settings icon
share icon
Ερώτηση

Πόσο εύκολο είναι να πιστέψω;

Απάντηση


Έχουμε σωθεί με τη χάρη του Θεού δια της πίστης (Εφεσίους 2:8). Υπάρχουν κάποιοι που συμπεραίνουν από αυτήν την αλήθεια ότι δεν είναι ανάγκη ν' ανταποκριθούμε ζώντας μια αφιερωμένη ζωή χριστιανικής μαθητείας, ως απόδειξη της σωτηρίας μας. Άλλοι μπορεί να πουν ότι κάποιος σώζεται επειδή προσευχήθηκε –χωρίς πραγματικό έλεγχο για την αμαρτία και χωρίς γνήσια πίστη στον Χριστό. Είναι εύκολο να κάνεις μια προσευχή αλλά η σωτηρία είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να πεις κάποια λόγια.

Αρκετή από τη συζήτηση αυτή είναι περιττή και οφείλεται στην παρανόηση των Γραφών. Η Γραφή είναι σαφής πως η σωτηρία προσφέρεται μόνο ένεκα της χάρης του Θεού, μόνον εν τω Χριστώ. Μας σώζει η πίστη, που δίνεται ως δώρο από τον Θεό. Αλλά το Εφεσίους 2:10 μας μιλάει για τ' αποτελέσματα της σωτηρίας: «Δικό του δημιούργημα είμαστε, καθώς κτιστήκαμε στον Ιησού Χριστό για καλά έργα, που ο Θεός προετοίμασε, για να περπατήσουμε μέσα σ' αυτά.» Σωζόμαστε με το χέρι του παντοδύναμου Θεού, που θέλει να σωθούμε, παρά μέσω μιας εύκολης πράξης της δικής μας θέλησης. Είμαστε υπηρέτες Του και από τη στιγμή που σωζόμαστε δια της πίστης, ξεκινάμε ένα ταξίδι προετοιμασμένων καλών έργων που μαρτυρούν αυτήν τη σωτηρία. Αν δεν υπάρχει μαρτυρία αύξησης και καλών έργων, τότε έχουμε λόγο ν' αμφιβάλλουμε πως έγινε σωτηρία. «Πίστη χωρίς έργα είναι νεκρή» (Ιακώβου 2:20), και μια νεκρή πίστη δεν είναι η πίστη που σώζει.

«Μόνο η πίστη» δεν σημαίνει ότι κάποιοι πιστοί ακολουθούν τον Χριστό σε μια ζωή μαθητείας ενώ άλλοι δεν Τον ακολουθούν. Η ιδέα του «σαρκικού χριστιανού» ως μια ιδιαίτερη κατηγορία μη πνευματικών πιστών, είναι τελείως μη βιβλική. Η ιδέα του σαρκικού χριστιανού δίνει το μήνυμα πως μπορεί κάποιος να δεχθεί τον Χριστό ως Σωτήρα του στη διάρκεια κάποιας θρησκευτικής εμπειρίας αλλά ποτέ να μην εκδηλώσει τη μαρτυρία της αλλαγμένης ζωής. Πρόκειται για μια ψευδή κι επικίνδυνη διδασκαλία, καθότι δικαιολογεί διάφορους ασεβείς τρόπους ζωής: κάποιος ενδέχεται να είναι ένας αμετανόητος μοιχός, ψεύτης ή κλέφτης, αλλά έχει «σωθεί» διότι έκανε μια προσευχή όταν ήταν παιδί· απλώς είναι «σαρκικός χριστιανός». Η Αγία Γραφή δεν υποστηρίζει πουθενά την ιδέα πως ένας χριστιανός μπορεί να παραμείνει σαρκικός σε όλη του τη ζωή. Αντιθέτως, ο λόγος του Θεού παρουσιάζει μόνο δύο κατηγορίες ανθρώπων: χριστιανούς και μη χριστιανούς, πιστούς και απίστους, αυτούς που υποκλίνονται στην κυριότητα του Χριστού και σ' εκείνους που δεν υποκλίνονται (δες Ιωάννης 3:36, Ρωμαίους 6:17–18, Β΄ Κορινθίους 5:17, Γαλάτας 5:18–24, Εφεσίους 2:1–5, Α΄ Ιωάννου 1:5–7, 2:3–4).

Ενώ η ασφάλεια της σωτηρίας αποτελεί ένα βιβλικό γεγονός που βασίζεται στο τέλειο έργο της σωτηρίας του Χριστού, είναι βεβαίως αλήθεια πως μερικοί από αυτούς που φαίνεται να «αποφάσισαν» ή να «δέχθηκαν τον Χριστό» δεν σώθηκαν πραγματικά. Όπως σημειώσαμε παραπάνω, η σωτηρία δεν είναι τόσο η δική μας αποδοχή του Χριστού, όσο ότι Εκείνος δέχθηκε εμάς. Έχουμε σωθεί με τη δύναμη του Θεού για τον προορισμό του Θεού, και ο προορισμός αυτός περιλαμβάνει τα έργα που μαρτυρούν τη μεταστροφή μας. Αυτοί που συνεχίζουν να περπατούν σύμφωνα με το σαρκικό φρόνημα δεν είναι πιστοί (Ρωμαίους 8:5–8). Γι' αυτόν τον λόγο ο Παύλος μας προτρέπει να «εξετάζουμε τον εαυτό μας αν στεκόμαστε στην πίστη» (Β΄ Κορινθίους 13:5). Ο «σαρκικός» χριστιανός που εξετάζει τον εαυτό του, θα διαπιστώσει σύντομα πως δεν στέκεται στην πίστη.

Ο Ιάκωβος γράφει στο2:19, «Εσύ πιστεύεις ότι ο Θεός είναι ένας· καλά κάνεις· και τα δαιμόνια πιστεύουν, και φρίττουν.» Το είδος της «πίστης» που έχουν τα δαιμόνια μπορεί να συγκριθεί με τη διανοητική συμφωνία που κάνουν εκείνοι που «πιστεύουν» στον Ιησού, στο γεγονός ότι υπάρχει, ή πως ήταν ένας καλός άνθρωπος. Πολλοί άπιστοι λένε, «εγώ πιστεύω στον Θεό» ή «πιστεύω στον Ιησού»· άλλοι λένε, «έκανα μια προσευχή και ο κήρυκας είπε πως σώθηκα». Τέτοιες, όμως, προσευχές και τέτοια πίστη δεν σηματοδοτούν, απαραίτητα, αλλαγή της καρδιάς. Το πρόβλημα βρίσκεται στην παρανόηση της λέξης πιστεύω. Στην αληθή σωτηρία υπάρχει γνήσια μετάνοια και πραγματική αλλαγή ζωής. Διαβάζουμε στη Β΄ Κορινθίους 5:17 πως αυτοί που είναι εν Χριστώ, είναι «καινούρια δημιουργία». Είναι δυνατό το καινούριο πρόσωπο που δημιουργεί ο Χριστός να είναι κάποιος που συνεχίζει να ζει με το σαρκικό φρόνημα; Όχι.

Η σωτηρία προσφέρεται βεβαίως δωρεάν, αλλά την ίδια στιγμή κοστίζει το παν. Καλούμαστε να πεθάνουμε ως προς τον αμαρτωλό εαυτό μας και ν' αλλάξουμε ώστε να μοιάσουμε στον Χριστό. Πρέπει ν' αναγνωρίσουμε πως αυτός που πιστεύει στον Ιησού, θα ζει προοδευτικά μια αλλαγμένη ζωή. Η σωτηρία είναι δώρο του Θεού που προσφέρεται δωρεάν σε όσους πιστεύουν, αλλά η μαθητεία και η υπακοή συνιστούν την ανταπόκριση, που χωρίς αμφιβολία πραγματοποιείται όταν κάποιος έρχεται με πραγματική πίστη στον Χριστό.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πόσο εύκολο είναι να πιστέψω;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries