settings icon
share icon
Ερώτηση

«Πίστη εναντίον φόβου – Τι αναφέρει σχετικά η Αγία Γραφή;»

Απάντηση


Η πίστη και ο φόβος δεν γίνεται να συνυπάρχουν. Η πίστη ορίζεται στην Εβραίους 11:1 ως «βεβαίωση για πράγματα που δεν βλέπονται». Είναι η απόλυτη πίστη ότι ο Θεός εργάζεται αδιάκοπα στο παρασκήνιο σε κάθε περιοχή της ζωής μας, ακόμη και όταν δεν υπάρχει εμφανής μαρτυρία που να υποστηρίζει το γεγονός αυτό. Από την άλλη πλευρά, ο φόβος είναι, με απλά λόγια, απιστία ή αδύναμη πίστη. Ως απιστία έχει το πάνω χέρι στις σκέψεις μας, ο φόβος κυριαρχεί πάνω στα συναισθήματά μας. Η απελευθέρωσή μας από τον φόβο και την ανησυχία βασίζεται στην πίστη, η οποία είναι το ακριβώς αντίθετο τής απιστίας. Χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι η πίστη δεν είναι κάτι που μπορούμε από μόνοι μας να παράγουμε. Η πίστη είναι ένα χάρισμα (Εφεσίους 2:8-9) και η πιστότητα περιγράφεται ως καρπός (ή χαρακτηριστικό) που παράγεται στην ζωή μας από το Άγιο Πνεύμα (Γαλάτας 5:22-23). Η πίστη τού χριστιανού είναι η γεμάτη πεποίθηση βεβαιότητα στον Θεό που μας αγαπάει, ο Οποίος γνωρίζει τις σκέψεις μας και νοιάζεται για τις βαθύτερες ανάγκες μας. Η πίστη αυτή συνεχίζει να αυξάνει καθώς μελετάμε την Αγία Γραφή και μαθαίνουμε τις ιδιότητες τού θαυμάσιου χαρακτήρα Του. Όσο περισσότερο μαθαίνουμε για τον Θεό, τόσο περισσότερο μπορούμε να Τον δούμε να εργάζεται στην ζωή μας και τόσο δυνατότερη αυξάνει η πίστη μας.

Μια αύξουσα πίστη είναι αυτό που επιθυμούμε να έχουμε και αυτό που ο Θεός επιθυμεί να παράγει μέσα μας. Αλλά πώς μπορούμε να αναπτύξουμε στην καθημερινή μας ζωή μια πίστη που κατακτά τους φόβους μας; Η Αγία Γραφή λέει, «η πίστη είναι διαμέσου τής ακοής· η δε ακοή διαμέσου τού λόγου τού Θεού» (Ρωμαίους 10:17). Η προσεκτική μελέτη τού λόγου τού Θεού έχει πρωταρχική σπουδαιότητα στην ανάπτυξη μιας δυνατής πίστης. Ο Θεός θέλει να Τον γνωρίζουμε και να εξαρτιόμαστε πλήρως από την δική Του οδηγία στην ζωή μας. Δια της ακοής, της ανάγνωσης και της περισυλλογής στις Γραφές γίνεται να αρχίσουμε να βιώνουμε μια δυνατή, σίγουρη πίστη που αποκλείει την ανησυχία και τον φόβο. Δίνοντας χρόνο σε προσευχή και σιωπηλή λατρεία αναπτύσσεται μια σχέση με τον Ουράνιο Πατέρα μας που μας βλέπει ακόμη και στο βαθύ σκοτάδι τής νύχτας. Στους Ψαλμούς βλέπουμε μια εικόνα τού Δαβίδ, ο οποίος βίωνε περιόδους φόβου όπως εμείς. Ο Ψαλμός 56:3 αποκαλύπτει την πίστη του με τα εξής λόγια: «Την ημέρα που θα φοβηθώ, θα ελπίζω σε σένα». Ο Ψαλμός 119 είναι γεμάτος με εδάφια που εκφράζουν τον τρόπο με τον οποίο ο Δαβίδ υπεραγαπούσε τον λόγο τού Θεού: «Από όλη την καρδιά μου σε εκζήτησα· μη με αφήσεις να αποπλανηθώ από τα προστάγματά σου» (εδ. 10)· «Στις εντολές σου θα μελετώ, και στους δρόμους σου θα ενατενίζω» (εδ. 15)· «Στην καρδιά μου φύλαξα τα λόγια σου, για να μην αμαρτάνω σε σένα» (εδ. 11). Πρόκειται για αποκαλυπτικά λόγια που μεταδίδουν σοφία σε μας σήμερα.

Ο Θεός είναι καλός και κατανοεί τις αδυναμίες μας, αλλά απαιτεί να προχωράμε με πίστη, και η Γραφή είναι σαφής ότι η πίστη δεν ωριμάζει και δεν δυναμώνει χωρίς δοκιμασίες. Η αντιξοότητα είναι το πλέον αποτελεσματικό εργαλείο τού Θεού για να αναπτύξει μια δυνατή πίστη. Αυτό το μοτίβο γίνεται φανερό στις Γραφές. Ο Θεός περνάει τον καθένα μας μέσα από περιστάσεις που προκαλούν φόβο, και καθώς μαθαίνουμε να υπακούμε στον λόγο του Θεού και του επιτρέπουμε να εμποτίζει τις σκέψεις μας, ανακαλύπτουμε πως κάθε δοκιμασία γίνεται ένα σκαλοπάτι για πιο δυνατή και βαθιά πίστη. Μας δίνει την ικανότητα να πούμε, «Με στήριξε στο παρελθόν, θα με περάσει διαμέσου τού σήμερα και θα με κρατήσει στο μέλλον!» Ο Θεός εργάστηκε με αυτόν τον τρόπο στην ζωή τού Δαβίδ. Όταν ο Δαβίδ θέλησε να πολεμήσει εναντίον τού Γολιάθ, είπε, «Ο Κύριος που με ελευθέρωσε από το χέρι τού λιονταριού, και από το χέρι τής αρκούδας, αυτός θα με ελευθερώσει και από το χέρι αυτού του Φιλισταίου» (Α΄ Σαμουήλ 17:37). Ο Δαβίδ γνώριζε τον Θεό που τον είχε κρατήσει μέσα σε επικίνδυνες περιστάσεις στο παρελθόν. Είχε δει και βιώσει την δύναμη τού Θεού και την προστασία Του στην ζωή του, και το βίωμα αυτό ανέπτυξε μέσα του μια άφοβη πίστη.

Ο λόγος τού Θεού είναι πλούσιος σε υποσχέσεις για μας, να τις κρατήσουμε και να τις απαιτήσουμε για την ζωή μας. Όταν αντιμετωπίζουμε οικονομικό πρόβλημα, το Φιλιππησίους 4:19 μας λέει, «Ο δε Θεός μου θα εκπληρώσει κάθε ανάγκη σας, σύμφωνα με τον πλούτο του, με δόξα, διαμέσου τού Ιησού Χριστού». Αν ανησυχούμε σχετικά με μια μελλοντική απόφαση, στον Ψαλμό 32:8 μας υπενθυμίζει ο Θεός, «Εγώ θα σε συνετίσω, και θα σε διδάξω τον δρόμο, στον οποίο πρέπει να περπατάς· θα σε συμβουλεύω· επάνω σου θα είναι το μάτι μου». Στην αρρώστια μπορούμε να θυμόμαστε τι λέει η Ρωμαίους 5:3-5, «Και όχι μονάχα τούτο, αλλά και καυχιόμαστε στις θλίψεις, γνωρίζοντας ότι η θλίψη εργάζεται υπομονή, η δε υπομονή δοκιμή, η δε δοκιμή ελπίδα, η δε ελπίδα δεν ντροπιάζει, δεδομένου ότι η αγάπη τού Θεού είναι ξεχυμένη μέσα στις καρδιές μας διαμέσου τού Αγίου Πνεύματος, που δόθηκε σε μας». Αν κάποιος στρέφεται εναντίον μας, μπορούμε να παρηγορηθούμε με τα λόγια τής Ρωμαίους 8:31, «… Αν ο Θεός είναι μαζί μας, ποιος θα είναι εναντίον μας;» Κατά την διάρκεια τής ζωής μας θα έρθουμε αντιμέτωποι με διάφορες δοκιμασίες που θα μας προκαλέσουν φόβο, αλλά ο Θεός μάς διαβεβαιώνει πως μπορούμε να γνωρίσουμε ατάραχη ειρήνη μέσα σε κάθε κατάσταση: «Και η ειρήνη τού Θεού, που υπερέχει κάθε νου, θα διαφυλάξει τις καρδιές σας και τα διανοήματά σας διαμέσου τού Ιησού Χριστού» (Φιλιππησίους 4:7).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

«Πίστη εναντίον φόβου – Τι αναφέρει σχετικά η Αγία Γραφή;»
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries