settings icon
share icon
Ερώτηση

Μας έχει ανάγκη ο Θεός;

Απάντηση


Ο Θεός είναι άγιος, αιώνιος, παντοδύναμος και πλήρως αυτόνομος. Δεν είναι Αυτός που έχει ανάγκη κάποιο δημιούργημα αλλά εμείς που Τον έχουμε ανάγκη. Ολη η Δημιουργία εξαρτάται από την ζωή που ο Θεός, μόνο, διατηρεί. «Αυτός που αναδίδει χορτάρι για τα κτήνη», και «όλα αυτά ελπίζουν σε σένα για να τους δώσεις την τροφή τους στον καιρό τους... σηκώνεις την πνοή τους, πεθαίνουν, και γυρίζουν στο χώμα τους» (Ψαλμός 104:14, 27, 29).

Ο Θεός, από την άλλη πλευρά, δεν εξαρτάται από τίποτα και κανένα. Δεν πάσχει από έλλειψη, δεν υπόκειται σε περιορισμούς, δεν έχει κάποιο ελάττωμα. Είναι «ο ΩΝ» (ο αιωνίως υπάρχων), χωρίς προϋποθέσεις ή εξαιρέσεις (Εξοδος 3:14). Αν χρειαζόταν κάτι για να παραμείνει στην ζωή ή να αισθάνεται πλήρης, τότε δεν θα ήταν Θεός.

Ετσι, ο Θεός δεν μας έχει ανάγκη. Είναι όμως εκπληκτικό πως μας αγαπάει με πάθος, και μέσα στην καλοσύνη Του θέλει να ζήσουμε μαζί Του για πάντα. Δύο χιλιάδες χρόνια πριν, ο Υιός τού Θεού ενσαρκώθηκε, ήρθε στην γη και έδωσε την ίδια την ζωή Του ως εξιλασμό για τις αμαρτίες μας και απέδειξε την βαθιά Του αγάπη προς εμάς. Πλήρωσε το απόλυτο τίμημα για να μας συμφιλιώσει με τον εαυτό Του, και κανένας δεν πληρώνει ένα τόσο μεγάλο τίμημα για κάτι που δεν θέλει ή εκτιμά.

Ο Ιησούς γνώριζε σίγουρα πως επρόκειτο να πάθει στο τέλος τής επίγειας διακονίας Του (Μάρκος 8:31, Ιωάννης 18:4). Καθώς προσευχόταν στην Γεθσημανή για τα παθήματα που σύντομα θα υπόκειτο, μέσα στην αγωνία Του αιμάτινος ιδρώτας έσταζε από το μέτωπό Του (Λουκάς 22:44). Και είναι βέβαιο πως ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά την προφητεία τού Ησαΐα 52:14, «Οπως πολλοί έμειναν εκστατικοί επάνω σου, τόσο το πρόσωπό του ήταν άδοξο, περισσότερο από κάθε άνθρωπο, και η μορφή του περισσότερο από τους γιους των ανθρώπων.» Ο Γιος τού Θεού δια της μαστίγωσης στο σώμα Του γδάρθηκε ως το κόκαλο σε τέτοιο βαθμό που δεν έμοιαζε πλέον με άνθρωπο. Και το μαρτύριο αυτό το ακολούθησε κάτι χειρότερο, η σταύρωση, η πλέον οδυνηρή και άθλια μέθοδος εκτέλεσης που επινοήθηκε ποτέ.

Ενόσω ο Ιησούς κρεμόταν στον σταυρό, ο Ουράνιος Πατέρας Του Τον «αποστράφηκε». Το Αββακούμ 1:13 μάς βεβαιώνει ότι «τα μάτια (του Θεού) είναι καθαρότερα από το να βλέπεις τα πονηρά, και δεν μπορείς να βλέπεις επάνω στην ανομία». Εκείνη την στιγμή ο Χριστός έκραξε, «Θεέ μου, Θεέ μου, γιατί με εγκατέλειψες;» (Ματθαίος 27:46).

Αυτό είναι το τίμημα που πλήρωσε ο Θεός για μας, και να πως γνωρίζουμε ότι μας αγαπάει. Ενεκα αυτής της απίστευτης και αδικαιολόγητης αγάπης προς εμάς τους ανυπάκουους αμαρτωλούς, ο Θεός μάς προσφέρει αιώνια ζωή. Η σωτηρία είναι δώρο που χαρίζεται σ’ αυτούς που την ζητούν, και οφείλεται στην συγκλονιστική εθελούσια θυσία τού ενός αληθινού Θεού. Διαβάζουμε στην Ρωμαίους 5:8, «Ο Θεός, όμως, δείχνει την δική του αγάπη σε μας, επειδή ενώ εμείς ήμασταν ακόμα αμαρτωλοί, ο Χριστός πέθανε για χάρη μας».

Από την στιγμή που συνδεόμαστε με τον Χριστό, τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει από Αυτόν. «Επειδή είμαι πεπεισμένος ότι ούτε θάνατος ούτε ζωή ούτε άγγελοι ούτε αρχές ούτε δυνάμεις ούτε παρόντα ούτε μέλλοντα ούτε ύψωμα ούτε βάθος ούτε κάποια άλλη κτίση θα μπορέσει να μας χωρίσει από την αγάπη τού Θεού, η οποία υπάρχει στον Ιησού Χριστό τον Κύριό μας.» (Ρωμαίους 8:38-39).

Οι πιστοί εν Χριστώ είναι καινούρια δημιουργήματα. Κατανοούμε το βάθος τής αγάπης Του προς εμάς: «Μαζί με τον Χριστό έχω συσταυρωθεί· ζω δε όχι πλέον εγώ, αλλά ο Χριστός ζει μέσα σε μένα· σε ό,τι όμως τώρα ζω μέσα στη σάρκα, ζω με την πίστη τού Υιού τού Θεού, ο οποίος με αγάπησε και παρέδωσε τον εαυτό του για χάρη μου.» (Γαλάτας 2:20).

Μπορείς κι εσύ να ριχτείς στην αιώνια αγάπη του Θεού που υπάρχει για σένα και να γνωρίσεις την βεβαιότητα τής αιώνιας ζωής. Συνέχισε να διαβάζεις εδώ ώστε να μάθεις τι σημαίνει να δεχθείς τον Χριστό ως προσωπικό σου Σωτήρα.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Μας έχει ανάγκη ο Θεός;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries