγητές αντιμετωπίζουν εχθρικά τους χριστιανούς και εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία να μειώσουν αυτούς και την πίστη τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει αν οι νέοι άνθρωποι θα μείνουν ανένδοτοι στη χριστιανική τους πίστη ή θα την εγκαταλείψουν είναι η επιρροή των γονιών. Είναι όπως λένε οι Παροιμίες, «Μάθαινε το παιδί στην αρχή της ζωής του να 'χει καλές συνήθειες, και δεν θα ξεστρατίσει απ' αυτές ούτε όταν θα 'ναι γέρος πια» (Παροιμίες 22:6). Μια ιδιαίτερη μελέτη έδειξε πως όταν και οι δύο γονείς ήταν πιστοί και ενεργοί στην εκκλησία, το 93 τοις εκατό των παιδιών τους έμεναν πιστά. Όταν ένας γονιός ήταν πιστός, 73 τοις εκατό των παιδιών έμεναν πιστά. Όταν κανένας γονιός δεν ήταν ιδιαίτερα ενεργός, μόνο 53 τοις εκατό των παιδιών έμεναν πιστά. Σ' αυτές τις περιπτώσεις που κανένας γονιός δεν ήταν ενεργός καθόλου και μόνον παρακολουθούσαν την εκκλησία πότε-πότε, το ποσοστό έπεφτε στο 6 τοις εκατό.

Οι σημερινοί έφηβοι σκέπτονται μέσα τους το πώς ο χριστιανισμός συγκρίνεται με τις άλλες φημισμένες δοξασίες του κόσμου μας. Σχετικιστικές προτάσεις όπως, «εσύ έχεις την αλήθεια σου κι εγώ τη δική μου», ή «ο Ιησούς ήταν απλώς ένας σπουδαίος πνευματικός ηγέτης μεταξύ πολλών άλλων», γίνονται αποδεκτές στην κοινωνία μας. Οι έφηβοί μας θα πρέπει να είναι ικανοί ν' αφήσουν το σπίτι τους πλήρως εκπαιδευμένοι στο πώς ν' αντιμετωπίζουν τους κοσμικούς φίλους τους. Θα πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένοι να δίνουν λόγο για την ελπίδα που υπάρχει μέσα τους (Α΄ Πέτρου 3:15): Υπάρχει πραγματικά ο Θεός; Γιατί επιτρέπει τον πόνο και την ταλαιπωρία να συνεχίζεται στον κόσμο μας; Είναι η Αγία Γραφή πραγματικά αληθής; Υπάρχει απόλυτη αλήθεια;

Οι νέοι μας πρέπει να εξοπλιστούν καλύτερα στο να γνωρίσουν γιατί πιστεύουν τους ισχυρισμούς του χριστιανισμού μάλλον παρά εκείνους κάποιου άλλου συστήματος πίστης. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τους ίδιους αλλά κι εκείνους που τους ρωτούν για την πίστη τους. Ο χριστιανισμός είναι αληθινός· είναι αληθής. Οι αλήθειες του πρέπει να εμφυτευθούν στο νου των νέων. Οι νέοι μας πρέπει να προετοιμαστούν για τις διανοητικά προκλητικές ερωτήσεις και πνευματικές αντιμετωπίσεις που θα συναντήσουν αφήνοντας το σπίτι τους. Ένα καλό πρόγραμμα απολογητικής, η μελέτη της υπεράσπισης της πίστης είναι ζωτικής σημασίας στην προετοιμασία των νέων να γνωρίσουν και να υπερασπιστούν την εγκυρότητα των Γραφών και την αυθεντικότητα της χριστιανικής πίστης των.

Η εκκλησία χρειάζεται να ρίξει μια σοβαρή ματιά στα προγράμματα των νέων. Αντί να τους ψυχαγωγεί με σκετς, μπάντες και βίντεο, χρειάζεται να τους διδάξουμε τις Γραφές με λογική, αλήθεια και την χριστιανική κοσμοθεωρία. Ο Frank Turek, ένας πολύ γνωστός χριστιανός συγγραφέας και ομιλητής στην απολογητική, μιλώντας για το πρόβλημα της νεολαίας που εγκαταλείπει την πίστη, είπε: «Έχουμε αποτύχει ν' αναγνωρίσουμε πως με ό,τι τους κερδίζουμε … σ' αυτό τους κερδίζουμε» (κι εννοεί, αν τους κερδίσουμε με το συναίσθημα, θα τους κερδίσουμε στο να γίνουν συναισθηματικοί, αν τους κερδίσουμε με την λογική, θα τους κερδίσουμε στο να γίνουν λογικοί στην πίστη τους).

Οι χριστιανοί γονείς και οι εκκλησίες μας χρειάζεται να κάνουν καλύτερη δουλειά στο ν' αναπτύξουν τη καρδιά και τον νου της νεολαίας μας με τον λόγο του Θεού (Α΄ Πέτρου 3:15, Β΄ Κορινθίους 10:5).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Γιατί τόσο πολλοί νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν την πίστη;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries