settings icon
share icon
Ερώτηση

Πρέπει οι χριστιανοί να ευαγγελίζονται τους αθεϊστές;

Απάντηση


Ως χριστιανοί που γνωρίζουμε την αγάπη του Θεού κι έχουμε τη βεβαιότητα της αιωνιότητας στον Ουρανό, είναι δύσκολο ν' αντιληφθούμε γιατί κάποιος μπορεί να θέλει να είναι αθεϊστής. Όταν, όμως, κατανοήσουμε την αμαρτωλή φύση και τη δυνατή επιρροή που ασκεί στο νου και την καρδιά, αρχίζουμε να κατανοούμε από πού προέρχεται ο αθεϊστής. Μιλώντας βιβλικά, δεν υπάρχει αυτό που ονομάζουμε αθεϊστής. Ο Ψαλμός 19:1-2 μας λέει ότι οι ουρανοί διηγούνται τη δόξα του Θεού. Βλέπουμε τη δημιουργική δύναμη του Θεού σε όλα όσα έχει δημιουργήσει. Η Ρωμαίους 1:19-20 ακολουθεί αυτήν την ιδέα και μας λέει πως ό,τι μπορεί να γίνει γνωστό για τον Θεό, έχει φανερωθεί μέσω της Δημιουργίας, και καθένας που το αρνείται αυτό, «ζει στην αδικία ενώ έχει στην κατοχή του την αλήθεια» (εδ. 18). Οι Ψαλμοί 14:1 και 53:1 δηλώνουν πως αυτοί που αρνούνται την ύπαρξη του Θεού είναι άφρονες. Έτσι, ο αθεϊστής είτε ψεύδεται είτε είναι άφρονας είτε και τα δύο. Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει κάποιον ν' αρνείται τον Θεό;

Ο κύριος σκοπός των ανθρώπων που κυριαρχούνται από την αμαρτωλή τους φύση είναι να ζουν ωσάν να είναι θεοί, να έχουν πλήρη έλεγχο της ζωής των, ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν. Εξάλλου η θρησκεία συνοδεύεται με υποχρεώσεις, κρίσεις και απαγορεύσεις ενώ οι αθεϊστές τολμούν να ορίζουν το δικό τους νόημα και ηθική. Δεν θέλουν να υποτάσσονται στον Θεό διότι η καρδιά τους διάκειται εχθρικά απέναντί Του και δεν επιθυμούν να υποταχθούν στον νόμο Του. Στην πραγματικότητα, δεν μπορούν να υποταχθούν, διότι η αμαρτία τούς έχει τυφλώσει απέναντι στην αλήθεια (Ρωμαίους 8:6-7). Αυτός είναι ο λόγος που οι αθεϊστές ξοδεύουν τον περισσότερο από το χρόνο τους παραπονούμενοι και συζητώντας σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι όχι, και όχι με τις βιβλικές περικοπές που παρέχουν σοβαρά στοιχεία. Η φυσική τους επαναστατικότητα απεχθάνεται τις εντολές του Θεού. Απλά μισούν την ιδέα πως κάτι –ή Κάποιος- πρέπει να έχει έλεγχο επάνω τους. Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται είναι ο ίδιος ο Διάβολος τους εξουσιάζει, τους τυφλώνει και οδηγεί την ψυχή τους στην κόλαση.

Σε ό,τι αφορά τον ευαγγελισμό των αθεϊστών, δεν πρέπει ν' αποφεύγουμε να τους προσφέρουμε το ευαγγέλιο, μόνο και μόνο επειδή κάποιοι λένε πως είναι αθεϊστές. Μην ξεχνάς πως ένας αθεϊστής είναι χαμένος όπως ακριβώς ένας μουσουλμάνος, ένας ινδουιστής ή βουδιστής. Ο Θεός βεβαίως θέλει να εξαπλώσουμε το ευαγγέλιο (Ματθαίος 28:19) και να υπερασπιστούμε τις αλήθειες του λόγου Του (Ρωμαίους 1:16). Από την άλλη πλευρά, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να χάνουμε τον χρόνο μας προσπαθώντας να πείσουμε τους απρόθυμους. Είναι αλήθεια πως η Γραφή μας προειδοποιεί να μην καταβάλλουμε υπερβολική προσπάθεια για εκείνους που ξεκάθαρα αδιαφορούν για ειλικρινείς συζητήσεις (Ματθαίος 7:6). Ο Ιησούς είπε στους αποστόλους να υπάγουν και να κηρύξουν τον λόγο αλλά δεν απαιτούσε από αυτούς να μείνουν σ' έναν τόπο μέχρις ότου ο καθένας θα μεταστρεφόταν στην πίστη (Ματθαίος 10:14).

Η καλύτερη, ίσως, τακτική είναι να δώσεις σε κάθε πρόσωπο το δικαίωμα της αμφιβολίας, τουλάχιστον στην αρχή. Κάθε ερώτηση που απαντάται με τιμιότητα και αλήθεια, δίνει στο πρόσωπο αυτό την ευκαιρία ν' ακούσει το ευαγγέλιο. Αν, όμως, το πρόσωπο αυτό διαπληκτίζεται, φέρεται εχθρικά ή απλά δεν ακούει, είναι προφανώς η κατάλληλη στιγμή να πας κάπου αλλού. Μερικοί άνθρωποι είναι πλήρως και απολύτως σκληροί ως προς το ευαγγέλιο (Παροιμίες 29:1). Μπορεί να είναι λογικοί ή παράλογοι, αλλά υπάρχουν βιβλικοί λόγοι να πιστεύουμε πως μερικοί άνθρωποι είναι με δική τους θέληση απροσπέλαστοι στην επιρροή του Αγίου Πνεύματος (Γένεση 6:3). Όταν έχουμε κάνει μια προσπάθεια συζήτησης με καλή πίστη με κάποιον, και αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ανέγγιχτος, τότε οφείλουμε να υπακούσουμε στην εντολή «ν' αποτινάξουμε τη σκόνη από τα παπούτσια μας» (Λουκάς 9:5) και να διαθέσουμε τον χρόνο μας μ' εκείνους που είναι περισσότερο ανοικτοί στα πνευματικά θέματα. Όπως σε όλα τα ζητήματα, η σοφία του Θεού είναι ζωτικής σημασίας. Ο Θεός έχει υποσχεθεί να μας δίνει αυτή τη σοφία, όταν Του ζητάμε (Ιακώβου 1:5)· και θα πρέπει να προσευχόμαστε γι' αυτήν και να εμπιστευόμαστε την παρότρυνση του Θεού για να γνωρίζουμε πώς και πότε να κλείνουμε τον διάλογο μ' έναν αντιδραστικό αθεϊστή.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πρέπει οι χριστιανοί να ευαγγελίζονται τους αθεϊστές;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries