settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι η καλύτερη απόδειξη/επιχείρημα υπέρ του ευφυούς σχεδιασμού;

Απάντηση


Η σύγχρονη επιστημονική γνώση έχει φανερώσει εκπληκτικά στοιχεία υπέρ του ευφυούς σχεδιασμού από διάφορους κλάδους, από τη βιολογία ως την αστρονομία, από τη φυσική ως την κοσμολογία. Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να συνοψίσουμε μερικά από τα σημαντικότερα επιχειρήματα.

Ποια είναι η καλύτερη απόδειξη/επιχείρημα υπέρ του ευφυούς σχεδιασμού; — Από τη Βιολογία
Στα πρόσφατα χρόνια, ο William Dembski υπήρξε πρωτοπόρος μιας μεθοδολογίας που είναι γνωστή ως «το διευκρινιστικό φίλτρο», μια μέθοδος μέσω της οποίας μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα του σχεδιασμού σε συγκεκριμένους ζωντανούς οργανισμούς από τα φυσικά φαινόμενα. Το φίλτρο αποτελείται από τη διαδοχή τριών ερωτήσεων της μορφής ναι/όχι που κατευθύνουν τη διαδικασία της απόφασης που εξακριβώνει κατά πόσον ένα δεδομένο φαινόμενο μπορεί ν' αποδοθεί σε μια ευφυή αιτιώδη ενέργεια. Με βάση αυτό το φίλτρο, αν ένα γεγονός, σύστημα ή αντικείμενο είναι το προϊόν νοημοσύνης, τότε θα είναι:
1. Πιθανό
2. Πολύπλοκο
3. Φανερώνει ένα ανεξάρτητο και συγκεκριμένο σχέδιο

Έτσι, προκειμένου να είμαστε βέβαιοι ότι ένα δεδομένο φαινόμενο αποτελεί προϊόν ευφυούς σχεδιασμού, δεν μπορεί να πρόκειται για μια κανονικότητα που απαραίτητα προκύπτει από τους φυσικούς νόμους , ούτε μπορεί ν' αποτελεί προϊόν τύχης. Σύμφωνα με τον Dembski, το διευκρινιστικό φίλτρο τονίζει το πλέον σημαντικό χαρακτηριστικό των ευφυώς σχεδιασμένων συστημάτων, δηλαδή τη συγκεκριμένη πολυπλοκότητα. Με άλλα λόγια, από μόνη της η πολυπλοκότητα δεν είναι αρκετή να δείξει το έργο του ευφυούς φορέα· θα πρέπει προσέτι ν' ακολουθεί ένα ανεξάρτητο συγκεκριμένο σχέδιο.

Μεταξύ των πλέον πειστικών στοιχείων περί σχεδιασμού στον κλάδο της βιολογίας είναι η ανακάλυψη των ψηφιακών πληροφοριών που είναι εγγενείς στα ζωντανά κύτταρα. Καθώς καταλήγει, οι βιολογικές πληροφορίες αποτελούν μια πολύπλοκη, μη επαναλαμβανόμενη αλληλουχία που είναι πολύ συγκεκριμένη, σχετική με τις λειτουργικές ή επικοινωνιακές απαιτήσεις που πραγματοποιούν. Μια τέτοια ομοιότητα εξηγεί, κατά μέρος, την παρατήρηση του Ντόκινς ότι «ο μηχανικός κώδικας του γονιδίου μοιάζει παραδόξως με αυτόν του υπολογιστή». Πώς θα διαχειριστούμε την ομοιότητα αυτή μεταξύ πληροφοριακού λογισμικού —το αναμφισβήτητο προϊόν συνειδητής νοημοσύνης- και της πληροφοριακής αλληλουχίας που βρίσκουμε στο DNA και σε άλλα σημαντικά βιομόρια;

Ποια είναι η καλύτερη απόδειξη/επιχείρημα υπέρ του ευφυούς σχεδιασμού; — Από τη Φυσική
Στην φυσική, η ιδέα ενός καλώς ρυθμισμένου σύμπαντος υποστηρίζει περαιτέρω το συμπέρασμα του σχεδιασμού. Η ιδέα ενός καλώς ρυθμισμένου σύμπαντος συνδέεται με μια μοναδική ιδιότητα του σύμπαντος, με βάση την οποία οι φυσικές σταθερές και οι νόμοι παρατηρούνται ισορροπημένοι στην «κόψη του ξυραφιού» διότι επιτρέπουν την ανάπτυξη πολύπλοκης ζωής. Ο βαθμός στον οποίο οι φυσικές σταθερές πρέπει να ταιριάξουν με ακριβή κριτήρια είναι τέτοιος που ένας αριθμός αγνωστικιστών επιστημόνων έχουν συμπεράνει ότι πραγματικά υπάρχει κάποιο είδος υπερβατικού σκοπού πίσω από τo σύμπαν. Ο Βρετανός αστροφυσικός Fred Hoyle γράφει, «Μια ερμηνεία των δεδομένων βάσει κοινής λογικής, υποδηλώνει πως κάποια υπέρ-διάνοια έχει παίξει με την φυσική, καθώς και τη χημεία και τη βιολογία, και πως δεν υφίστανται τυφλές δυνάμεις στην φύση που να είναι αξιόλογες. Οι αριθμοί που προκύπτουν από τον υπολογισμό των δεδομένων, μου φαίνονται τόσο συγκλονιστικοί, ώστε να τοποθετούν αυτό το ενδεχόμενο σχεδόν εκτός έρευνας.»

Ένα παράδειγμα αυτής της ρύθμισης είναι ο ρυθμός διαστολής του σύμπαντος. Η τιμή αυτή θα πρέπει να ισορροπήσει ακριβώς στη μία μονάδα προς 1055 (1/1055). Αν το σύμπαν διαστελλόταν πολύ γρήγορα, η ύλη θα διαστελλόταν πολύ γρήγορα ώστε να καταστεί αδύνατος ο σχηματισμός αστεριών, πλανητών και γαλαξιών. Αν το σύμπαν διαστελλόταν πολύ αργά, το σύμπαν θα κατέρρεε πριν να σχηματιστούν αστέρια.

Εκτός αυτού, η αναλογία της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης προς τη βαρύτητα πρέπει να ισορροπήσει ακριβώς στη μία μονάδα προς 1040 (1/1040). Αν αυτή η τιμή αυξανόταν ελαφρώς, όλα τα αστέρια θα ήσαν περισσότερο συμπαγή από τον ήλιο κατά 40% τουλάχιστον. Αυτό θα σήμαινε ότι η αστρική ανάφλεξη θα ήταν πολύ σύντομη και πολύ ανώμαλη για να υποστηρίξει πολύπλοκη ζωή. Αν αυτή η τιμή ελαττωνόταν ελαφρώς, όλα τα αστέρια θα ήσαν κατά 20% λιγότερο συμπαγή από τον ήλιο. Αυτό θα τα καθιστούσε ανίκανα προς παραγωγή βαρέων στοιχείων, απαραίτητων για τη διατήρηση της ζωής.

Ποια είναι η καλύτερη απόδειξη/επιχείρημα υπέρ του ευφυούς σχεδιασμού; — Από την Κοσμολογία
Με τις σύγχρονες ανακαλύψεις στον κλάδο της κοσμολογίας, η ιδέα μιας συγκεκριμένης αρχής του σύμπαντος έχει δειχθεί σχεδόν πέραν αμφισβήτησης. Το επιχείρημα Kalam προτείνει ότι:
1. Κάθε τι που αρχίζει να υπάρχει έχει μια αιτία πέραν του εαυτού του.
2. Το σύμπαν έχει αρχή ύπαρξης.
3. Συνεπώς, το σύμπαν έχει αιτία ύπαρξης πέραν του εαυτού του.

Προκύπτει λοιπόν από τα δεδομένα ότι μια πρώτη αιώνια αιτία που δεν οφείλει την ύπαρξή της σε κάποια άλλη αιτία, υπάρχει εκτός των τεσσάρων διαστάσεων του χώρου και του χρόνου, που είναι προσωπική και νοήμων ώστε να κατέχει τη δυνατότητα να φέρει σκοπίμως στην ύπαρξη τον χώρο, την ύλη και πραγματικά κι αυτόν τον χρόνο.

Ποια είναι η καλύτερη απόδειξη/επιχείρημα υπέρ του ευφυούς σχεδιασμού; — Συμπέρασμα

Το άρθρο αυτό δεν είναι παρά μια σύντομη σύνοψη μερικών ουσιωδών στοιχείων που συντείνουν στο συμπέρασμα του σχεδιασμού. Ο σκοπός του είναι να δείξει το ευρύ σώμα υποστήριξης του ευφυούς σχεδιασμού από μια μεγάλη γκάμα κλάδων, ανάμεσα στους οποίους είναι η βιολογία, η φυσική και η κοσμολογία.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι η καλύτερη απόδειξη/επιχείρημα υπέρ του ευφυούς σχεδιασμού;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries