settings icon
share icon
Ερώτηση

Είναι η Αγία Γραφή ένα παραμύθι;

Απάντηση


Η κατηγορία πως η Αγία Γραφή δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα παραμύθι, ή ένα βιβλίο με ωραίες ιστορίες δεν είναι καινούρια. Η Αγία Γραφή είναι το βιβλίο που αναμφίβολα ασκεί τη μεγαλύτερη επίδραση στον κόσμο, μεταμορφώνοντας αναρίθμητες ζωές. Γιατί, τότε, θα πρέπει να είναι αποδεκτό το ερώτημα, κατά πόσον η Αγία Γραφή είναι ένα παραμύθι στην καρδιά πολλών ανθρώπων σε όλον τον κόσμο;

Από το βιβλίο της Γένεσης έως το βιβλίο της Αποκάλυψης, διαβάζουμε την ιστορία του αιώνιου σχεδίου του Θεού, να λυτρώσει τον ξεπεσμένο κόσμο. Η Αγία Γραφή αποτελεί το μεγαλύτερο λογοτεχνικό έργο του κόσμου, με συγγραφέα της τον Θεό, και διαμέσου των αιώνων πλήθη ανθρώπων έχουν διαθέσει τη ζωή τους στη διακήρυξη της αλήθειας της. Πολλοί, πραγματικά, έχουν κάνει την υπέρτατη θυσία προκειμένου κάποιοι άλλοι να πάρουν στα χέρια τους ένα αντίγραφο της Γραφής. Ωστόσο, κανένα άλλο βιβλίο δεν έχει διωχθεί τόσο βάναυσα όσο η Αγία Γραφή. Η Γραφή έχει υποστεί την πυρά, απαγορεύσεις, χλευασμούς, γελοιοποίηση και δυσφήμηση. Πολλοί έχουν θανατωθεί διότι απλά είχαν στην κατοχή τους μια Αγία Γραφή. Παρ' όλα αυτά, η ιδέα πως η Αγία Γραφή είναι παραμύθι επιμένει.

Ο «άρχοντας αυτού του κόσμου» έχει τυφλώσει τους ανθρώπους για να μη βλέπουν την αλήθεια από το ξεκίνημα του χρόνου. Άρχισε το «έργο» του στη γη αμφισβητώντας τα λόγια του Θεού (Γένεση 3:1-5), και συνεχίζει έκτοτε να κάνει το ίδιο. Όπου και αν κοιτάξουμε γύρω μας, η ψευδής διδασκαλία είναι ανεξέλεγκτη — στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, στα βιβλία και τα περιοδικά, στα σχολεία μας και τα πανεπιστήμια, και δυστυχώς, ακόμη και σε μερικές εκκλησίες και χριστιανικά κολλέγια, οι χώροι καθ' εαυτοί που η αλήθεια του λόγου του Θεού θα έπρεπε να υποστηρίζεται σθεναρά. Όταν τα παιδιά διδάσκονται ότι οι πρόγονοί μας βγήκαν έρποντας από τον ωκεανό αιώνες πριν, δεν έχουμε υποβαθμίσει τη δημιουργία του Αδάμ και της Εύας σε επίπεδο παραμυθιού; Είναι το ίδιο όταν οι επιστήμονες και οι ακαδημαϊκοί μάς λένε πως χάνουμε τον καιρό μας όταν ψάχνουμε να βρούμε τη «μυθολογική» Κιβωτό του Νώε.

Πραγματικά, όταν πολλοί στην Εκκλησία, προκειμένου να κατευνάσουν τον ακαδημαϊκό κόσμο, επιτρέπουν μια νέα ερμηνεία του βιβλίου της Γένεσης για να προσαρμοστούν με τον σύγχρονο εξελικτικό τρόπο σκέψης, το μήνυμα που στέλνεται στον κόσμο είναι ότι η Αγία Γραφή, προφανώς, εννοεί κάτι άλλο από αυτό που οι απλές, συνήθεις λέξεις εκφράζουν. Όταν τα υπερφυσικά γεγονότα της Αγίας Γραφής παρουσιάζονται ως αλληγορίες από τους φυσιοκράτες, γίνεται κατανοητό πώς εκείνοι που δεν έχουν ποτέ μελετήσει τη Γραφή μπορούν να πέσουν σε σύγχυση ως προς την αλήθεια της. Πόσο πιθανό είναι να πιστέψουν πως ένας γάιδαρος μίλησε ή ένα κήτος κατάπιε έναν άνθρωπο και κατόπιν τον εξέμεσε στην ακτή ή μια γυναίκα μετατράπηκε σε στήλη άλατος;

Η Αγία Γραφή, όμως, οπωσδήποτε δεν είναι ένα παραμύθι. Η Γραφή, πραγματικά είναι «θεόπνευστη» (Β΄ Τιμόθεον 3:16), και αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ο Θεός την έγραψε. Οι άνθρωποι συγγραφείς έγραψαν εκ Θεού, καθοδηγούμενοι από το Άγιο Πνεύμα (Β΄ Πέτρου 1:21). Έτσι εξηγείται πως τούτο το θεϊκά υφασμένο κείμενο των πολλών εκατοντάδων χιλιάδων λέξεων είναι τέλειο σε αρμονία από την αρχή ως το τέλος, χωρίς αντιφάσεις, αν και τα εξήντα έξι βιβλία του γράφτηκαν από σαράντα διαφορετικούς συγγραφείς, από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, γραμμένο σε τρεις διαφορετικές γλώσσες, σε μια μεγάλη χρονική περίοδο, που φθάνει τους δεκαέξι αιώνες για την ολοκλήρωσή του. Πόσο πιθανό είναι να έχουμε αυτήν την εκπληκτική συμφωνία, αν ο Θεός δεν οδηγούσε τα χέρια των συγγραφέων; Ένας λογικός Θεός δεν θα ενέπνεε ποτέ το σφάλμα. Ένας δίκαιος Θεός δεν θα αποκαλούσε ποτέ τις Γραφές «άγιες και αληθινές» αν ήταν γεμάτες σφάλματα. Ένας ελεήμων Θεός δεν θα διεκήρυττε πως ο λόγος Του είναι τέλειος, αν δεν ήταν, κι ένας παντογνώστης Θεός μπορούσε να γράψει με τέτοιο τρόπο, που ο λόγος Του είναι σχετικός σήμερα, όπως ήταν χιλιάδες χρόνια πριν.

Η ιστορικότητα της Αγίας Γραφής έχει επανειλημμένως επιβεβαιωθεί από την βιολογία, τη γεωλογία και την αστρονομία. Και ενώ η Γραφή δεν συμφωνεί πάντοτε με τη φυσιοκρατική υπόθεση, δεν συγκρούεται με κανένα αληθές, θεμελιωμένο επιστημονικό γεγονός. H αρχαιολογία, τα τελευταία εκατό χρόνια, έχει φέρει στο φως έναν κρυμμένο θησαυρό βιβλικών αληθειών, που οι ερευνητές αμφέβαλλαν ή αμφισβητούσαν επί αιώνες, όπως οι Κύλινδροι της Νεκράς Θάλασσας, η πλάκα από βασάλτη που περιέχει την επιγραφή «Οίκος του Δαβίδ», ένας πολύ μικρός κύλινδρος εν είδει φυλαχτού, που περιέχει το όνομα του Θεού, και μια πλάκα που φέρει το όνομα και τον τίτλο του Πόντιου Πιλάτου, του ηγεμόνα της Ιουδαίας που διέταξε την εκτέλεση του Ιησού Χριστού. Η Αγία Γραφή είναι χωρίς αμφιβολία το πλέον τεκμηριωμένο βιβλίο του αρχαίου κόσμου, με περισσότερα από 24.000 ολόκληρα ή αποσπασματικά βιβλικά χειρόγραφα. Κανένα άλλο αρχαίο κείμενο δεν διαθέτει τόσο μεγάλη μαρτυρία που να τεκμηριώνει την αξιοπιστία του.

Μια άλλη πιστοποίηση της θείας συγγραφής της Γραφής είναι ο τεράστιος αριθμός των λεπτομερών βιβλικών προφητειών, που έχουν επαληθευτεί όπως ακριβώς ειπώθηκαν. Βλέπουμε τον ψαλμωδό, για παράδειγμα, να μιλά για τη σταύρωση του Ιησού Χριστού, χίλια περίπου χρόνια πριν αυτή συμβεί (Ψαλμός 22), και εκατοντάδες χρόνια πριν η σταύρωση επινοηθεί! Με απλά λόγια, θα ήταν αδύνατο στους ανθρώπους να έχουν δει τόσο μακριά στο μέλλον με τέτοια ακρίβεια εκατοντάδες φορές. Πράγματι, θα ήταν τελείως παράλογο να πιστέψουμε πως αυτές οι εκπληρωμένες προφητείες συνιστούν κάτι άλλο εκτός από έργο του Θεού. Παρεμπιπτόντως και με έκπληξη, διαπιστώνουμε πως οι ειδήμονες περί τις πιθανότητες μας λένε ότι οι μαθηματικές πιθανότητες σαράντα οκτώ, μόνο, προφητειών που αφορούν ένα πρόσωπο, (αυτό του Ιησού Χριστού), να επαληθευτούν, είναι μία προς 10 εις την 157η δύναμη!

Αλλά η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η Αγία Γραφή δεν είναι ένα παραμύθι, είναι ο αναρίθμητος αριθμός ανθρώπων που έχουν μεταμορφωθεί διαβάζοντάς την. Το Άγιο Πνεύμα χρησιμοποιεί τις άγιες αλήθειες της Γραφής και έχει μετατρέψει εκατομμύρια αμαρτωλούς σε αγίους. Εξαρτημένοι στα ναρκωτικά έχουν θεραπευθεί, ομοφυλόφιλοι έχουν ελευθερωθεί, άσωτοι και ρεμάλια έχουν μεταμορφωθεί, σκληροί εγκληματίες έχουν αναμορφωθεί, αμαρτωλοί έχουν ελεγχθεί, και το μίσος έχει μετατραπεί σε αγάπη ένεκα της Γραφής. Όσο και να διαβάσει κάποιος βιβλία όπως «Η Σταχτοπούτα» ή «Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι» δεν θα συμβεί τέτοια αλλαγή στην ψυχή του. Η Αγία Γραφή εμπεριέχει μια δυναμική και μεταμορφωτική δύναμη που ενεργεί διότι πρόκειται πραγματικά για τον λόγο του Θεού.

Στο φως των παραπάνω, το μεγαλύτερο ερώτημα είναι πώς μπορεί κάποιος να μην πιστεύει σ' αυτές τις πειστικές, θεόπνευστες, αλάνθαστες αλήθειες που μεταμορφώνουν ζωές; Δυστυχώς, η απάντηση είναι πραγματικά εύκολη. Ο Θεός έχει πει πως αν δεν ανοίξουμε την καρδιά μας σ' Αυτόν, δεν θ' ανοίξουν τα μάτια μας στην αλήθεια. Ο Ιησούς υποσχέθηκε πως το Άγιο Πνεύμα θα μας δίδασκε (Ιωάννης 14:26) και θα μας οδηγούσε σε όλη την αλήθεια (Ιωάννης 16:13). Και η αλήθεια του Θεού βρίσκεται στον λόγο του Θεού (Ιωάννης 17:17). Έτσι, σ' αυτούς που πιστεύουν, τα άγια λόγια γίνονται καθ' εαυτά ζωή, αλλά σ' εκείνους που δεν έχουν το Πνεύμα, η Αγία Γραφή δεν είναι τίποτα περισσότερο από ανοησία (Α΄ Κορινθίους 2:14).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Είναι η Αγία Γραφή ένα παραμύθι;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries