settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι τα καθήκοντα ενός πρεσβυτέρου στην εκκλησία;

Απάντηση


Η Αγία Γραφή αναφέρει τουλάχιστον πέντε καθήκοντα και υποχρεώσεις ενός πρεσβυτέρου:

1) Οι πρεσβύτεροι βοηθούν να διευθετηθούν οι διαμάχες στην εκκλησία. «Και όταν κατέβηκαν μερικοί από την Ιουδαία δίδασκαν τους αδελφούς ότι: Αν δεν κάνετε την περιτομή, σύμφωνα με τη συνήθεια του Μωυσή, δεν μπορείτε να σωθείτε. Αφού, λοιπόν, έγινε αντίσταση και συζήτηση όχι λίγη από τον Παύλο και τον Βαρνάβα προς αυτούς, ενέκριναν να ανέβει ο Παύλος και ο Βαρνάβας και μερικοί άλλοι απ’ αυτούς προς τους αποστόλους και πρεσβύτερους στην Ιερουσαλήμ, για το ζήτημα αυτό.» (Πράξεις 15:1-2) Τέθηκε ένα ερώτημα και συζητήθηκε πολύ έντονα και κατόπιν ανέλαβαν οι απόστολοι και οι πρεσβύτεροι για να παρθεί μια απόφαση. Η περικοπή αυτή δείχνει ότι οι πρεσβύτεροι παίρνουν αποφάσεις.

2) Προσεύχονται για τους ασθενείς. «Ασθενεί κάποιος ανάμεσά σας; Ας προσκαλέσει τους πρεσβύτερους της εκκλησίας, και ας προσευχηθούν επάνω του, αφού τον αλείψουν με λάδι στο όνομα του Κυρίου.» (Ιακώβου 5:14) Ένας πρεσβύτερος που εκπληρώνει τις βιβλικές απαιτήσεις έχει ευσεβή ζωή και «πολύ ισχύει η δέηση του δικαίου που γίνεται ένθερμα» (Ιακώβου 5:16). Μια από τις αναγκαιότητες στην προσευχή είναι να προσευχόμαστε να γίνει το θέλημα του Κυρίου, και προσδοκούμε πως οι πρεσβύτεροι θα το κάνουν.

3) Οφείλουν να έχουν το νου τους στην εκκλησία με ταπεινοφροσύνη. «Τους αναμεταξύ σας πρεσβύτερους παρακαλώ εγώ ο συμπρεσβύτερος και μάρτυρας των παθημάτων του Χριστού, και ταυτόχρονα κοινωνός της δόξας που πρόκειται να αποκαλυφθεί· να ποιμάνετε το αναμεταξύ σας ποίμνιο του Θεού, επιβλέποντας όχι αναγκαστικά, αλλά εκούσια· ούτε με αισχροκέρδεια, αλλά πρόθυμα· ούτε ως κατεξουσιάζοντας την κληρονομία του Θεού, αλλά γίνεστε τύποι του ποιμνίου· και όταν ο αρχιποιμένας φανερωθεί, θα πάρετε το αμαράντινο στεφάνι της δόξας.» (Α΄ Πέτρου 5:1-4). Οι πρεσβύτεροι είναι οι ορισμένοι από τον Θεό ηγέτες της εκκλησίας· ο Θεός τους έχει εμπιστευθεί το ποίμνιο. Δεν πρέπει να οδηγούν για οικονομικό όφελος αλλά διότι έχουν την επιθυμία να υπηρετούν και ποιμαίνουν το ποίμνιο.

4) Οφείλουν να προστατεύουν την πνευματική ζωή του ποιμνίου. «Πείθεστε στους προεστώτες σας, και υπακούτε· επειδή, αυτοί αγρυπνούν για τις ψυχές σας, ως έχοντας να δώσουν λόγο· για να το κάνουν αυτό με χαρά, και χωρίς να στενάζουν· επειδή, αυτό δεν σας ωφελεί.» (Εβραίους 13:17) Το εδάφιο αυτό δεν λέει συγκεκριμένα «πρεσβυτέρους», αλλά το πλαίσιο του κειμένου αναφέρεται στους ηγέτες της εκκλησίας. Είναι υπόλογοι για την πνευματική ζωή της εκκλησίας.

5) Οφείλουν να δίνουν τον χρόνο τους σε προσευχή και διδασκαλία του λόγου του Θεού. «Τότε, οι δώδεκα, αφού προσκάλεσαν το πλήθος των μαθητών, είπαν: Δεν είναι πρέπον να αφήσουμε εμείς τον λόγο του Θεού, και να υπηρετούμε σε τραπέζια. Σκεφθείτε, λοιπόν, αδελφοί, διαλέξτε από σας επτά άνδρες, που έχουν καλή μαρτυρία, πλήρεις Αγίου Πνεύματος και σοφίας, τους οποίους ας τοποθετήσουμε γι’ αυτήν την ανάγκη. Ενώ εμείς θα μένουμε διαρκώς στην προσευχή και στη διακονία τού λόγου. (Πράξεις 6:2-4) Αυτό λέγεται για τους αποστόλους αλλά μπορούμε να δούμε από την Α΄ Πέτρου 5:1 ότι ο Πέτρος ήταν και απόστολος και πρεσβύτερος. Τα εδάφια αυτά δείχνουν ακόμη τη διαφορά των καθηκόντων ενός πρεσβυτέρου κι ενός διακόνου.

Με λόγια απλά, οι πρεσβύτεροι πρέπει να είναι ειρηνοποιοί, αγωνιστές στην προσευχή, δάσκαλοι, ηγέτες με το παράδειγμά τους και να παίρνουν αποφάσεις. Ηγούνται κηρύττοντας και διδάσκοντας την εκκλησία. Αφορά μια θέση στην εκκλησία που πρέπει ν’ αναζητηθεί αλλά όχι να ληφθεί επιπόλαια· διάβασε την προειδοποίηση: «Μη γίνεστε πολλοί δάσκαλοι, αδελφοί μου, ξέροντας ότι μεγαλύτερη κατάκριση θα πάρουμε» (Ιακώβου 3:1).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι τα καθήκοντα ενός πρεσβυτέρου στην εκκλησία;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries