Ερώτηση
Ποια ήταν η σημασία του εφόδ;
Απάντηση
Στην Παλαιά Διαθήκη, το εφόδ έχει δύο σημασίες. Σε μια ομάδα χωρίων, σημαίνει ένδυμα, σε μια άλλη, πολύ πιθανόν, εικόνα. Ως ένδυμα το εφόδ αναφέρεται στις ιερατικές διατάξεις ως μέρος της επίσημης ενδυμασίας του αρχιερέα. Έπρεπε να είναι φτιαγμένο από νήματα "από γαλάζιο και πορφυρό, από κόκκινο και από λεπτό κλωσμένο λινό" και κεντημένο με χρυσή κλωστή "με επιδέξια εργασία" (Έξοδος 28:4, 29:5, 39:2, Λευιτικό 8:7).
Το εφόδ συγκρατείτο από μια ζώνη παρόμοιας κατασκευής που ήταν ραμμένη πάνω του. Είχε δύο κομμάτια ώμου, τα οποία, όπως υποδηλώνει το όνομά του, διέσχιζαν τους ώμους και προφανώς στερεώνονταν ή ράβονταν στο εφόδ μπροστά. Στο ντύσιμο, τα κομμάτια ώμου ενώνονταν στο πίσω μέρος με τα δύο άκρα του εφόδ. Δεν αναφέρεται τίποτα για το μήκος του ενδύματος. Στο σημείο όπου τα κομμάτια των ώμων ενώνονταν μπροστά "πάνω από τη ζώνη", ράβονταν δύο χρυσά δαχτυλίδια, στα οποία στερεωνόταν ο θώρακας.
Η λέξη εφόδ έχει εντελώς διαφορετική σημασία στη δεύτερη ομάδα χωρίων, τα οποία ανήκουν όλα στα ιστορικά βιβλία. Είναι βέβαιο ότι η λέξη δεν μπορεί εδώ να αναφέρεται σε ένδυμα. Αυτό είναι προφανές στο Κριτές 8:26-27, όπου καταγράφεται ότι ο Γεδεών πήρε από τους Ισμαηλίτες, που ήταν σύμμαχοι των Μαδιανιτών, χρυσά σκουλαρίκια, που ζύγιζαν 1.700 σέκελ χρυσού, και έφτιαξε ένα "εφόδ και το έβαλε στην πόλη του, στην Οφρά", όπου το λάτρευε όλος ο Ισραήλ. Στο Κριτές 17:5, ο Μιχαίας έφτιαξε ένα έφοδο και ένα θεραφείμ, ή είδωλο, για το ιερό του. Το πιο φυσικό συμπέρασμα από όλα αυτά τα χωρία είναι ότι το "εφόδ" εδώ σημαίνει ένα είδωλο που στήθηκε στο αγιαστήριο, ειδικά από τη στιγμή που η λέξη αναφέρεται με το θεραφίμ, το οποίο αναμφίβολα αναφέρεται σε γλυπτά είδωλα (Ωσηέ 3:4). Το συμπέρασμα είναι ότι το εφόδ, σε αυτές τις περιπτώσεις, αναφέρεται σε ένα φορητό είδωλο. Ορισμένοι μελετητές έχουν προτείνει ότι η σχέση μεταξύ του ειδώλου και του ενδύματος είναι ότι το είδωλο ήταν αρχικά ντυμένο με ένα λινό ένδυμα, και ο όρος εφόδ σταδιακά κατέληξε να περιγράφει το είδωλο στο σύνολό του.
English
Ποια ήταν η σημασία του εφόδ;