settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι λέει η Βίβλος περί των δεινοσαύρων; Υπάρχουν δεινόσαυροι στην Βίβλο;

Απάντηση


το θέμα περί των δεινοσαύρων στην Βίβλο είναι κομμάτι ευρείας αυξανόμενης αντιπαράθεσης στους Χριστιανικούς κύκλους, περί της ηλικίας της γης, σωστή ερμηνεία της Γεννέσεως, και πώς να ερμηνεύουμε τις φυσικές αποδείξεις τις οποίες βρίσκουμε παντού γύρω μας. Εκείνοι που πιστεύουν στην παλαιοζωολογική εποχή στη γη, τείνουν να συμφωνούν ότι η Βίβλος δεν αναφέρει τους δεινοσαύρους, επειδή κατά το δικό τους παράδειγμα, οι δεινόσαυροι εξαφανίσθηκαν εκατομμύρια χρόνια πριν την εμφάνιση του ανθρώπου στη γη. Οι άνθρωποι που έγραψαν την βίβλο δεν μπορούσαν να δουν ζωντανούς δεινοσαύρους.

Εκείνοι που πιστεύουν στην νεοζωολογική εποχή στη γη, συμφωνούν ότι η Βίβλος αναφέρει τους δεινοσαύρους αν και πουθενά δεν χρησιμοποιεί την λέξη “δεινόσαυρος.” Αντί αυτού, χρησιμοποιεί την εβραϊκή λέξη tanniyn . Η λέξη tanniyn είναι μεταφρασμένη μερικές φορές με διαφορετικό τρόπο στις αγγλικές Βίβλους. Μερικές φορές είναι “θαλάσσιο τέρας,” μερικές φορές “όφις.” Συχνότερα είναι μεταφρασμένη ως “δράκος.” Αυτό το tanniyn φαίνεται ότι είναι κάποιο είδος γιγάντιου ερπετού. Αυτά τα πλάσματα αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη περίπου τριάντα φορές, και βρίσκονται εξίσου και στο νερό και στην ξηρά.

Σχετικά με αυτή την αναφορά αυτών των γιγάντιων ερπετών σχεδόν τριάντα φορές στην Παλαιά Διαθήκη, η Βίβλος περιγράφει μερικά πλάσματα κατά τέτοιον τρόπο, ώστε μερικοί μελετητές πιστεύουν ότι οι συγγραφείς ίσως περιγράφουν τους δεινοσαύρους. Το Behemoth προαναφέρεται ότι ήταν το πιο μεγάλο απ’ όλα τα πλάσματα του Θεού, γίγαντας του οποίου η ουρά ήταν όμοιο με το δέντρο κέδρος (Ιώβ 40:15ff). Μερικοί μελετητές προσπάθησαν να ταυτοποιήσουν το Behemoth ως έναν ελέφαντα ή ιπποπόταμο. Άλλοι επισημαίνουν γι΄αυτό ότι ο ελέφαντας και ο ιπποπόταμος έχουν πάρα πολύ λεπτή ουρά, τίποτα όμοιο με το κέδρινο δένδρο. Δεινόσαυροι όπως ο Brachiosurus και o Diplodocus από την άλλη είχαν τεράστια ουρά η οποία μπορεί εύκολα να συγκριθεί με το κέδρινο δένδρο.

Σχεδόν κάθε αρχαίος πολιτισμός είχε κάποιο είδος τέχνης η οποία απεικονίζει γιγάντια ερπετά. Ανάγλυφα σε βράχο, τεχνουργήματα ακόμη και πήλινα αγαλματάκια που βρέθηκαν στην βόρεια Αμερική μοιάζουν με την μοντέρνα απεικόνιση των δεινοσαύρων. Βραχώδη κομψοτέχνημα στην νότια Αμερική απεικονίζει ανθρώπους οι οποίοι ιππεύουν πλάσματα που μοιάζουν με Diplodocus και καταπληκτικά είναι όμοιοι με πλάσματα όπως οι τρικέρατοι δεινόσαυροι-, ο πτεροδάκτυλος – και ο τυραννόσαυρος. Τα Ρωμαϊκά μωσαϊκά, η κεραμική των Μάγια, και οι τοίχοι της πόλεως Βαβυλωνίας όλα μαρτυρούν περί της διαπολιτιστικής, γεωγραφικά απεριόριστης γοητείας αυτών των πλασμάτων. Νηφάλια περιγραφή όπως αυτή του Μάρκο Πόλο στο Il Milione ανακατώνεται με φανταστικές ιστορίες στις οποίες τα τέρατα φυλάσσουν θησαυρό. Σύγχρονες αναφορές για αυτά τα πράγματα υπάρχουν και σήμερα, αν και τις μελετούν και θεωρούν με μεγάλο σκεπτικισμό.

Ως συμπλήρωση στην ουσιώδη ποσότητα των ανθρώπινων και ιστορικών αποδείξεων για την συνύπαρξη των ανθρώπων και δεινοσαύρων, υπάρχουν και άλλες φυσικές αποδείξεις, όπως απολιθωμένα ανθρώπινα ίχνη και ίχνη δεινοσαύρων που βρέθηκαν μαζί στην βόρεια Αμερική και στην δυτική –κεντρική Ασία.

Λοιπόν, υπάρχουν δεινόσαυροι στην Βίβλο; Το θέμα είναι πόρρω απέχον από τακτοποιημένο. Εξαρτάται από αυτό πως ερμηνεύετε τις διαθέσιμες αποδείξεις και πως βλέπετε τον κόσμο γύρω σας. Εδώ Here at GotQuestions.org εμείς πιστεύουμε την ερμηνεία in a young earth interpretation και αποδεχόμαστε ότι οι δεινόσαυροι και οι άνθρωποι συνύπαρξαν την ίδια εποχή. Εμείς πιστεύουμε ότι οι δεινόσαυροι εξαφανίσθηκαν κάποτε μετά τον Κατακλυσμό ως αποτέλεσμα των δραματικών αλλαγών στην ατμόσφαιρα και του γεγονότος ότι οι άνθρωποι τους κυνηγούσαν αμείλικτα ως την εξάλειψη.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι λέει η Βίβλος περί των δεινοσαύρων; Υπάρχουν δεινόσαυροι στην Βίβλο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries