settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια πράγματα σ’ αυτόν τον κόσμο έχουν μια πραγματική αιώνια αξία;

Απάντηση


Είναι προφανές πως τα μόνα πράγματα με αιώνια αξία σ’ αυτόν τον κόσμο είναι εκείνα που είναι αιώνια. Η ζωή σ’ αυτόν τον κόσμο είναι προσωρινή, δεν είναι αιώνια, και συνεπώς το μόνο τμήμα της ζωής που έχει αιώνια αξία είναι αυτό που διαρκεί καθ’ όλη την αιωνιότητα. Σαφέστατα, το πλέον σημαντικό πράγμα σ’ αυτόν τον κόσμο που έχει αληθινή αιώνια αξία είναι η σύναψη σχέσης με τον Ιησού Χριστό, καθώς η δωρεά τής αιώνιας ζωής προσφέρεται μόνον δι’ Αυτού σε όλους όσους πιστεύουν (Ιωάννης 3:16). Όπως είπε ο Ιησούς, «Εγώ είμαι ο δρόμος, και η αλήθεια, και η ζωή· κανένας δεν έρχεται στον Πατέρα, παρά μόνον διαμέσου εμού.» (Ιωάννης 14:6). Ολοι θα βιώσουμε κάπου την αιωνιότητα, χριστιανοί και μη. Και ο μόνος αιώνιος προορισμός, πέραν του Ουρανού με τον Χριστό, είναι αυτός της αιώνιας τιμωρίας για όσους Τον απορρίπτουν (Ματθαίος 25:46).

Αναφορικά με την αφθονία τών υλικών αγαθών που προσφέρει ο κόσμος αυτός, τα οποία πολλοί επιζητούν επίμονα, ο Ιησούς μάς δίδαξε να μην αποθηκεύουμε για τον εαυτό μας γήινους θησαυρούς που μπορούν να καταστραφούν ή κλαπούν (Ματθαίος 6:19-20). Εξ άλλου, δεν φέραμε τίποτα στον κόσμο αυτόν και δεν παίρνουμε τίποτα μαζί μας όταν τον εγκαταλείπουμε. Και συχνά, οι θεμελιώδεις χριστιανικές αξίες μας παραβλέπονται στην δραστήρια επιδίωξη τής επιτυχίας και της υλικής άνεσης, και εν μέσω αυτών των γήινων επιδιώξεων ξεχνάμε, συχνά, τον Θεό. Ο Μωυσής αντιμετώπισε το ζήτημα αυτό πριν 3.500 χρόνια, όταν ο λαός του επρόκειτο να εισέλθει στην υπεσχημένη γη. Τους προειδοποίησε να μην ξεχάσουν τον Θεό, διότι γνώριζε ότι από την στιγμή που θα «έτρωγαν και θα χόρταιναν και θα οικοδομούσαν καλά σπίτια, και θα κατοικούσαν», η καρδιά τους θα υπερηφανευόταν και θα Τον ξεχνούσαν (Δευτερονόμιο 8:12-14). Είναι βέβαιο πως δεν υπάρχει αιώνια αξία στο να ζούμε την ζωή μας για τον εαυτό μας, επιδιώκοντας να κερδίσουμε από την ζωή ό,τι μπορούμε, όπως το κοσμικό σύστημα θέλει να μας κάνει να πιστεύουμε.

Μπορεί, ωστόσο, να υπάρξει σημαντική αιώνια αξία σ’ αυτά που κάνουμε με την ζωή μας κατά την διάρκεια τού υπερβολικά σύντομου χρόνου που βρισκόμαστε εδώ στην γη. Αν και οι Γραφές καθιστούν σαφές ότι τα γήινα καλά μας έργα δεν θα μας σώσουν και δεν θα μας διατηρήσουν στην σωτηρία (Εφεσίους 2:8-9), είναι εξίσου σαφές ότι θ’ ανταμειφθούμε αιωνίως σύμφωνα με ό,τι έχουμε πράξει εδώ στην γη. Όπως είπε ο ίδιος ο Χριστός, «Επειδή, ο Υιός τού ανθρώπου πρόκειται να έρθει μέσα στη δόξα τού Πατέρα του μαζί με τους αγγέλους του· και τότε θα αποδώσει στον καθένα σύμφωνα με την πράξη του.» (Ματθαίος 16:27). Οι χριστιανοί είμαστε πραγματικά «δικό του δημιούργημα, καθώς κτιστήκαμε στον Ιησού Χριστό για καλά έργα, που ο Θεός προετοίμασε, για να περπατήσουμε μέσα σ’ αυτά» (Εφεσίους 2:10, με έμφαση). Τα «καλά έργα» σχετίζονται με την υπηρεσία τού Κυρίου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με κάθε τι που μας έχει δώσει και με πλήρη εξάρτηση από Αυτόν.

Ο απόστολος Παύλος κάνει λόγο για την ποιότητα τών έργων που μπορεί ν’ αποφέρει αιώνιες ανταμοιβές. Παρομοιάζει τους χριστιανούς με «οικοδόμους» και την ποιότητα τών έργων μας με τα οικοδομικά υλικά. Μας πληροφορεί ότι τα καλά υλικά που αντέχουν την φωτιά τής δοκιμασίας τού Θεού και έχουν αιώνια αξία είναι ο «χρυσός, το ασήμι και οι πολύτιμοι λίθοι», ενώ η χρήση τών κατώτερων υλικών «ξύλου, χόρτου και άχυρου» για οικοδόμηση πάνω στο θεμέλιο που είναι ο Χριστός, δεν έχει αιώνια αξία και δεν θ’ ανταμειφθεί (Α΄ Κορινθίους 3:11-13). Ο Παύλος μάς λέει ουσιαστικά πως δεν αξίζει ανταμοιβή όλη η διαγωγή μας και όλα μας τα έργα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που η υπηρεσία μας στον Κύριο θα μας φέρει ανταμοιβές. Πρώτον, χρειάζεται ν’ αναγνωρίσουμε ότι κάθε αληθινός πιστός έχει ξεχωριστεί από τον Θεό και για τον Θεό. Όταν λάβαμε την δωρεά τής σωτηρίας τού Θεού, μας δόθηκαν συγκεκριμένα πνευματικά χαρίσματα (Α΄ Κορινθίους 12:7, 11). Και αν σκεπτόμαστε ότι τα χαρίσματά μας είναι ασήμαντα, χρειάζεται να θυμόμαστε ότι, όπως είπε ο Παύλος στην εκκλησία τής Κορίνθου, το σώμα του Χριστού αποτελείται από πολλά μέλη (Α΄ Κορινθίους 12:14). Και «ο Θεός έβαλε τα μέλη το κάθε ένα απ’ αυτά στο σώμα, όπως θέλησε… αλλά, πολύ περισσότερο, τα μέλη τού σώματος, που φαίνονται ότι είναι ασθενέστερα, αυτά είναι αναγκαία» (Α΄ Κορινθίους 12:18, 22 με έμφαση). Αν εφαρμόζεις τα πνευματικά σου χαρίσματα, παίζεις σημαντικό ρόλο στο σώμα τού Χριστού και κάνεις αυτό που έχει αιώνια αξία.

Κάθε μέλος τού Σώματος του Χριστού μπορεί να συμμετέχει σημαντικά όταν με ταπεινοφροσύνη επιδιώκουμε να οικοδομήσουμε το Σώμα και να δοξάσουμε τον Θεό. Πραγματικά, κάθε μικρό πράγμα μπορεί να προσθέσει στο όμορφο μωσαϊκό τού τι ο Θεός μπορεί να κάνει όταν καθένας μας κάνει το μέρος του. Να θυμάσαι πως στην γη ο Χριστός δεν έχει σώμα εκτός από το δικό μας, δεν έχει χέρια εκτός από τα δικά μας και δεν έχει πόδια αλλά έχει τα δικά μας. Τα πνευματικά χαρίσματα είναι ο τρόπος τού Θεού με τον οποίο διαχειρίζεται την χάρη Του προς τους άλλους. Όταν δείχνουμε την αγάπη μας προς τον Θεό υπακούοντας στις εντολές Του, όταν εγκαρτερούμε στην πίστη παρά την εναντίωση και τον διωγμό, όταν στο όνομά Του κάνουμε έλεος στους φτωχούς και ασθενείς και λιγότερο ευνοημένους, και όταν βοηθάμε ώστε να μειωθεί ο πόνος και τα βάσανα γύρω μας, τότε οικοδομούμε πραγματικά με «χρυσάφι, ασήμι και πολύτιμους λίθους» που έχουν αιώνια αξία.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια πράγματα σ’ αυτόν τον κόσμο έχουν μια πραγματική αιώνια αξία;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries