settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιο είναι το κλειδί τής απόκτησης εμπειρίας με τον Θεό;

Απάντηση


Η ιδέα τής «εμπειρίας με τον Θεό» δεν συναντάται ξεκάθαρα στις Γραφές, αν και είναι εξαιρετικά δημοφιλής σε χριστιανικούς κύκλους. Υπάρχουν αρκετές εντολές στις Γραφές σχετικές με το πώς σχετιζόμαστε με τον Θεό, αλλά δεν υπάρχει κάποια που αφορά την απόκτηση εμπειρίας με τον Θεό. Καλούμαστε ν’ αγαπάμε τον Θεό με όλη μας την καρδιά (Δευτερονόμιο 6:5), να Τον υπακούμε (Δευτερονόμιο 27:10, Α΄ Ιωάννου 5:2), να Τον εμπιστευόμαστε (Ιωάννης 14:1), να Τον φοβόμαστε (Εκκλησιαστής 12:13, Α΄ Πέτρου 2:17), κ.λπ. Πουθενά όμως δεν μας λέει η Αγία Γραφή «να βιώσουμε τον Θεό». Ο ορισμός που δίνει το λεξικό στην λέξη βιώνω ως ρήμα είναι «1) συμμετέχω ή υφίσταμαι, 2) παρακινούμαι συναισθηματικά ή αισθητικά από, ή 3) μαθαίνω δια της εμπειρίας».

Ποιο λοιπόν είναι το νόημα της φράσης εμπειρία με τον Θεό, και πώς την αποκτάμε; Αν ξεκινήσουμε με τους ορισμούς τού λεξικού, τους συνθέσουμε και τους εφαρμόσουμε στην σχέση μας με τον Θεό, καταλήγουμε σε κάτι όπως, «γίνομαι κοινωνός τής φύσης τού Θεού, παρακινούμαι από Αυτόν και μαθαίνω από Αυτόν δια της εξοικείωσης».

Πριν αποκτήσουμε κοινωνία με τον Θεό, θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε πλήρως δύο εσωτερικές αντιθέσεις. Πρώτον, όλοι μας είμαστε αμαρτωλοί χωρίς ελπίδα, παγιδευμένοι σε λάκκο, από τον οποίο δεν μπορούμε να βγούμε με τις δικές μας προσπάθειες (Ρωμαίους 3:12). Δεύτερον, τίποτα απ’ όσα κάνουμε δεν είναι αποδεκτά από τον παντοδύναμο Θεό — ούτε η ελεημοσύνη μας προς τους φτωχούς, ούτε το εθελοντικό έργο μας, ούτε ο εκκλησιασμός μας· τίποτα (Ησαΐας 64:6). Οι Γραφές μάς λένε πως για να επιλυθούν αυτές οι αντιθέσεις θα πρέπει να δεχθούμε τον Ιησού Χριστό στην καρδιά μας ως Κύριο και Σωτήρα και να παραδώσουμε την ζωή μας σ’ Αυτόν. Μόνον τότε τα λόγια μας και οι πράξεις μας είναι αποδεκτές στον Θεό (Β΄ Κορινθίους 12:9-10). Ετσι, το πρώτο κλειδί προς απόκτηση εμπειρίας τού Θεού είναι να γίνουμε «κοινωνοί θείας φύσης» (Β΄ Πέτρου 1:4), και αυτό πραγματοποιείται μόνον δια της πίστης στο χυμένο αίμα τού Χριστού στον σταυρό για την αμαρτία μας.

Το δεύτερο μέρος τού ορισμού τής εμπειρίας τού Θεού είναι η παρακίνησή μας απ’ Αυτόν. Ο Θεός παρακινεί την ψυχή μας δια της ενέργειας τού Αγίου Πνεύματος. Από την αρχή τής Δημιουργίας, όταν το Πνεύμα τού Θεού «φερόταν επάνω στην επιφάνεια τών νερών» (Γένεση 1:2), ως την παρακίνηση τού Πνεύματος στις καρδιές τών απίστων, όπου τους ελκύει στον Χριστό, το Πνεύμα συμμετέχει ενεργώς στην ώθησή μας. Ο Θεός μάς παρακινεί για να μας ελκύσει στην πίστη (Ιωάννης 6:44)· το Πνεύμα κινείται στην καρδιά μας και μας ελέγχει για την αμαρτία και την ανάγκη μας για τον Σωτήρα (Ιωάννης 16:7-9)· και κατευθύνει την καρδιά τών πιστών, οδηγεί, παρηγορεί και μας επηρεάζει αλλά και παράγει μέσα μας τον καρπό τού Πνεύματος (Γαλάτας 5:22-23). Το Πνεύμα, ακόμη, παρακίνησε όλους τους συγγραφείς τών 66 βιβλίων τής Γραφής για να γράψουν ό,τι ακριβώς ενέπνευσε την καρδιά και τον νου τους (Β΄ Πέτρου 1:21), και δια των Γραφών μάς παρακινεί εντός μας να επιβεβαιώνουμε την μαρτυρία τού Πνεύματος ότι είμαστε παιδιά τού Θεού (Ρωμαίους 8:16).

Το τρίτο μέρος τής εμπειρίας με τον Θεό είναι η δια βίου διαδικασία μάθησης τού Χριστού, κατά την οποία εξοικειωνόμαστε μαζί Του τόσο στενά, ώστε παραδίδουμε με χαρά την ζωή μας σ’ Αυτόν, διότι έχουμε φτάσει στο σημείο να Τον γνωρίζουμε και να Τον εμπιστευόμαστε πλήρως. Στην μάθηση αυτή περιλαμβάνεται η γνώση ότι είναι πιστός, αγαθός, άγιος, δίκαιος, αμετάβλητος, παντοδύναμος και κυρίαρχος πάνω σε όλες τις περιστάσεις. Ένα μέρος τής εμπειρίας τού Θεού που μας δίνει πολλή χαρά είναι η προσωπική γνώση τής αγάπης Του. Η Αγία Γραφή μάς λέει ότι «ο Θεός είναι αγάπη» (Α΄ Ιωάννου 4:8, με προσθήκη έμφασης). Καθώς βιώνουμε την αγάπη Του, μπορούμε ν’ αρχίσουμε να μεταδίδουμε την χριστιανική αγάπη μας προς τους άλλους, ασχέτως περιστάσεων, και αυτό με την σειρά του θα φέρει περισσότερη και περισσότερη αγάπη καθώς οι άλλοι βιώνουν την αγάπη Του μέσω ημών.

Το κλειδί τής εμπειρίας τού Θεού, λοιπόν, δεν είναι η προσδοκία μιας «εμπειρίας» ή μιας συναισθηματικής ανύψωσης. Είναι μάλλον μια δια βίου διαδικασία, κατά την οποία Του ανήκουμε δια του Χριστού. Το Αγιο Πνεύμα που μας αγιάζει μας παρακινεί, και αυξάνουμε στην γνώση τού προσώπου Του.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποιο είναι το κλειδί τής απόκτησης εμπειρίας με τον Θεό;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries