settings icon
share icon
Ερώτηση

Γιατί τόσοι πολλοί Χριστιανοί Ευαγγελικοί ηγέτες εμπλέκονται σε σκάνδαλα;

Απάντηση


Πρώτον, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η έκφραση «τόσοι πολλοί» δεν είναι ακριβής χαρακτηρισμός. Μπορεί να φαίνεται ότι πολλοί Χριστιανοί Ευαγγελικοί ηγέτες εμπλέκονται σε σκάνδαλα αλλά αυτό οφείλεται στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που προκαλούν τέτοια σκάνδαλα. Υπάρχουν χιλιάδες Χριστιανοί Ευαγγελικοί ηγέτες, ποιμένες, καθηγητές, ιεραπόστολοι, συγγραφείς και ευαγγελιστές οι οποίοι ποτέ δεν συμμετείχαν σε κάτι «σκανδαλώδες». Η συντριπτική πλειοψηφία των Χριστιανών Ευαγγελικών ηγετών είναι άνδρες και γυναίκες που αγαπάνε τον Θεό, είναι πιστοί στους συζύγους τους και στις οικογένειές τους και χειρίζονται τις δραστηριότητές τους με τη μεγαλύτερη δυνατή εντιμότητα και ακεραιότητα. Οι αποτυχίες των λίγων δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέτρο επίθεσης στον χαρακτήρα όλων.

Έχοντας πει αυτά, εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα ότι μερικές φορές συμβαίνουν σκάνδαλα μεταξύ εκείνων που ισχυρίζονται ότι είναι Ευαγγελικοί Χριστιανοί. Επιφανείς Χριστιανοί ηγέτες έχουν εκτεθεί για τη διάπραξη μοιχείας ή τη συμμετοχή τους σε πορνεία. Μερικοί Ευαγγελικοί Χριστιανοί έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή και άλλες οικονομικές παρανομίες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις κύριες εξηγήσεις: 1) Μερικοί από εκείνους που ισχυρίζονται ότι είναι Ευαγγελικοί Χριστιανοί είναι άπιστοι τσαρλατάνοι. 2) Μερικοί Χριστιανοί Ευαγγελικοί ηγέτες επιτρέπουν η θέση τους να τους οδηγήσει σε υπερηφάνεια. 3) Ο Σατανάς και οι δαίμονές του είναι πιο επιθετικοί και θέτουν σε πειρασμό εκείνους που ασκούν Χριστιανική ηγεσία επειδή γνωρίζουν ότι ένα σκάνδαλο που εμπλέκει έναν ηγέτη μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα, τόσο σε Χριστιανούς όσο και σε μη Χριστιανούς.

1) Μερικοί «Ευαγγελικοί Χριστιανοί» που συμμετείχαν σε σκάνδαλα είναι τσαρλατάνοι και ψευδοπροφήτες. Ο Ιησούς προειδοποίησε «Προσέχετε δε από τους ψευδοπροφήτες, που έρχονται σε σας με ενδύματα προβάτων, από μέσα όμως είναι αρπακτικοί λύκοι. Θα τους γνωρίσετε από τους καρπούς τους•… (Κατά Ματθαίον 7:15-20). Οι ψευδοπροφήτες προσποιούνται ότι είναι ευσεβής άνδρες και γυναίκες και εμφανίζονται ως ακέραιοι Ευαγγελικοί ηγέτες. Ωστόσο, οι «καρποί» τους (σκάνδαλα) τελικά αποκαλύπτουν ότι είναι το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζονται. Σ΄ αυτό, ακολουθούν το παράδειγμα του Σατανά «Και δεν είναι τίποτε το θαυμαστό• επειδή, ο ίδιος ο σατανάς μετασχηματίζεται σε άγγελο φωτός. Δεν είναι, λοιπόν, μεγάλο αν και οι διάκονοί του μετασχηματίζονται σε διακόνους τής δικαιοσύνης• που το τέλος τους θα είναι σύμφωνα με τα έργα τους» (Β΄ Κορινθίους 11:14-15).

2) Η Αγία Γραφή είναι ξεκάθαρη ότι « Η υπερηφάνεια προηγείται τού ολέθρου, και η υψηλοφροσύνη τού πνεύματος προηγείται της πτώσης» (Παροιμίες 16:18). Το εδάφιο στην Ιακώβου 4:6 μας υπενθυμίζει ότι «Ο Θεός στους υπερήφανους αντιτάσσεται, στους ταπεινούς όμως δίνει χάρη». Η Αγία Γραφή συνεχώς προειδοποιεί για την υπερηφάνεια. Πολλοί Χριστιανοί ηγέτες ξεκινάνε την διακονία τους με πνεύμα ταπεινό και σε εξάρτιση από τον Θεό αλλά καθώς η διακονία τους μεγαλώνει και αναπτύσσεται, μπαίνουν στον πειρασμό να πάρουν κάποια από αυτή τη δόξα για τον εαυτό τους. Μερικοί Χριστιανοί Ευαγγελικοί ηγέτες ενώ με τα λόγια υπηρετούν τον Θεό, στην πραγματικότητα προσπαθούν να διαχειριστούν και να οικοδομήσουν την διακονία τους με την δικιά τους δύναμη και σοφία. Αυτό το είδος υπερηφάνειας οδηγεί σε πτώση. Ο Θεός μέσω του προφήτη Ωσηέ, προειδοποίησε «Σύμφωνα με τις βοσκές τους, έτσι χόρτασαν• χόρτασαν, και υψώθηκε η καρδιά τους• γι' αυτό με λησμόνησαν» (Ωσηέ 13:6).

3) Ο Σατανάς ξέρει ότι υποκινώντας ένα σκάνδαλο με έναν Χριστιανό Ευαγγελικό ηγέτη, μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο. Όπως η μοιχεία του Βασιλιά Δαβίδ με την Βηθσαβεέ και η οργανωμένη δολοφονία του Ουρία προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην οικογένεια του Δαβίδ και σε όλο το έθνος του Ισραήλ, παρόμοια ζημιά ή καταστροφή έχει μια εκκλησία ή μια διακονία από την ηθική πτώση του ηγέτη της. Πολλοί Χριστιανοί αποθαρρύνονται στη πίστη ως αποτέλεσμα της πτώσης ενός ηγέτη. Οι μη – Χριστιανοί χρησιμοποιούν την αποτυχία των «Χριστιανών» ηγετών ως αιτία για να απορρίπτουν τον Χριστιανισμό. Ο Σατανάς και οι δαίμονές του το ξέρουν αυτό και γι΄ αυτό εστιάζουν περισσότερο τις επιθέσεις τους σε εκείνους που έχουν ηγετικούς ρόλους. Η Αγία Γραφή μας προειδοποιεί όλους « Εγκρατευθείτε, αγρυπνήστε• επειδή, ο αντίδικός σας ο διάβολος περιτριγυρίζει, σαν ωρυόμενο λιοντάρι, ζητώντας ποιον να καταπιεί» (Α΄ Πέτρου 5:8).

Πως να ανταποκρινόμαστε όταν ένας Χριστιανός Ευαγγελικός ηγέτης κατηγορείται ή εμπλέκεται σε ένα σκάνδαλο; 1) Μην ακούτε ή δέχεστε αβάσιμες κατηγορίες (Παροιμίες 18:8,17, Α΄ Τιμόθεον 5:19). 2) Πάρτε τα κατάλληλα βιβλικά μέτρα για να επιπλήξετε αυτούς που αμαρτάνουν (Κατά Ματθαίον 18:15-17, Α΄ Τιμόθεον 5:20). Εάν η αμαρτία είναι αποδεδειγμένη και σοβαρή, θα πρέπει να επιβληθεί μόνιμη απομάκρυνση από την ηγεσία της διακονίας (Α΄ Τιμόθεον 3:1-13). 3) Συγχωρείτε αυτούς που αμαρτάνουν (Προς Εφεσίους 4:31, Προς Κολοσσαείς 3:13) και όταν μετανοήσουν, αποκαθιστάται την κοινωνία μαζί τους (Προς Γαλάτες 6:1, Α΄ Πέτρου 4:8) αλλά όχι στην ηγεσία. 4) Μείνετε στην προσευχή για τους ηγέτες. Γνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τους πειρασμούς που υπομένουν και τη πίεση που δέχονται, θα πρέπει να προσευχόμαστε για τους ηγέτες μας, ζητώντας από τον Θεό να τους ενδυναμώνει, προστατεύει και ενθαρρύνει. 5) Το σημαντικότερο, θυμήσου την αποτυχία ενός Χριστιανού Ευαγγελικού ηγέτη για να έχεις απόλυτη πίστη στον Θεό και μόνο στον Θεό. Ο Θεός ποτέ δεν αποτυγχάνει, ποτέ δεν αμαρτάνει και ποτέ δεν ψεύδεται. « Άγιος, άγιος, άγιος ο Κύριος των δυνάμεων• ολόκληρη η γη είναι πλήρης από τη δόξα του» (Ησαΐας 6:3).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Γιατί τόσοι πολλοί Χριστιανοί Ευαγγελικοί ηγέτες εμπλέκονται σε σκάνδαλα;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries