settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με τα ανυπάκουα παιδιά;

ΑπάντησηΑπό το νεαρό νήπιο που μόλις έμαθε την λέξη «όχι» ως το μεγαλύτερο παιδί που θεληματικά απειθεί, όλοι οι γονείς αντιμετωπίζουν την πρόκληση τών ανυπάκουων παιδιών. Και στην καρδιά τού πράγματος, η ανυπακοή δεν είναι μόνον ένα παιδικό ζήτημα. Η Αγία Γραφή μάς δείχνει πως όλοι δίνουμε μάχη με την επιθυμία να κυβερνάμε τον εαυτό μας και να κάνουμε ό,τι μας ευχαριστεί διότι όλοι είμαστε γεννημένοι στην αμαρτία και την επανάσταση (Ψαλμός 51:5, Εφεσίους 2:3, Ρωμαίους 3:10, 7:17-21). Η μάχη αυτή ενάντια στην κυβέρνηση τού εαυτού μας μπορεί να διεξάγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην ζωή τών παιδιών μας αν η ανυπακοή τους αφεθεί ανεξέλεγκτη· ένας πόλεμος που θα επηρεάσει τις μελλοντικές σχέσεις τους με δασκάλους, εργοδότες, φίλους, συζύγους, ηλικιωμένους γονείς και ακόμη με τον Ουράνιο Πατέρα. Όταν, ωστόσο, στρεφόμαστε στην Αγία Γραφή, βρίσκουμε πολλή ελπίδα στο γεγονός ότι ο Θεός παρέχει τα εργαλεία να εκπαιδεύσουμε και πειθαρχήσουμε ανυπάκουα παιδιά και ακόμη υπόσχεται ευλογίες σ’ εκείνους που μαθαίνουν και αυξάνουν στην υπακοή.

Η εντολή να τιμάμε και υπακούμε τους γονείς διατρέχει τις Γραφές, αρχίζοντας από την Έξοδο, όταν ο Θεός δίνει τις Δέκα Εντολές (Έξοδος 20:12), σε όλη την πορεία τής Παλαιάς Διαθήκης (Λευιτικό 19:3, Δευτερονόμιο 5:16, Παροιμίες 1:8, 6:20-21, 23:22) και μέσα στην Καινή. Τόσο ο Ιησούς όσο και ο απόστολος Παύλος επιβεβαιώνουν την πέμπτη εντολή (Ματθαίος 15:4, 19:19, Εφεσίους 6:1-3, Κολοσσαείς 3:20) και την υπόσχεση που την συνοδεύει. Τα παιδιά παρακινούνται στην υπακοή που θα φέρει ευλογία και μακροζωία στην ζωή τους (Εξοδος 20:12, Ιερεμίας 35:17-19, Εφεσίους 6:3, Κολοσσαείς 3:20), ενώ τα ανυπάκουα παιδιά που δυσφημούν τους γονείς τους ελέγχονται για την συμπεριφορά τους που θα φέρει τιμωρία και ντροπή (Λευιτικό 20:9, Δευτερονόμιο 21:18, 27:16, Παροιμίες 10:1, 15:5, 20:20, 30:17, Ματθαίος 15:4). Εκτεταμένη ανυπακοή στους γονείς θα χαρακτηρίζει τους έσχατους καιρούς (Β΄ Τιμόθεον 3:2).

Το έθνος τού Ισραήλ, που ο Θεός αποκαλεί παιδιά Του (Έξοδος 4:22), παρέχει ένα παράδειγμα ανυπάκουων παιδιών. Ο Θεός επανειλημμένως καλεί τον Ισραήλ σε υπακοή προς Αυτόν, υποσχόμενος πολλή ευλογία αλλά και τρομερές συνέπειες στην περίπτωση τής ανυπακοής. Στις ημέρες τού Ιησού τού Ναυή ο Ισραήλ υπάκουσε τον Θεό και ευλογήθηκε με νίκη επί των εχθρών του (Ιησούς του Ναυή 11:23). Κατόπιν, όπως δείχνει το βιβλίο τών Κριτών, η ανυπακοή τού Ισραήλ έφερε ταλαιπωρία.

Η Αγία Γραφή διδάσκει την αναγκαιότητα διόρθωσης τών ανυπάκουων παιδιών. Η πειθαρχία αποτελεί τμήμα τής ζωής όλων μας, κι εκείνοι που επαναστατούν ενάντια στην εξουσία τών γονιών πρέπει να τιμωρηθούν. Το Παροιμίες 19:18 λέει, «Να διαπαιδαγωγείς τον γιο σου όσο υπάρχει ελπίδα αλλά μη διεγείρεις την ψυχή σου ώστε να τον θανατώσεις». Στο εδάφιο αυτό, η διαπαιδαγώγηση τού παιδιού συνιστά ζήτημα ζωής και θανάτου. Η ανυπακοή που αφήνεται ανεξέλεγκτη θα οδηγήσει τελικά το παιδί στην καταστροφή. Το Παροιμίες 13:24 λέει, «Αυτός που λυπάται τη ράβδο του, μισεί τον γιο του, αλλ’ αυτός που τον αγαπάει, τον διαπαιδαγωγεί στην κατάλληλη ώρα». Εδώ, αγάπη και διαπαιδαγώγηση πάνε μαζί χέρι-χέρι. Αντικρούεται η ιδέα ότι ο γονιός που «αγαπάει» το παιδί του δεν ασκεί ποτέ πειθαρχία. Αν κάνουμε τα στραβά μάτια στην ανταρσία, μισούμε το επαναστατημένο παιδί.

Το 6ο κεφάλαιο τής προς Εφεσίους επιστολής αποτελεί μια περικοπή-κλειδί. Το εδάφιο 1 μιλάει στα παιδιά: «Τα παιδιά, υπακούτε στους γονείς σας εν Κυρίω επειδή, αυτό είναι δίκαιο». Με άλλα λόγια, η υπακοή κάθε παιδιού στους γονείς του συνιστά καθήκον που το έχει ορίσει ο Θεός. Εφόσον οι εντολές τών γονιών δεν παραβιάζουν τον λόγο τού Θεού, το παιδί πρέπει να υπακούει. Το εδάφιο 4 μιλάει στους πατέρες: «Και οι πατέρες, μη παροργίζετε τα παιδιά σας, αλλά να τα ανατρέφετε με παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Είναι καθήκον τών πατέρων να γυμνάζουν τα παιδιά τους στον δρόμο τής ευσέβειας και να τα καθοδηγούν στον λόγο τού Κυρίου. Κάνοντας αυτά, οι γονείς παρέχουν στα παιδιά τους την καλύτερη δυνατότητα για μακροζωία και ευημερία σ’ αυτόν τον κόσμο (εδάφιο 3) — και θησαυρούς στον Ουρανό (Ματθαίος 6:20, Γαλάτας 6:8-9, Εφεσίους 1:3-4).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή σχετικά με τα ανυπάκουα παιδιά;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries