settings icon
share icon
Ερώτηση

Είναι αλήθεια πως κάθε τι που συμβαίνει έχει κάποιο σκοπό;

Απάντηση


Εχει κάποιο σκοπό κάθε τι που συμβαίνει; Η σύντομη απάντηση είναι «ναι»· αφού ο Θεός είναι κυρίαρχος, δεν υπάρχουν τυχαία, ανεξέλεγκτα συμβάντα. Μπορεί οι σκοποί τού Θεού να είναι κρυμμένοι από μας, αλλά μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως πίσω από κάθε συμβάν υπάρχει κάποιος σκοπός.

Υπήρχε κάποιος λόγος για την τύφλωση τού ανθρώπου στον Ιωάννη 9, αν και οι μαθητές έσφαλλαν όσον αφορά τον σκοπό της (Ιωάννης 9:1-3). Υπήρχε σκοπός για την κακομεταχείριση που υπέστη ο Ιωσήφ, αν και ο σκοπός τών αδελφών του σε ό,τι του έκαναν ήταν πολύ διαφορετικός από αυτόν του Θεού που τα επέτρεπε (Γένεση 50:20). Υπήρχε σκοπός για τον θάνατο τού Ιησού —οι αρχές στην Ιερουσαλήμ είχαν τους δικούς τους σκοπούς που βασίζονταν σε κακές προθέσεις, και ο Θεός είχε τον δικό Του, βασισμένο στην δικαιοσύνη. Η κυριαρχία τού Θεού εκτείνεται ακόμη και στο μικρότερο των δημιουργημάτων: «Ενα απ’ αυτά (τα σπουργίτια) δεν θα πέσει στη γη χωρίς το θέλημα τού Πατέρα σας.» (Ματθαίος 10:29).

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μας βοηθούν να γνωρίζουμε πως κάθε τι συμβαίνει για κάποιο λόγο: ο νόμος τής αιτίας και του αποτελέσματος, το δόγμα τής πρώτης αμαρτίας και η πρόνοια τού Θεού. Ολοι αυτοί δείχνουν πως τα πάντα συμβαίνουν για κάποιο σκοπό, όχι από σύμπτωση ή τυχαία ευκαιρία.

Πρώτον, υπάρχει ο φυσικός νόμος αιτίας και αποτελέσματος, γνωστός επίσης ως ο νόμος τής σποράς και του θερισμού. Ο Παύλος γράφει, «Μην πλανιέστε· ο Θεός δεν εμπαίζεται· επειδή, ό,τι αν σπείρει ο άνθρωπος, αυτό και θα θερίσει· για τον λόγο ότι αυτός που σπέρνει στη σάρκα του, θα θερίσει από τη σάρκα φθορά· αλλά εκείνος που σπέρνει στο Πνεύμα, θα θερίσει από το Πνεύμα αιώνια ζωή.» (Γαλάτας 6:7-8). Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε ενέργεια που προβαίνουμε ή λόγο που προφέρουμε, καλό ή κακό, ακολουθούν συγκεκριμένα αναπόφευκτα αποτελέσματα (Κολοσσαείς 3:23-25). Κάποιος μπορεί να ρωτήσει, «Γιατί βρίσκομαι στην φυλακή; Υπάρχει κάποιος λόγος;» και η απάντηση μπορεί να είναι «διότι λήστεψες το σπίτι του γείτονά σου και πιάστηκες». Να τι σημαίνει «αιτία και αποτέλεσμα».

Όλα όσα κάνουμε αποτελούν επένδυση είτε στην σάρκα είτε στο Πνεύμα. Θα θερίσουμε οτιδήποτε έχουμε σπείρει και θα θερίσουμε αναλόγως της σποράς μας. «Λέω, μάλιστα, τούτο, ότι αυτός που σπέρνει φειδωλά, φειδωλά και θα θερίσει· κι αυτός που σπέρνει με αφθονία, με αφθονία και θα θερίσει.» (Β΄ Κορινθίους 9:6). Ο πιστός που περπατάει σύμφωνα με το Πνεύμα και «σπέρνει» στο Πνεύμα, θα θερίσει έναν πνευματικό θερισμό. Αν η σπορά είναι γενναιόδωρη, ο θερισμός θα είναι άφθονος, αν όχι σ’ αυτήν την ζωή, σίγουρα στην μέλλουσα. Αντιθέτως, αυτοί που «σπέρνουν» στην σάρκα, θα θερίσουν μια ζωή στερημένη από τις ευλογίες τού Θεού, και σ’ αυτήν την ζωή και στην μέλλουσα (Ιερεμίας 18:10, Β΄ Πέτρου 2:10-12).

Στην αμαρτία τών πρωτοπλάστων στον Κήπο τής Εδέμ μπορεί ν’ αποδοθεί ο λόγος για τον οποίο συμβαίνουν κάποια πράγματα. Η Αγία Γραφή είναι σαφής ότι ο κόσμος βρίσκεται υπό κατάρα (Γένεση 3:17), γεγονός που οδηγεί σε αδυναμίες, ασθένειες, φυσικές καταστροφές και θάνατο. Όλα αυτά τα πράγματα, αν και ελέγχονται απολύτως από τον Θεό, χρησιμοποιούνται μερικές φορές από τον Σατανά για να επιφέρει μιζέρια στους ανθρώπους (δες Ιώβ 1-2, Λουκάς 9:37-42, 13:16). Μπορεί κάποιος να ρωτήσει, «Γιατί μολύνθηκα απ’ αυτήν την αρρώστια; Υπάρχει λόγος;» και η απάντηση ενδέχεται να είναι μια από τις ακόλουθες: 1) «Διότι ζεις σ’ έναν ξεπεσμένο κόσμο και όλοι μας υποκείμεθα στην αρρώστια»· 2) «Διότι σε δοκιμάζει ο Θεός και δυναμώνει την πίστη σου»· ή 3) «Διότι ο Θεός σε διαπαιδαγωγεί σύμφωνα με την Εβραίους 12:7-13 και Α΄ Κορινθίους 11:29-30.».

Εχουμε, κατόπιν, αυτό που αποκαλούμε πρόνοια τού Θεού. Το δόγμα τής πρόνοιας δέχεται ότι ο Θεός εργάζεται αθόρυβα και αόρατα δια του φυσικού κόσμου και διαχειρίζεται τα γεγονότα. Ο Θεός με την πρόνοιά Του πραγματοποιεί τους σκοπούς Του δια των φυσικών διαδικασιών στο φυσικό και κοινωνικό σύμπαν. Κάθε αποτέλεσμα μπορεί ν’ αποδοθεί σε κάποια φυσική αιτία, και δεν γίνεται κάποιος υπαινιγμός για το θαύμα. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος προκειμένου να εξηγήσει τον λόγο που πράγματα συμβαίνουν στην διαδοχή των φυσικών γεγονότων, είναι να μιλήσει για «σύμπτωση».

Οι πιστοί διακηρύττουν ότι ο Θεός διαχειρίζεται τις συμπτώσεις. Ο άπιστος χλευάζει τέτοιες ιδέες διότι πιστεύει ότι οι φυσικές αιτίες μπορούν να εξηγήσουν πλήρως κάθε συμβάν χωρίς καμία αναφορά στον Θεό. Οι ακόλουθοι, όμως, του Χριστού είναι απολύτως βέβαιοι για την εξής σημαντική αλήθεια: «Και ξέρουμε ότι όλα συνεργούν προς το αγαθό σ’ αυτούς που αγαπούν τον Θεό, τους προσκαλεσμένους σύμφωνα με τον προορισμό του.» (Ρωμαίους 8:28).

Το βιβλίο τής Εσθήρ δείχνει πώς εργάζεται η θεία πρόνοια. Ο εξοστρακισμός της Αστίν, η επιλογή τής Εσθήρ, η συνωμοσία τών δολοφόνων, η αλαζονεία τού Αμάν, το θάρρος τού Μαροδοχαίου, η αϋπνία τού βασιλιά, η αιμοδιψία τής Ζερές, και η ανάγνωση τού κυλίνδρου — κάθε τι που καταγράφεται στο βιβλίο συμβαίνει για να πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση τού λαού τού Θεού. Αν και η λέξη «Θεός» δεν αναφέρεται πουθενά στο βιβλίο τής Εσθήρ, η πρόνοιά Του είναι ολοφάνερη καθώς εργάζεται τις «συμπτώσεις».

Ο Θεός εργάζεται πάντοτε στην ζωή τού λαού Του, και μέσα στην αγαθότητά Του θα τους φέρει σε αγαθό τέλος (δες Φιλιππησίους 1:6). Τα γεγονότα που καθορίζουν την ζωή μας δεν αποτελούν απλώς προϊόντα φυσικών αιτιών ή τύχης. Τα καθορίζει ο Θεός και σκοπός τους είναι η ωφέλειά μας. Αποτυγχάνουμε συχνά ν’ αντιληφθούμε την κρυφή οδηγία ή προστασία τού Θεού καθώς ξεδιπλώνονται τα γεγονότα στην ζωή μας. Όταν όμως στρέφουμε την ματιά μας σε συμβάντα τού παρελθόντος, μπορούμε να δούμε ευκρινέστερα το χέρι Του, ακόμη σε και περιόδους τραγωδίας.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Είναι αλήθεια πως κάθε τι που συμβαίνει έχει κάποιο σκοπό;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries