settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι η σημασία της δύναμης στη Βίβλο;

Απάντηση


Η λέξη δύναμη χρησιμοποιείται 120 φορές στην Καινή Διαθήκη. Χαλαρά, η λέξη αναφέρεται σε "δύναμη, ισχύ ή ικανότητα".

Στην παραβολή των ταλάντων (Ματθαίος 25:14-30), στους υπηρέτες δίνεται πλούτος με βάση την "ικανότητά" τους να διαχειρίζονται χρήματα. Στο Μάρκος 9:1 ο Ιησούς είπε: "Σας διαβεβαιώνω ότι είναι μερικοί από αυτούς που στέκονται εδώ, οι οποίοι δεν θα γευτούν θάνατο μέχρις ότου δουν την βασιλεία του Θοεύ να έρχεται με δύναμη".

Ωστόσο, η λέξη δύναμη δεν είναι οποιαδήποτε δύναμη. Η λέξη αναφέρεται συχνά σε θαυματουργική δύναμη ή θαυμαστά έργα (όπως στο Ματθαίο 7:22, 11:21, 23, Μάρκος 5:30, Λουκάς 5:17, 9:1, 10:13 και Πράξεις 8:13). Η δύναμη μπορεί επίσης να αναφέρεται σε "ηθική δύναμη και υπεροχή της ψυχής", σύμφωνα με το ελληνικό Λεξικό του Thayer.

Ίσως το πιο σημαντικό, η δύναμη μπορεί να αναφέρεται σε "εγγενή δύναμη, δύναμη που κατοικεί σε ένα πράγμα λόγω της φύσης του ή που ένα πρόσωπο ή πράγμα ασκεί και βγάζει προς τα έξω" (ό.π.). Στο Κατά Ματθαίον 22:29 ο Ιησούς λέει στους Σαδδουκαίους: "Πλανιέστε επειδή δεν γνωρίζετε τις γραφές ούτε τη δύναμη του Θεού". Ο Ιησούς είπε επίσης: "Και τότε θα φανεί το σημείο του Υιού του ανθρώπου στον ουρανό, και τότε θα θρηνήσουν όλες οι φυλές της γης, και θα δουν τον Υιό του ανθρώπου να έρχεται πάνω στα σύννεφα του ουρανού με δύναμη και πολλή δόξα" (Ματθαίος 24:30). Με άλλα λόγια, ο Κύριος έχει εγγενή δύναμη που κατοικεί στον εαυτό Του. Η δύναμη είναι μέρος της φύσης Του.

Δεν ζούμε τη χριστιανική ζωή με τη δική μας δύναμη, αλλά με τη δύναμη του Θεού. Η ικανότητα του Θεού είναι αυτή που μας κάνει ικανούς να επιτύχουμε οτιδήποτε αξιόλογο, διότι χωρίς Αυτόν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα (Ιωάννης 15:5). Είναι η δύναμή Του που μας κάνει να νικάμε.

Αρκετές βασικές χρήσεις της λέξης "δύναμη" στη Βίβλο παρατίθενται παρακάτω:

Λουκάς 1:35: "Και ο άγγελος απαντώντας της είπε: Πνεύμα Άγιο θα έρθει επάνω σου, και δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει. Γι' αυτό και εκείνο που θα γεννηθεί από σένα θα είναι άγιο, θα ονομαστεί Υιός του Θεού".

Λουκάς 4:36: "Και όλοι εκπλάγηκαν, και συνομιλούσαν αναμεταξύ τους, λέγοντας: Ποιος είναι αυτός ο λόγος, επειδή με εξουσία και δύναμη προστάζει τα ακάθαρτα πνεύματα και βγαίνουν."

Πράξεις 1:8: "αλλά θα πάρετε δύναμη όταν έρθει επάνω σας το Άγιο Πνεύμα και θα είστε μάρτυρες για μένα και στην Ιερουσαλήμ και σε ολόκληρη την Ιουδαία και στη Σαμάρεια και μέχρι το τελευταίο άκρο της γης."

Προς Ρωμαίους 1:20: "Δεδομένου ότι τα αόρατα αυτού βλέπονται φανερά από την εποχή της κτίσης του κόσμου, καθώς νοούνται διαμέσου των δημιουργημάτων του, και η αιώνια δύναμή του και η θεότητα, ώστε αυτοί να είναι αναπολόγητοι."

Α΄ Κορινθίους 1:22-24: "Και οι Ιουδαίοι σημείο ζητούν και οι Έλληνες σοφία ζητούν. Εμείς όμως κηρύττουμε Χριστό σταυρωμένο, για μεν τους Ιουδαίους σκάνδαλο, για δε τους Έλληνες μωρία. Στους ίδιους όμως τους προσκαλεσμένους, και τους Ιουδαίους και τους Έλληνες, τον Χριστό, Θεού δύναμη και Θεού σοφία".

Β΄ Κορινθίους 4:7: "Έχουμε μάλιστα τούτον τον θησαυρό μέσα σε χωμάτινα σκεύη, ώστε η υπερβολή της δύναμης να είναι του Θεού και όχι από μας."

Β΄ Κορινθίους 12:9: "Και μου είπε: Αρκεί σε σένα η χάρη μου, επειδή μέσα σε αδυναμία, η δύναμη μου φανερώνεται τέλεια. Με βαθύτατη ευχαρίστηση, λοιπόν, θα καυχηθώ περισσότερο στις αδυναμίες μου, για να κατοικήσει μέσα μου η δύναμη του Χριστού."

Εφεσίους 3:20-21: "Και σ' αυτόν που μπορεί με υπερπερίσσιο τρόπο να κάνει παραπάνω από όλα όσα ζητάμε ή αντιλαμβανόμαστε με τον νου, σύμφωνα με τη δύναμη που ενεργείται μέσα μας, σ' αυτόν ας είναι η δόξα μέσα στην εκκλησία διαμέσου του Ιησού Χριστού, σε όλες τις γενεές του αιώνα των αιώνων. Αμήν".

Β΄ Τιμόθεον 1:7: "Επειδή ο Θεός δεν μας έδωσε πνεύμα δειλίας αλλά δύναμης και αγάπης και σωφρονισμού".

Εβραίους 1:3: "Αυτός που είναι το απαύγασμα της δόξας και ο χαρακτήρας της υπόστασής του, και βαστάζει τα πάντα με τον λόγο της δύναμής του, αφού διαμέσου του εαυτού του έκανε καθαρισμό των αμαρτιών μας, κάθισε στα δεξιά της μεγαλοσύνης στα υψηλά".

Β΄ Πέτρου 1:3: "Καθώς η θεία δύναμή του χάρισε σε μας όλα τα απαραίτητα προς ζωή και ευσέβεια διαμέσου της επίγνωσης εκείνου που μας κάλεσε με τη δόξα του και την αρετή".

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι η σημασία της δύναμης στη Βίβλο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries