settings icon
share icon
Ερώτηση

Υπάρχουν κάποια αδιαμφισβήτητα περιστατικά θείας επέμβασης;

Απάντηση


Θεία επέμβαση σημαίνει με πολύ απλά λόγια ότι ο Θεός επεμβαίνει στις υποθέσεις τού κόσμου. Θεία επέμβαση μπορεί να είναι κάτι που ο Θεός προκαλεί να συμβεί ή που εμποδίζει να συμβεί. Αθεϊστές, αγνωστικιστές και θεϊστές μπορούν να βρουν εναλλακτικές εξηγήσεις για τα πλέον ξεκάθαρα θαύματα-γεγονότα. Μερικοί πιστοί βλέπουν περιστατικά θείας επέμβασης παντού, ερμηνεύοντας τυχαία κατά τα φαινόμενα γεγονότα ως καθαρή καθοδήγηση τού Θεού προς μία κατεύθυνση αντί προς άλλη. Ετσι, τίθεται το ερώτημα, επεμβαίνει ο Θεός στις υποθέσεις τού κόσμου; Αν ναι, υπάρχουν κάποια αδιαμφισβήτητα περιστατικά αυτής της θείας επέμβασης; Εχει αφήσει ο Θεός κάποια δακτυλικά αποτυπώματα τού έργου Του;

Ο πιστός μπορεί ν’ αναφερθεί σε πολλά περιστατικά που δείχνουν τις επεμβάσεις τού Θεού. Κάθε τι, από την ήττα της Ισπανικής Αρμάδας έως την ύπαρξη τού σύγχρονου Ισραήλ αναφέρεται ως απόδειξη ότι ο Θεός έχει επέμβει στην Ιστορία. Υπάρχουν, φυσικά, και τα θαύματα της Αγίας Γραφής, καταγεγραμμένα από αυτόπτες μάρτυρες τών γεγονότων, αλλά και η Δημιουργία καθ’ εαυτή —«οι ουρανοί διηγούνται» όπως το εξέφρασε ο Haydn.

Για τον αθεϊστή, αγνωστικιστή και θεϊστή, όμως, υπάρχει μια εναλλακτική εξήγηση για το κάθε τι. Προβλήθηκε προσφάτως ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα στις ΗΠΑ που αποπειράθηκε να εξηγήσει τα θαύματα τής Γραφής. Ένα επεισόδιο ήταν αφιερωμένο στην διάβαση τής Ερυθράς Θάλασσας (δες Εξοδος, κεφάλαιο 14). Οι επιστήμονες παρουσίασαν διάφορες θεωρίες, μεταξύ των οποίων μία υποστηρίζει πως σχηματίστηκαν προσωρινά «γέφυρες στεριάς» που προκλήθηκαν από υποθαλάσσια ηφαιστειακή δραστηριότητα ή έναν υποθαλάσσιο σεισμό ο οποίος προκάλεσε τσουνάμι, που είχε ως αποτέλεσμα το βάθος τού νερού να καταστεί προσωρινά πολύ μικρό στην τοποθεσία που ο Μωυσής και οι Ισραηλίτες διάβηκαν την Ερυθρά Θάλασσα. Ενώ οι θεωρίες αυτές ήταν επιστημονικώς πιθανές, δεν δόθηκε εξήγηση στο πώς το γεγονός αυτό συνέβη την κατάλληλη ακριβώς στιγμή που οι Ισραηλίτες έπρεπε να την διαβούν κι ενώ οι Αιγύπτιοι καταστράφηκαν όταν αποπειράθηκαν να τους ακολουθήσουν. Ακόμη και αν το γεγονός αυτό μπορούσε να εξηγηθεί με φυσικό τρόπο, απαιτείται υπερβολική ευπιστία για ν’ αρνηθεί κάποιος τον υπερφυσικό συγχρονισμό τού γεγονότος. Αλλά και πάλι, γι’ αυτόν που αρνείται την ύπαρξη ή/και την δραστηριότητα τού Θεού στον κόσμο, κάθε θαύμα μπορεί να εξηγηθεί αποδίδοντάς το στην σύμπτωση, την υστερία ή την ψευδαίσθηση. Αν ψάχνεις να βρεις λόγους για να μην πιστέψεις, είναι σίγουρο πως θα βρεις μερικούς.

Στην αντίθετη πλευρά τού φάσματος βρίσκονται πιστοί που θεωρούν πως κάθε τι, σχεδόν, αποτελεί περιστατικό θείας επέμβασης. Μια συμφέρουσα αγορά στον μανάβη είναι καθαρά ένα θαύμα από τον Θεό. Μια ξαφνική ριπή ανέμου ή η τυχαία συνάντηση ενός φίλου αποτελεί καθαρά σημάδι από τον Θεό για αλλαγή κατεύθυνσης πορείας. Αν και η νοοτροπία αυτή είναι περισσότερο βιβλική από εκείνη του θεϊστή, προκαλεί σοβαρά ζητήματα. Η ερμηνεία όλων, σχεδόν, των γεγονότων ως θείων επεμβάσεων μπορεί να οδηγήσει σε πολύ υποκειμενικά συμπεράσματα. Τείνουμε να «διαβάζουμε» στα πράγματα αυτά που εμείς θέλουμε. Είναι πειρασμός να μελετάμε τα σύννεφα για να βρούμε «απόδειξη» γι’ αυτό που θέλουμε να είναι θέλημα τού Θεού αντί ν’ αναζητούμε πραγματικά το θέλημα του Θεού με βιβλικό τρόπο (Ρωμαίους 12:1-2).

Μιλώντας βιβλικά, ο Θεός αναμφίβολα επεμβαίνει στις υποθέσεις τού κόσμου (δες Γένεση έως Αποκάλυψη). Ο Θεός είναι Κύριος (Ψαλμός 93:1, 95:3, Ιερεμίας 23:20, Ρωμαίους 9). Δεν συμβαίνει τίποτα που ο Θεός δεν ορίζει, προκαλεί ή επιτρέπει. Μας περιβάλλουν αδιάκοπα οι θείες επεμβάσεις, ακόμη και όταν τις αγνοούμε ή κλείνουμε τα μάτια μας σ’ αυτές. Δεν θα γνωρίσουμε ποτέ όλες εκείνες τις στιγμές και όλους τους τρόπους που ο Θεός επεμβαίνει στην ζωή μας. Μια θεία επέμβαση μπορεί να έρθει με την μορφή ενός θαύματος, όπως μια θεραπεία ή ένα υπερφυσικό σημάδι. Μπορεί, επίσης, να έρθει με τη μορφή ενός φαινομενικά τυχαίου γεγονότος που μας οδηγεί στον δρόμο που θέλει ο Θεός να πορευτούμε.

Η Αγία Γραφή, όμως, δεν μας καθοδηγεί ν’ αναζητούμε κρυμμένα πνευματικά νοήματα στα γεγονότα τής καθημερινής ζωής. Ενώ θα πρέπει να αγρυπνούμε ως προς την αλήθεια ότι ο Θεός επεμβαίνει, δεν θα πρέπει να ξοδεύουμε κάθε λεπτό εγρήγορσης προσπαθώντας ν’ αποκωδικοποιήσουμε μυστικά μηνύματα που έρχονται από πάνω. Οι πιστοί μελετούν τον λόγο τού Θεού για οδηγία (Β΄ Τιμόθεον 3:16-17) και οδηγούνται από το Αγιο Πνεύμα (Εφεσίους 5:18). Οφείλουμε να υπακούμε την μία πηγή, που γνωρίζουμε ότι ο Θεός έχει πραγματικά μιλήσει, τον λόγο Του (Εβραίους 4:12).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Υπάρχουν κάποια αδιαμφισβήτητα περιστατικά θείας επέμβασης;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries