settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι ο ευαγγελιστής;

Απάντηση


Ο ευαγγελιστής είναι κάποιος που κηρύττει το ευαγγέλιο· με άλλα λόγια, είναι κήρυκας τού ευαγγελίου ή ιεραπόστολος. Ο άνθρωπος με το χάρισμα τού ευαγγελιστή είναι συχνά κάποιος που ταξιδεύει από τόπο σε τόπο για να κηρύττει το ευαγγέλιο και να καλεί σε μετάνοια. Οι άνθρωποι συγγραφείς τών τεσσάρων Ευαγγελίων —Ματθαίος, Μάρκος, Λουκάς και Ιωάννης— αποκαλούνται μερικές φορές «οι Ευαγγελιστές» διότι κατέγραψαν την διακονία τού Ιησού Χριστού — «ευαγγέλιο», πραγματικά.

Η περικοπή Εφεσίους 4:11-13 δηλώνει, «Κι αυτός έδωσε άλλους μεν αποστόλους, άλλους δε προφήτες, άλλους δε ευαγγελιστές, άλλους δε ποιμένες και δασκάλους, για την τελειοποίηση τών αγίων, για το έργο τής διακονίας, για την οικοδομή τού σώματος τού Χριστού, μέχρις ότου όλοι ανεξαίρετα να φτάσουμε στην ενότητα τής πίστης, και της επίγνωσης τού Υιού τού Θεού, σε τέλειον άνδρα, σε μέτρο ηλικίας τού πληρώματος τού Χριστού.» Στις Πράξεις 21:8 ο Φίλιππος χαρακτηρίζεται ως ευαγγελιστής, και στην Β΄ Τιμόθεο 4:5 ο Παύλος προτρέπει τον Τιμόθεο να κάνει έργο ευαγγελιστή. Αυτές είναι οι μόνες τρεις χρήσεις της λέξης ευαγγελιστής σε όλη την Αγία Γραφή. Και άλλοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν «ευαγγελιστές» καθότι κήρυξαν το ευαγγέλιο, όπως ο ίδιος ο Ιησούς (Λουκάς 20:1) και ο Παύλος (Ρωμαίους 1:15), αλλά ο Φίλιππος είναι ο μόνος που συγκεκριμένα αποκαλείται ευαγγελιστής στις Γραφές.

Ο Φίλιππος ήταν ένας από τους επτά διακόνους που εκλέχτηκαν ώστε να μπορούν οι απόστολοι να κάνουν το έργο τής διδασκαλίας και της προσευχής (Πράξεις 6:2-4). Ο Φίλιππος είχε προφανώς εγκατασταθεί στην Καισάρεια και ζούσε εκεί επί 20 περίπου χρόνια πριν φτάσει εκεί ο Παύλος στις Πράξεις 21. Το προηγούμενο ευαγγελιστικό έργο τού Φιλίππου έγινε στη Σαμάρεια (Πράξεις 8:4-8). «Κήρυξε τον Χριστό» στους Σαμαρείτες (εδάφιο 5) και πραγματοποίησε θαύματα, μεταξύ των οποίων η εκβολή δαιμονίων και η θεραπεία παραλυτικών. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Φίλιππος βάπτισε τους πιστεύσαντες στο νερό στο όνομα τού Ιησού αλλά το βάπτισμα τού Αγίου Πνεύματος δεν πραγματοποιήθηκε μέχρις ότου ήρθαν στην Σαμάρεια οι απόστολοι.

Η παρουσία τού Πέτρου και του Ιωάννη στην Σαμάρεια και η ενοίκιση τού Πνεύματος στους πιστούς Σαμαρείτες (Πράξεις 8:17) επιβεβαίωσε την διακονία τού Φιλίππου εκεί. Ο Φίλιππος κήρυξε το ευαγγέλιο ως ευαγγελιστής και όταν οι Σαμαρείτες το πίστεψαν και έλαβαν το Πνεύμα, εισήλθαν στην Εκκλησία. Εκεί που προηγουμένως υπήρχε διαίρεση και έχθρα μεταξύ Ιουδαίων και Σαμαρειτών, τώρα υπήρχε ο πνευματικός δεσμός τής αγάπης (Κολοσσαείς 3:14). Οι προσπάθειες τού πρωτοπόρου Φιλίππου έθεσαν το θεμέλιο ώστε οι ακροατές του να λάβουν το Άγιο Πνεύμα δια της πίστης. Το προπαρασκευαστικό έργο τού ευαγγελιστή προς σωτηρία είναι αυτό που οι κληθέντες ευαγγελιστές κάνουν πάντοτε από τότε έως σήμερα.

Η διακονία τού Φιλίππου ως ευαγγελιστή συνεχίζεται στις Πράξεις 8, καθώς οδηγείται από έναν άγγελο να πάει στον ερημικό δρόμο προς την Γάζα. Στον δρόμο αυτόν συναντάει έναν Αιθίοπα ευνούχο — έναν αξιωματούχο αυλικό τής βασίλισσας τής Αιθιοπίας. Ο Φίλιππος ανοίγει την αντίληψη τού ανθρώπου στον λόγο τού Θεού και ο ευνούχος σώζεται. Ο Φίλιππος βαπτίζει τον άνθρωπο και το Άγιο Πνεύμα αρπάζει τον Φίλιππο ώστε ο ευνούχος δεν τον βλέπει πλέον (Πράξεις 8:39). Ο Φίλιππος κατόπιν «βρέθηκε στην Άζωτο, και καθώς περνούσε κήρυττε σε όλες τις πόλεις, μέχρις ότου ήρθε στην Καισάρεια» (εδάφιο 40). Όπου πήγαινε ο Φίλιππος κήρυττε το ευαγγέλιο. Αυτό κάνουν οι ευαγγελιστές.

Ο Παύλος είπε στον Τιμόθεο να κάνει προπαρασκευαστικό κήρυγμα, που είναι το «έργο τού ευαγγελιστή» (Β΄ Τιμόθεον 4:5). Αυτό το ίδιο κήρυγμα τού ευαγγελίου αποτελεί την γενική κλήση τών μαθητών στην Μεγάλη Αποστολή και όλων ημών έως το τέλος τού αιώνα (Ματθαίος 28:16-20). Στον Ιούδα 1:3 καλούνται όλοι οι άγιοι να αγωνίζονται υπέρ τής πίστης που παραδόθηκε σ’ αυτούς, και στο εδάφιο 23, «άλλους, δε, σώζετε με φόβο, αρπάζοντάς τους από τη φωτιά».

Η διακονία τού ευαγγελιστή θα είναι απαραίτητη έως ότου η εκκλησία φτάσει στην ωριμότητα τού ίδιου του Χριστού (Εφεσίους 4:13). Το ευαγγέλιο πρέπει να μεταδίδεται. Και είμαστε εμείς που έχουμε στην διάθεσή μας τα καλύτερα νέα που υπάρχουν — ο Ιησούς πέθανε και αναστήθηκε και σώζει όλους όσους Τον επικαλούνται (Ρωμαίους 10:9-13).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι ο ευαγγελιστής;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries