settings icon
share icon
Ερώτηση

Απαντάει ο Θεός στις προσευχές;

Απάντηση


Η σύντομη απάντηση σ’ αυτήν την ερώτηση είναι, «ναι!». Ο Θεός έχει υποσχεθεί πως όταν ζητάμε για πράγματα που είναι σύμφωνα με το θέλημά Του για την ζωή μας, θα ικανοποιήσει τα αιτήματά μας (Α΄ Ιωάννου 5:14-15). Υπάρχει όμως μια προειδοποίηση που θα προσθέσουμε σ’ αυτό: ενδέχεται να μην μας αρέσει πάντοτε η απάντηση.

Προσευχόμαστε για πολλά πράγματα —μερικά είναι καλά, μερικά δεν είναι, και κάποια είναι πραγματικά άστοχα. Ο Θεός όμως ακούει όλες τις προσευχές μας ασχέτως τι Του ζητάμε (Ματθαίος 7:7). Δεν αγνοεί τα παιδιά Του (Λουκάς 18:1-8). Εχει υποσχεθεί ν’ ακούει και ν’ ανταποκρίνεται όταν Του μιλάμε (Ματθαίος 6:6, Ρωμαίους 8:26-27). Η απάντησή Του μπορεί ν’ αποτελεί μια ποικιλία με «ναι» ή «όχι» ή «περίμενε, όχι τώρα».

Εχε κατά νου ότι η προσευχή δεν είναι ο δικός μας τρόπος για να κάνουμε τον Θεό να μας δώσει αυτό που θέλουμε. Οι προσευχές μας θα πρέπει να εστιάζουν σε πράγματα που τιμάνε και δοξάζουν τον Θεό και αντανακλούν αυτό που η Αγία Γραφή αποκαλύπτει σαφώς ως θέλημα τού Θεού (Λουκάς 11:2). Αν προσευχόμαστε για κάτι που ατιμάζει τον θεό ή δεν είναι θέλημά Του για μας, είναι απίθανο να μας δώσει αυτό που Του ζητάμε. Η σοφία τού Θεού υπερέχει κατά πολύ της δικής μας σοφίας, και πρέπει να πιστεύουμε ότι οι απαντήσεις Του στις προσευχές μας αποτελούν τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

Απαντάει ο Θεός στις προσευχές; – Όταν ο Θεός λέει «ναι».

Στα δύο πρώτα κεφάλαια του βιβλίου Α΄ Σαμουήλ, η Αννα προσεύχεται και ζητάει από τον Θεό να της δώσει ένα παιδί. Δεν μπορούσε να συλλάβει και αυτό θεωρούνταν στους βιβλικούς χρόνους ως στοιχείο ντροπής για μια γυναίκα. Η Αννα προσευχήθηκε ένθερμα — τόσο ένθερμα που ο ιερέας που την έβλεπε να προσεύχεται νόμιζε πως ήταν μεθυσμένη. Ο Θεός όμως άκουσε την Αννα και επενέβη ώστε να γεννήσει ένα παιδί.

Ο Ιησούς είπε, «Ο,τι αν ζητήσετε στο όνομά μου θα το κάνω για να δοξαστεί ο Πατέρας στον Υιό.» (Ιωάννης 14:13). Αν έχεις προσευχηθεί συγκεκριμένα για κάτι και ο Θεός στο έχει δώσει, μπορείς να είσαι βέβαιος πως αυτό ήταν το θέλημά Του. Τίποτα δεν συμβαίνει χωρίς ο Θεός να το επιτρέπει (Ρωμαίους 8:28).

Απαντάει ο Θεός στις προσευχές; – Όταν ο Θεός λέει «όχι».

Στο 11ο κεφάλαιο τού Ιωάννη, η Μαρία και η Μάρθα ήθελαν ο Ιησούς να θεραπεύσει τον αδελφό τους που πέθαινε αλλά ο Ιησούς επέτρεψε να πεθάνει ο Λάζαρος. Γιατί είπε «όχι» σ’ αυτές τις θλιμμένες γυναίκες που Τον αγαπούσαν τόσο πολύ; Διότι είχε ένα καλύτερο σχέδιο για τον Λάζαρο, πράγματα που προφανώς κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί.

Το «όχι» είναι μια από τις δυσκολότερες απαντήσεις που μπορούμε να λάβουμε. Αλλά θα επαναλάβουμε ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο Θεός είναι παντογνώστης και γνωρίζει όλο το χρονοδιάγραμμα τής ιστορίας. Γνωρίζει κάθε δυνατή εξέλιξη κάθε πιθανής επιλογής σε κάθε δυνατή περίσταση· εμείς όμως δεν γνωρίζουμε. Εκείνος βλέπει την «μεγάλη εικόνα»· εμείς βλέπουμε μια επιμέρους πινελιά. Το Παροιμίες 3:5 λέει «Ελπιζε στον Κύριο με όλη σου την καρδιά και μην επιστηρίζεσαι στη σύνεσή σου.». Όταν λαμβάνουμε την απάντηση «όχι», πρέπει να πιστέψουμε ότι αυτό που ζητήσαμε δεν ήταν το θέλημα τού Θεού.

Απαντάει ο Θεός στις προσευχές; – Όταν ο Θεός λέει, «περίμενε, όχι τώρα».

Μερικές φορές η απάντηση «περίμενε» είναι πιο δύσκολη από την απάντηση «όχι», διότι σημαίνει ότι θα πρέπει να επιδείξουμε υπομονή (Ρωμαίους 8:25). Ενώ η αναμονή είναι δύσκολη, μπορούμε να ευχαριστούμε τον Θεό που κρατάει τον έλεγχο και να Τον εμπιστευόμαστε πως η δική Του ώρα είναι η καλύτερη (Ρωμαίους 12:12, Ψαλμός 37:7-9).

Ο Θεός θέλει το καλύτερο για την ζωή σου. Δεν θέλει να υποφέρεις άσκοπα. Το Ιερεμίας 29:11 λέει, «Επειδή εγώ γνωρίζω τις βουλές που βουλεύομαι για σας, λέει ο Κύριος, βουλές ειρήνης και όχι κακού για να σας δώσω το προσδοκώμενο τέλος.». Εχε υπομονή και γνώριζε ότι ο Θεός είναι ο Πατέρας σου που σ’ αγαπάει (Ψαλμός 46:10).

Μείνε στο Φιλιππησίους 4:6 καθώς φέρνεις τα αιτήματά σου στον Θεό: «Μη μεριμνάτε για τίποτε, αλλά σε κάθε τι, τα ζητήματά σας ας γνωρίζονται στον Θεό με ευχαριστία διαμέσου τής προσευχής και της δέησης.». Τότε, όταν ο Θεός ανταποκριθεί, να είσαι έτοιμος ν’ αποδεχθείς την σοφία Του — είτε συμφωνείς με την απάντησή Του είτε όχι.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Απαντάει ο Θεός στις προσευχές;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries