settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι λέει η Αγία Γραφή σχετικά με το τέλος του κόσμου;

ΑπάντησηΤο γεγονός που συνήθως ονομάζεται ως «το τέλος του κόσμου» περιγράφεται στην Β΄ Πέτρου 3:10: «οι ουρανοί θα εξαφανιστούν με τρομερό πάταγο, τα στοιχεία της φύσεως θα διαλυθούν στη φωτιά, και η γη, όπως κι όλα όσα έγιναν πάνω σ’ αυτήν, θα κατακαούν» (ΝΜΒ). Αυτό είναι το αποκορύφωμα μιας σειράς γεγονότων που συνθέτουν την «ημέρα του Κυρίου», ο καιρός κατά τον οποίον ο Θεός επεμβαίνει στην ανθρώπινη ιστορία για να φέρει κρίση. Σ’ αυτόν τον καιρό, ό,τι ο Θεός έχει δημιουργήσει «ο ουρανός και η γη» (Γένεση 1:1) θα καταστραφεί.

Η χρονική στιγμή που θα συμβεί αυτό το γεγονός, σύμφωνα με τους περισσότερους βιβλικούς ερμηνευτές, είναι στο τέλος της χιλιετίας. Κατά τη διάρκεια των χιλίων ετών, ο Χριστός θα κυβερνήσει στην Ιερουσαλήμ ως βασιλιάς πάνω στη γη, καθισμένος στο θρόνο του Δαβίδ (Λουκάς 1:32-33), μια βασιλεία ειρήνης αλλά με «σιδερένια ράβδο» (Αποκάλυψη 19:15). Στο τέλος των 1000 ετών, ο Σατανάς θα λυθεί, θα νικηθεί ξανά και τελικά θα ριχτεί στη λίμνη της φωτιάς (Αποκάλυψη 20:7-10). Κατόπιν, μετά την τελική κρίση του Θεού, το τέλος του κόσμου που αναφέρεται στην Β΄ Πέτρου 3:10 λαμβάνει χώρα. Η Αγία Γραφή μας λέει αρκετά πράγματα για το γεγονός αυτό.

Πρώτον, θα είναι κατακλυσμικό σε εμβέλεια. Οι «ουρανοί» αναφέρεται στο φυσικό σύμπαν –τ’ αστέρια, οι πλανήτες και οι γαλαξίες- που θα αναλωθούν από κάποιο είδος τρομακτικής έκρηξης, πιθανόν μια πυρηνική ή ατομική αντίδραση που θα αναλώσει και θα καταστρέψει την ύλη όπως την γνωρίζουμε. Όλα αυτά τα στοιχεία που απαρτίζουν το σύμπαν «καιόμενα θα λιώσουν» (Β΄ Πέτρου 3:12). Θα είναι, επίσης, ένα θορυβώδες γεγονός, που περιγράφεται με διάφορες εκφράσεις στις υπάρχουσες μεταφράσεις, ως «τρομερός πάταγος» (ΝΜΒ), «παταγώδης βοή» (Λόγου), «ορμητικός συριστός ήχος» (Πέργαμος). Δεν θα υπάρχει αμφιβολία ως προς το τι συμβαίνει. Όλοι θα το δουν και θα το ακούσουν διότι μας λέει πως «η γη, όπως κι όλα όσα έγιναν πάνω σ’ αυτήν, θα κατακαούν».

Τότε ο Θεός θα δημιουργήσει «καινούριο ουρανό και καινούρια γη» (Αποκάλυψη 21:1), που θα περιλαμβάνουν τη «νέα Ιερουσαλήμ» (εδ. 2), την πρωτεύουσα πόλη του Ουρανού, τόπο τέλειας αγιότητας, που θα κατέβει από τον Ουρανό στην καινούρια γη. Αυτή είναι η πόλη που οι άγιοι –αυτοί που τα ονόματά τους είναι γραμμένα στο «βιβλίο της ζωής του Αρνίου» (Αποκάλυψη 13:8)—θα ζουν για πάντα. Ο Πέτρος αναφέρεται σ’ αυτήν την καινούρια Δημιουργία ως την «κατοικία της δικαιοσύνης» (Β΄ Πέτρου 3:13).

Το σημαντικότερο, ίσως, τμήμα της περιγραφής του Πέτρου εκείνης της ημέρας είναι το ερώτημα που θέτει στα εδάφια 11-12: «Αν, λοιπόν, τα πάντα θα διαλυθούν μ’ αυτόν τον τρόπο, σκεφτείτε ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά σας: Να είναι άγια κι αφιερωμένη στο Θεό, όσον καιρό θα προσμένετε με ζήλο και λαχτάρα τον ερχομό της ημέρας του Θεού.» (ΝΜΒ) Οι χριστιανοί γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί και θα πρέπει να ζούμε με τρόπο που εκφράζει αυτήν την κατανόηση. Η ζωή αυτή φεύγει και η προσοχή μας θα πρέπει να στραφεί στους καινούριους Ουρανούς και την καινούρια γη που έρχονται. Η «άγια και αφιερωμένη» ζωή μας θα πρέπει να είναι μια μαρτυρία σ’ αυτούς που δεν γνωρίζουν τον Σωτήρα, και θα πρέπει να τους μιλήσουμε γι’ Αυτόν ώστε να γλυτώσουν από την τρομερή κατάληξη που περιμένει όσους Τον απορρίπτουν. Περιμένουμε με ενθουσιώδη προσδοκία του Θεού «τον Υιό από τους ουρανούς, που τον ανέστησε από τους νεκρούς, τον Ιησού, που μας ελευθερώνει από τη μέλλουσα οργή» (Α΄ Θεσσαλονικείς 1:10).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι λέει η Αγία Γραφή σχετικά με το τέλος του κόσμου;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries