settings icon
share icon
Ερώτηση

Ακούει ο Θεός τις προσευχές μου;

Απάντηση


Ο Θεός ακούει τα πάντα, και μέσα σ’ αυτά είναι και οι προσευχές. Είναι Θεός. Τίποτα δεν διαφεύγει την προσοχή Του (Ψαλμός 139:1-4). Κυριαρχεί πάνω σε όλη την Δημιουργία Του (Ησαΐας 46:9-11). Ετσι, το ερώτημα δεν είναι κατά πόσον ο Θεός ακούει κάθε προσευχή –που βεβαίως την ακούει- αλλά κατά πόσον είναι συντονισμένος με τις προσευχές μας με σκοπό να τις απαντήσει.

Ο Θεός θέλει να προσευχόμαστε. Εχει καταστήσει την προσευχή μέσο δια του οποίου μπορούμε να Τον απολαμβάνουμε (Αποκάλυψη 3:20), να ομολογούμε την αμαρτία μας (Α΄ Ιωάννου 1:9), να Του ζητάμε να καλύψει τις ανάγκες μας (Ψαλμός 50:15), και να ευθυγραμμίζουμε την θέλησή μας με την δική Του (Ιερεμίας 29:11-12, Λουκάς 22:42). Ένα είδος προσευχής είναι εγγυημένο πως θ’ απαντηθεί. Η περικοπή Λουκάς 18:13-14 περιγράφει την προσευχή τής μετάνοιας. Όταν επικαλούμαστε τον Κύριο ταπεινά με προσευχή, είναι πρόθυμος να μας δικαιώσει και συγχωρήσει.

Όταν όμως θεωρούμε το θέμα τής προσευχής, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι περισσότερες υποσχέσεις τού Θεού στις Γραφές αφορούν τον λαό Του. Στην Παλαιά Διαθήκη οι υποσχέσεις αυτές δόθηκαν στον λαό Ισραήλ και σε όλους εκείνους που ενώθηκαν μαζί τους. Στην Καινή Διαθήκη, οι υποσχέσεις δόθηκαν στους ακόλουθους τού Ιησού. Αποτελεί κακομεταχείριση τών Γραφών η επιλογή μεμονωμένων εδαφίων και η προσπάθεια εφαρμογής των σε κάθε περίπτωση που εμείς θέλουμε, και αυτό αφορά και το θέμα τής προσευχής Αν και ο Κύριος γνωρίζει και ακούει τα πάντα, μας έχει μιλήσει για κάποιες περιστάσεις στις οποίες δεν θ’ ακούσει τις προσευχές μας:

1. Όταν επιλέγουμε να μείνουμε στην αμαρτία αντί να μετανοήσουμε και ν’ αλλάξουμε, ο Θεός δεν θ’ ακούσει τις προσευχές μας. Στον Ησαΐα 1:15 ο Κύριος λέει, «Και όταν απλώνετε τα χέρια σας, θα κρύβω από σας τα μάτια μου· ναι, όταν πληθαίνετε δεήσεις, δεν θα εισακούω· τα χέρια σας είναι γεμάτα από αίματα.». Στο Παροιμίες 28:9 διαβάζουμε, «Εκείνος που αποστρέφει το αυτί του από το να ακούει τον νόμο, ακόμα και η προσευχή του θα είναι βδέλυγμα.».
Παράδειγμα: Ένα νεαρό ζευγάρι ζουν μαζί διαπράττοντας σεξουαλική αμαρτία αλλά προσεύχονται για την ευλογία του Θεού στο σπίτι τους.

2. Όταν ζητάμε σύμφωνα με τις εγωκεντρικές επιθυμίες μας, ο Θεός δεν ακούει τις προσευχές μας. Στο Ιακώβου 4:3 λέει, «Ζητάτε και δεν παίρνετε, επειδή ζητάτε με κακή πρόθεση για να δαπανήσετε στις ηδονές σας.».
Παράδειγμα: Κάποιος άνθρωπος είναι ανικανοποίητος με το τριών χρόνων αυτοκίνητό του και προσεύχεται για ένα καινούριο, πολύ ακριβότερο αυτοκίνητο.

3. Όταν αυτό που ζητάμε δεν είναι σύμφωνο με το θέλημά Του για μας. Το Α΄ Ιωάννου 5:14 λέει, «Κι αυτή είναι η παρρησία που έχουμε προς αυτόν, ότι: Αν ζητάμε κάτι σύμφωνα με το θέλημά του, μας εισακούει.»
Παράδειγμα: Προσευχόμαστε ένθερμα για μια καινούρια εργασία αλλά το σχέδιο τού Θεού απαιτεί να παραμείνουμε εκεί που είμαστε και να δίνουμε μαρτυρία στους συνεργάτες μας.

4. Όταν δεν ζητάμε με πίστη. Στον Μάρκο 11:24 ο Ιησούς είπε, «Γι’ αυτό, σας λέω: Όλα όσα ζητάτε, καθώς προσεύχεστε, πιστεύετε ότι τα παίρνετε, και θα γίνει σε σας.». Αλλά πίστη δεν είναι να πιστεύουμε για κάτι· είναι να πιστεύουμε σε Κάποιον. Η πίστη μας βασίζεται στον χαρακτήρα τού Θεού και την επιθυμία Του να μας ευλογήσει και να μας αναπαύσει. Όταν προσευχόμαστε θα πρέπει να πιστεύουμε ότι μας ακούει και θα ικανοποιήσει κάθε αίτημα που είναι σύμφωνο με το θέλημά Του για μας (Α΄ Ιωάννου 5:14–15).
Παράδειγμα: Ζητάμε από τον Θεό να καλύψει μία οικονομική ανάγκη αλλά συνεχίζουμε να ανησυχούμε και κάνουμε σχόλια απιστίας προς τις οικογένειές μας και τους συνεργάτες μας, όπως, «δεν πρόκειται ποτέ να λάβω αυτά τα χρήματα».

Ο Θεός είναι άγιος κι επιθυμεί κι εμείς να είμαστε άγιοι όπως Εκείνος (Λευιτικό 22:32, Α΄ Πέτρου 1:16). Όταν γνωρίζει ότι επιζητούμε αυτήν την αγιότητα, ευαρεστείται ν’ απαντήσει στις προσευχές μας με τρόπους που συμβάλλουν στην πνευματική μας αύξηση. Ο Ιησούς είπε, «Αν μείνετε ενωμένοι μαζί μου, και τα λόγια μου μείνουν μέσα σας, θα ζητάτε ό,τι αν θέλετε και θα γίνει σε σας.» (Ιωάννης 15:7). Το μυστικό τής προσευχής είναι να μένουμε ενωμένοι με τον Χριστό, έτσι που οτιδήποτε ζητάμε να είναι σύμφωνο με την καρδιά Του (Ψαλμός 37:4). Μόνον τότε μπορούμε να έχουμε πεποίθηση ότι ο Θεός ακούει τις προσευχές μας με πρόθεση να τις απαντήσει.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ακούει ο Θεός τις προσευχές μου;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries