settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι ο Θόλος του Βράχου;

Απάντηση


Ο Θόλος του Βράχου είναι ένας μουσουλμανικός ναός που κτίστηκε στο Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ το 691 μ.Χ. Ο Θόλος του Βράχου είναι τμήμα μιας ευρύτερης μουσουλμανικής ιερής περιοχής, που καταλαμβάνει ένα σημαντικό τμήμα αυτού που είναι γνωστό ως το Όρος Μοριά, στην καρδιά της Ιερουσαλήμ. Ο Θόλος του Βράχου πήρε το όνομά του από το γεγονός ότι κτίστηκε στο υψηλότερο σημείο (θόλος) του Όρους Μοριά, το σημείο που ο Αβραάμ πήγε να θυσιάσει τον Ισαάκ στον Θεό (Γένεση 22:1-14) καθώς πιστεύουν οι Ιουδαίοι και οι χριστιανοί.

Θεωρείται επίσης πως πρόκειται για την τοποθεσία του αλωνιού του Ορνά του Ιεβουσαίου, όπου ο Δαβίδ οικοδόμησε ένα θυσιαστήριο στον Κύριο (Β΄ Σαμουήλ 24:18). Βρίσκεται επίσης επάνω ή πολύ κοντά στoν χώρο που βρισκόταν ο Ναός του Ηρώδη, πριν καταστραφεί το 70 μ.Χ. από τον ρωμαϊκό στρατό. Μερικοί, ακόμη, πιστεύουν πως ο Θόλος μπορεί να βρίσκεται στο σημείο που βρίσκονταν τα Άγια των Αγίων του ιουδαϊκού Ναού, όπου ο αρχιερέας εισερχόταν μια φορά το χρόνο για να κάνει εξιλασμό των αμαρτιών των Ισραηλιτών.

Ο Θόλος του Βράχου αποτελεί τμήμα μιας μεγαλύτερης μουσουλμανικής περιοχής, που είναι γνωστή ως Ευγενές Ιερό ή Αλ-Χαράμ-αλ_Σαρίφ. Πρόκειται για περιοχή 140, περίπου, στρεμμάτων που περιλαμβάνει το τέμενος Αλ-Ακσά και τον Θόλο του Βράχου. Όταν οι μουσουλμάνοι απέκτησαν τον έλεγχο της Ιερουσαλήμ το 637 μ.Χ., οι ισλαμιστές ηγέτες αποφάσισαν την οικοδόμηση του Θόλου του Βράχου το 685 μ.Χ. Χρειάστηκαν σχεδόν επτά χρόνια για την αποπεράτωσή του και είναι μια από τις παλαιότερες ισλαμικές κατασκευές σε όλον τον κόσμο.

Η πλατφόρμα ή η περιοχή του Όρους του Ναού, που στεγάζει τον Θόλο του Βράχου και το τέμενος Αλ-Ακσά, κατασκευάστηκε τον πρώτο μ.Χ. αιώνα υπό τη βασιλεία του Ηρώδη του Μέγα, ως τμήμα της αναδόμησης του δεύτερου ιουδαϊκού Ναού. Ο Χριστός διακόνησε μέσα στον Ναό του Ηρώδη, και ήταν εκεί που προφήτεψε την καταστροφή του (Ματθαίος 24:1-2). Η προφητεία του Χριστού εκπληρώθηκε το 70 μ.Χ., όταν ο Ναός καταστράφηκε από τον ρωμαϊκό στρατό.

Η περιοχή του Όρους του Ναού, όπου βρίσκεται ο Θόλος του Βράχου, είναι σημαντική όχι μόνο για τους μουσουλμάνους που την ελέγχουν τώρα, αλλά επίσης για τους Ιουδαίους και τους χριστιανούς. Ως ο τόπος όπου οικοδομήθηκε αρχικά ο ιουδαϊκός Ναός, θεωρείται η αγιότερη τοποθεσία στον Ιουδαϊσμό και είναι ο χώρος που Ιουδαίοι και μερικοί χριστιανοί πιστεύουν ότι θα κτιστεί ο τρίτος και τελευταίος Ναός. Στο Ισλάμ θεωρείται η τρίτη κατά σειρά αγιότερη τοποθεσία. Καθώς λοιπόν Ιουδαίοι και μουσουλμάνοι την θεωρούν σημαντική, η περιοχή του Όρους του Ναού αποτελεί τόπο διεκδίκησης τόσο από τους παλαιστίνιους ηγέτες όσο και από τους Ισραηλινούς.

Ο Θόλος του Βράχου αποτελεί μια εντυπωσιακή κατασκευή, που εύκολα μπορεί κάποιος να δει σε φωτογραφίες της πόλης Ιερουσαλήμ. Όχι μόνο βρίσκεται επάνω στο Όρος Μοριά, αλλά και έχει κτιστεί σε μια ανυψωμένη πλατφόρμα κατά 4,87 μέτρα σε σχέση με την υπόλοιπη περιοχή του Όρους του Ναού. Στο εσωτερικό, το κέντρο του Θόλου βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του Όρους Μοριά. Αυτός ο γυμνός Βράχος έχει διαστάσεις, περίπου 18 επί 12 μέτρα και υπερυψώνεται ολόγυρα κατά 2 μέτρα από το επίπεδο του Ναού. Ενώ πολλοί άνθρωποι αναφέρονται εσφαλμένως στο Θόλο του Βράχου ως εάν να πρόκειται για τζαμί, οικοδομήθηκε πραγματικά ως ναός για ταξιδιώτες (προσκυνητές), αν και βρίσκεται κοντά σ' ένα σπουδαίο μουσουλμανικό τζαμί.

Μερικοί πιστεύουν πως ο Θόλος του Βράχου οικοδομήθηκε διότι, σύμφωνα μ' έναν μουσουλμανικό θρύλο, ο προφήτης Μωάμεθ αρπάχτηκε από τον άγγελο Γαβριήλ στο Όρος Μοριά, και από εκεί ανέβηκε στον Ουρανό και συνάντησε όλους τους προγενέστερους από αυτόν προφήτες, και είδε τον Θεό να κάθεται στον Θρόνο Του περικυκλωμένο από αγγέλους. Η ιστορία αυτή, όμως, δεν εμφανίζεται σε κανένα ισλαμικό κείμενο, παρά αρκετές δεκάδες χρόνια μετά το κτίσιμο του ναού, πράγμα που οδήγησε μερικούς να πιστέψουν πως ο κύριος λόγος της οικοδομής του Θόλου ήταν ο εορτασμός της ισλαμικής νίκης επί των χριστιανών στην Ιερουσαλήμ, και όχι για να τιμήσουν την υποτιθέμενη άνοδο του Μωάμεθ στον Ουρανό.

Όταν ο Ισραήλ επανέκτησε τον έλεγχο αυτής της τοποθεσίας στην Ιερουσαλήμ, μετά τον πόλεμο των έξι ημερών, το 1967, οι ισραηλινοί ηγέτες επέτρεψαν στην ισλαμική θρησκευτική κοινότητα να έχει εξουσία επί του Όρους του Ναού και του Θόλου του Βράχου, για τη διατήρηση της ειρήνης. Από τότε, επιτρέπεται στους μη μουσουλμάνους να έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην περιοχή αλλά δεν τους επιτρέπεται να προσεύχονται στο Όρος του Ναού.

English

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα
Τι είναι ο Θόλος του Βράχου;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries