settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι σημαίνει ότι ο Θεός μας ελκύει στη σωτηρία;

Απάντηση


Το πλέον σαφές εδάφιο που δείχνει ότι ο Θεός μάς ελκύει στη σωτηρία είναι το Ιωάννης 6:44, όπου ο Ιησούς διακηρύττει πως «Κανένας δεν μπορεί να έρθει σε μένα, αν δεν τον ελκύσει ο Πατέρας που με απέστειλε· και εγώ θα τον αναστήσω κατά την έσχατη ημέρα.» Το ρήμα «έλκω» χρησιμοποιείται κυριολεκτικά και μεταφορικά. Φαίνεται καθαρά πως αυτή η έλξη ενεργείται από τη μια πλευρά. Ο Θεός είναι Αυτός που ελκύει στη σωτηρία. Εμείς που ελκυόμαστε, κρατάμε παθητικό ρόλο στη διαδικασία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ανταποκρινόμαστε στην έλξη Του, αλλά η έλξη καθ' εαυτή είναι εξ' ολοκλήρου δικό Του έργο.

Το ρήμα έλκω χρησιμοποιείται στο Ιωάννης 21:6, όπου αναφέρεται στο δίχτυ που γέμισε ψάρια και δεν μπορούσαν να το τραβήξουν στην ακτή. Στον Ιωάννη 18:10 βλέπουμε τον Πέτρο να τραβάει το μαχαίρι του και στις Πράξεις 16:19 το ρήμα έλκω χρησιμοποιείται για τον Παύλο και τον Σίλα που κάποιοι τους έσυραν στην αγορά, στους άρχοντες. Είναι βέβαιο πως το δίχτυ δεν συμμετείχε στο τράβηγμα του στην ακτή, όπως και το μαχαίρι του Πέτρου αλλά και ο Παύλος με τον Σίλα δεν έσυραν τον εαυτό τους στην αγορά. Το ίδιο μπορεί να λεχθεί για την έλξη του Θεού στη σωτηρία. Κάποιοι έρχονται εθελούσια και κάποιοι σύρονται χωρίς της θέλησή τους, αλλά τελικά όλοι έρχονται, αν και δεν συμμετέχουν στην έλξη.

Γιατί χρειάζεται να μας ελκύσει ο Θεός στη σωτηρία; Με απλά λόγια, αν δεν το έκανε, δεν θα ερχόμασταν ποτέ. Ο Ιησούς εξηγεί πως κανένας δεν μπορεί να έρθει σ' Αυτόν, αν δεν του έχει δοθεί από τον Πατέρα (Ιωάννης 6:65). Ο φυσικός άνθρωπος δεν έχει την ικανότητα να έρθει στον Θεό αλλά ούτε και την επιθυμία. Καθώς η καρδιά του είναι σκληρή και ο νους του σκοτισμένος, ο μη αναγεννημένος άνθρωπος δεν επιθυμεί τον Θεό και είναι πραγματικά εχθρός του Θεού (Ρωμαίους 5:10). Όταν λέει ο Ιησούς πως κανένας δεν μπορεί να έρθει σ' Αυτόν αν δεν τον ελκύσει ο Θεός, κάνει μια δήλωση σχετικά με την ολοκληρωτική εξαχρείωση του αμαρτωλού και την παγκοσμιότητα αυτής της κατάστασης. Τόσο σκοτισμένη είναι η καρδιά του άσωτου ανθρώπου, που ούτε καν την αντιλαμβάνεται: «Η καρδιά είναι απατηλή περισσότερο απ' όλα, και υπερβολικά διεφθαρμένη· ποιος μπορεί να την γνωρίσει;» (Ιερεμίας 17:9). Συνεπώς, σωζόμαστε μόνο με την έλξη του ελέους και της χάρης του Θεού. Κατά τη μεταστροφή του αμαρτωλού, ο Θεός φωτίζει το νου (Εφεσίους 1:18), κλίνει τη θέληση προς τον εαυτό Του και επηρεάζει την ψυχή, έτσι που χωρίς αυτήν την επιρροή η ψυχή παραμένει σκοτισμένη και επαναστατημένη εναντίον Του. Όλα αυτά πραγματοποιούνται στη διαδικασία της έλξης.

Κατά μία έννοια ο Θεός ελκύει όλους τους ανθρώπους. Αυτή η έννοια είναι γνωστή ως «γενική κλήση» και διαφέρει από την «αποτελεσματική κλήση» του Θεού προς τους εκλεκτούς. Περικοπές όπως, Ψαλμός 19:1-4 και Ρωμαίους 1:20 επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η αιώνια δύναμη του Θεού και η θεία φύση Του «βλέπονται καθαρά» και «νοούνται» μέσω της Δημιουργίας Του, «ώστε οι άνθρωποι να είναι αναπολόγητοι». Αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν ν' αρνούνται τον Θεό, κι εκείνοι που αναγνωρίζουν την ύπαρξή Του δεν έρχονται στη σωτήρια γνώση Του χωρίς τη δική Του έλξη. Μόνον εκείνοι που έχουν ελκυστεί μέσω ειδικής αποκάλυψης –με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος και τη χάρη του Θεού- θα έρθουν στον Χριστό.

Υπάρχουν ξεκάθαροι τρόποι που οι ελκυόμενοι στη σωτηρία πειραματίζονται αυτήν την εμπειρία. Πρώτον, το Άγιο Πνεύμα μάς ελέγχει για την αμαρτωλή μας κατάσταση και μας δείχνει την ανάγκη του Σωτήρα (Ιωάννης 16:8). Δεύτερον, αφυπνίζει μέσα μας ένα προηγουμένως άγνωστο ενδιαφέρον για τα πνευματικά πράγματα και δημιουργεί μια επιθυμία γι' αυτά, που δεν υπήρχε πριν. Ξαφνικά τα αυτιά μας ακούνε, η καρδιά μας κλίνει προς τον Θεό, και ο λόγος Του αρχίζει να μας συναρπάζει. Το πνεύμα μας αρχίζει να διακρίνει την πνευματική αλήθεια που δεν μας προκαλούσε πριν αίσθηση: «Ο φυσικός άνθρωπος, όμως, δεν δέχεται αυτά που ανήκουν στο Πνεύμα του Θεού· επειδή είναι σ' αυτόν μωρία, και δεν μπορεί να τα γνωρίσει· για τον λόγο ότι ανακρίνονται με πνευματικό τρόπο.» (Α΄ Κορινθίους 2:14). Τελικά, αρχίζουμε να έχουμε καινούριες επιθυμίες. Μας δίνει καινούρια καρδιά που τείνει σ' Αυτόν, καρδιά που επιθυμεί να Τον γνωρίσει, να Τον υπακούσει και να περπατήσει σε «καινούρια ζωή» (Ρωμαίους 6:4) που Αυτός μας υποσχέθηκε.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι σημαίνει ότι ο Θεός μας ελκύει στη σωτηρία;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries