settings icon
share icon
Ερώτηση

Υπάρχουν πραγματικά θεραπευτές πίστης; Ένας θεραπευτής πίστης θεραπεύει με την ίδια δύναμη που θεράπευε ο Χριστός;

ΑπάντησηΔεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Θεός έχει τη δύναμη να θεραπεύσει οποιονδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή. Το ερώτημα είναι κατά πόσον αποφασίζει να ενεργήσει έτσι μέσω των ανθρώπων που αποκαλούνται «θεραπευτές πίστης». Τα πρόσωπα αυτά πείθουν, τυπικώς, τα ακροατήριά τους ότι ο Θεός θέλει όλοι να είναι υγιείς και ότι μέσω της πίστης τους –και συνήθως μιας οικονομικής προσφοράς- ο Θεός θα ανταμείψει την πίστη τους θεραπεύοντάς τους με τη δύναμη του Χριστού.

Συγκρίνοντας τη διακονία του Κυρίου Ιησού που θεράπευε αρρώστους με αυτήν των συγχρόνων θεραπευτών πίστης, μπορούμε ν' αντιληφθούμε κατά πόσον οι ισχυρισμοί τους βασίζονται στις Γραφές. Αν, όπως λένε, θεραπεύουν με την ίδια δύναμη και τον ίδιο τρόπο που θεράπευε ο Χριστός, θα ήμασταν στη θέση να δούμε αξιοσημείωτες ομοιότητες μεταξύ των. Το ακριβώς αντίθετο, όμως, είναι αλήθεια. Στον Μάρκο 1:29-34 έχουμε μια περιγραφή μιας μέρας, όπου ο Χριστός διακονεί θεραπεύοντας. Η δύναμή Του να θεραπεύσει –και να πραγματοποιήσει όλων των ειδών τα θαύματα- αποτελεί μαρτυρία ότι είχε δύναμη πάνω στις φυσικές και πνευματικές συνέπειες της κατάρας της αμαρτίας. Θεράπευσε σωματικές αρρώστιες, ασθένειες και τραύματα, ακόμη ανέστησε νεκρούς, εξέβαλλε δαιμόνια από αυτούς που κατέχονταν. Μόνον ο Θεός μπορεί να μας σώσει από τα αποτελέσματα της Πτώσης του ανθρώπου στην αμαρτία –αρρώστια και θάνατος, και μέσω των θαυμάτων που έκανε ο Ιησούς απέδειξε τη θεότητά Του.

Ο τρόπος που θεράπευε ο Χριστός έχει αρκετά χαρακτηριστικά που δεν αποτελούν όμως γνωρίσματα των συγχρόνων θεραπευτών πίστης. Πρώτον, ο Χριστός θεράπευε αυτοστιγμεί. Η πεθερά του Πέτρου (Μάρκος 1:31), ο δούλος του εκατόνταρχου (Ματθαίος 8:13), η κόρη του Ιάειρου (Μάρκος 5:41-42), και ο παραλυτικός (Λουκάς 5:24-25) θεραπεύτηκαν όλοι μέσα σε μια στιγμή. Δεν χρειάστηκε να πάνε στο σπίτι τους για να καλυτερέψουν, όπως δίνουν συμβουλή πολλοί θεραπευτές πίστης. Δεύτερον, ο Ιησούς θεράπευε πλήρως. Η πεθερά του Πέτρου καταστάθηκε πλήρως δραστήρια αφού θεραπεύτηκε από την σοβαρή αρρώστια που την έριξε στο κρεβάτι, αλλά όταν ο Χριστός την θεράπευσε σηκώθηκε αμέσως κι ετοίμασε γεύμα για όλους τους παρευρισκόμενους στο σπίτι. Οι τυφλοί ζητιάνοι στον Ματθαίο 20:34 έλαβαν αμέσως το φως τους. Τρίτον, ο Ιησούς τους θεράπευε όλους (Ματθαίος 4:24, Λουκάς 4:40). Δεν χρειάστηκε οι μαθητές να ελέγχουν τους αρρώστους πριν πάνε στον Χριστό για θεραπεία, όπως γίνεται σήμερα η διαδικασία με τους θεραπευτές. Δεν υπήρχε γραμμή θεραπείας κατά την οποία θα παρείχετο η διαβεβαίωση πως πληρούνται οι προϋποθέσεις. Ο Χριστός θεράπευε όλη την ώρα σε πολλούς τόπους και όχι σ' ένα στούντιο υπό ελεγχόμενες συνθήκες.

Τέταρτον, ο Χριστός θεράπευε πραγματικά οργανικές παθήσεις και όχι συμπτώματα όπως κάνουν οι θεραπευτές πίστης. Ο Χριστός ποτέ δεν θεράπευσε κάποιον από πονοκέφαλο ή πόνο στη μέση. Θεράπευσε από τη λέπρα, την τύφλωση και την παράλυση –θαύματα που μπορούσε κάποιος αληθινά να επιβεβαιώσει. Τελικά, ο Χριστός θεράπευσε την απόλυτη αρρώστια, τον θάνατο. Ανάστησε τον Λάζαρο που είχε ταφεί τέσσερις ημέρες πριν. Κανένας θεραπευτής πίστης δεν μπορεί ν' αντιγράψει αυτό το θαύμα. Επιπρόσθετα, οι θεραπείες που έκανε δεν απαιτούσαν την πίστη ως προϋπόθεση. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι που θεραπεύτηκαν δεν ήσαν πιστοί.

Πάντοτε υπήρχαν ψευδό-θεραπευτές, οι οποίοι χάριν κέρδους εκμεταλλεύονταν τους πάσχοντες και τους απελπισμένους. Τέτοια συμπεριφορά είναι το χειρότερο είδος βλασφημίας, διότι πολλοί που ξόδεψαν τα χρήματά τους σε ψευδείς υποσχέσεις απέρριψαν τον Χριστό πάραυτα, διότι δεν έκανε αυτό που ο θεραπευτής τούς υποσχέθηκε πως θα κάνει. Αν οι θεραπευτές της πίστης έχουν τη δύναμη να θεραπεύουν, γιατί δεν πηγαίνουν στα νοσοκομεία να τους θεραπεύσουν όλους και να τους ελευθερώσουν; Γιατί δεν πηγαίνουν στις κλινικές να θεραπεύσουν όλους τους πάσχοντες από AIDS; Δεν το κάνουν διότι δεν μπορούν. Δεν έχουν τη δύναμη να θεραπεύσουν, όπως είχε ο Χριστός.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Υπάρχουν πραγματικά θεραπευτές πίστης; Ένας θεραπευτής πίστης θεραπεύει με την ίδια δύναμη που θεράπευε ο Χριστός;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries