settings icon
share icon
Ερώτηση

Είναι κακό να έχεις απογοητευθεί από τον Θεό;

Απάντηση


Το να απογοητευθεί κάποιος από τον Θεό δεν είναι απαραίτητα κακό ή αμαρτία· είναι, μάλλον, μέρος της ανθρώπινης κατάστασης. Η λέξη απογοήτευση σημαίνει «το συναίσθημα που κυριαρχεί όταν οι ελπίδες και οι προσδοκίες κάποιου διαψεύδονται». Όταν κατά κάποιο τρόπο ο Θεός δεν ικανοποιεί τις ελπίδες μας ή δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, αναπόφευκτα μας κυριεύει απογοήτευση. Αν ο Θεός δεν ενεργεί με τον τρόπο που εμείς νομίζαμε πως θα έπρεπε, τα χάνουμε στη σχέση μας μαζί Του και απογοητευόμαστε με τη συμπεριφορά Του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ασταθή πίστη προς τον Θεό, και ιδιαίτερα στην κυριαρχία Του και την καλοσύνη Του.

Όταν ο Θεός δεν ενεργεί όπως εμείς νομίζουμε πως θα έπρεπε, δεν είναι διότι δεν μπορεί να κάνει κάτι. Μάλλον, έτσι επιλέγει. Αυτό μπορεί να φαίνεται μια αυθαιρεσία ή παραξενιά από μέρους του Θεού αλλά η αλήθεια είναι το ακριβώς αντίθετο. Ο Θεός αποφασίζει να ενεργήσει ή να μην ενεργήσει σύμφωνα με το τέλειο και άγιο θέλημά Του, ώστε να πραγματοποιήσει τους δίκαιους σκοπούς Του. Τίποτα δεν συμβαίνει έξω από το σχέδιο του Θεού. Ελέγχει το κάθε μόριο που αιωρείται γύρω στο σύμπαν και το θέλημα του Θεού περικλείει κάθε πράξη και απόφαση που κάθε άνθρωπος παίρνει, μέσα σ' όλον τον κόσμο και σε κάθε χρονική στιγμή. Μας λέει στον Ησαΐα 46:11, «Απ' την Ανατολή φωνάζω ένα αρπαχτικό πουλί, τον άνθρωπο που εκτελεί τα σχέδιά μου απ' τη μακρινή τη χώρα· όπως το είπα έτσι το πραγματοποιώ· το εκτελώ όπως το έχω σχεδιάσει.» (ΝΜΒ). Ακόμη και τα πουλιά συμπεριλαμβάνονται, κάπως, στον προσχεδιασμό Του. Επιπρόσθετα, υπάρχουν φορές που επιλέγει να μας κάνει γνωστά τα σχέδιά Του (Ησαΐας 46:10), και άλλοτε όχι. Κάποιες φορές αντιλαμβανόμαστε τι κάνει· όχι όμως πάντοτε (Ησαΐας 55:9). Για ένα πράγμα μπορούμε να είμαστε βέβαιοι: Αν Του ανήκουμε, ό,τι κι αν κάνει θα είναι προς όφελός μας, είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι (Ρωμαίους 8:28).

Κλειδί στο ζήτημα της απογοήτευσής μας απέναντι στον Θεό αποτελεί η ευθυγράμμιση του θελήματός μας με το δικό Του και η υποταγή μας σ' αυτό σε όλα τα πράγματα. Ενεργώντας έτσι, θα προστατευθούμε από την απογοήτευση αυτή αλλά επίσης θ' αποτρέψει την γκρίνια και τα παράπονα για τα γεγονότα που μας συμβαίνουν. Οι Ισραηλίτες στην έρημο γκρίνιαζαν και αμφισβητούσαν τον Θεό σε αρκετές περιπτώσεις παρά το γεγονός ότι είχαν δει τις θαυματουργικές επεμβάσεις της δύναμής Του στη διάβαση της Ερυθράς θάλασσας, στην παροχή του μάννα και των ορτυκιών στην έρημο και στην ένδοξη παρουσία Του που τους ακολουθούσε με τη μορφή στήλης πυρός (Έξοδος 15-16, Αριθμοί 14:2-37). Παρά τη συνεχή πιστότητα του Θεού προς τον λαό Του, αυτός γκρίνιαζε κι εκδήλωνε την απογοήτευσή του απέναντι Του διότι δεν ενεργούσε όπως εκείνοι ήθελαν. Αντί να υποταχθούν στο θέλημά Του και να Τον εμπιστευθούν, ζούσαν συνεχώς σε κατάσταση αναστάτωσης και σύγχυσης.

Όταν ευθυγραμμίζουμε το θέλημά μας με το δικό Του θέλημα, μπορούμε να πούμε μαζί με τον Ιησού, «όχι το θέλημά μου αλλά το δικό σου ας γίνει» (Λουκάς 22:42)· τότε βρίσκουμε την ικανοποίηση στην οποία αναφέρεται ο Παύλος στην Α΄ Τιμόθεον 6:6-10 και στην Φιλιππησίους 4:11-12. Ο Παύλος είχε μάθει να είναι ικανοποιημένος με οτιδήποτε ο Θεός έφερνε στον δρόμο Του. Εμπιστευόταν τον Θεό και υποτασσόταν στο θέλημά Του, γνωρίζοντας πως ένας άγιος, δίκαιος, τέλειος και γεμάτος αγάπη και έλεος Θεός θα συνεργούσε το κάθε τι για το καλό του διότι το υποσχέθηκε. Όταν μ' αυτό το φως βλέπουμε τον Θεό είναι μπορετό να μην απογοητευθούμε μαζί Του. Υποτασσόμαστε, μάλλον, θεληματικά στον Ουράνιο Πατέρα μας, γνωρίζοντας πως το θέλημά Του είναι τέλειο και πως ό,τι Εκείνος φέρνει στη ζωή μας θα αποβεί για το καλό μας και τη δόξα Του.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Είναι κακό να έχεις απογοητευθεί από τον Θεό;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries