settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων;

Απάντηση


Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων είναι ένα αίνιγμα που έχει σαγηνεύσει επιστήμονες για τα καλά για πάνω από έναν αιώνα. Βρίσκουμε τα απολιθωμένα απομεινάρια από τεράστια ερπετά σε όλη τη γη, παρόλα αυτά δεν βλέπουμε κανένα από αυτά ζωντανό σήμερα. Τι συνέβη σε όλα αυτά;

Το συμβατικό πρότυπο λέει ότι εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς πριν από 65 περίπου εκατομμύρια χρόνια. Μία ποικιλία εξηγήσεων έχει δοθεί για την αιτία. Οι δύο πιο δημοφιλείς υποθέσεις είναι η υπόθεση του συμβάντος πρόσκρουσης και η υπόθεση της μαζικής ηφαιστειακής δραστηριότητας. Η πρώτη προτείνει ότι ένας ή περισσότεροι αστεροειδείς χτύπησαν τη γη, προκαλώντας έναν «πυρηνικό χειμώνα» που αφάνισε τους δεινόσαυρους. Η δεύτερη κατηγορεί την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα για το θάνατό τους. Και οι δύο δίνουν βάση στην υψηλή συγκέντρωση ιριδίου (Ir) που βρέθηκε θαμμένο στα ιζήματα που χωρίζουν την Κρητιδική Περίοδο από την Παλαιογενή (γνωστή και ως το K-Pg όριο: παλαιότερα γνωστή ως το K-T όριο), η οποία, σύμφωνα με το συμβατικό πρότυπο, ήταν η περίοδος στην ιστορία της Γης κατά την οποία οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν.

Και οι δύο υποθέσεις λαμβάνουν υπόψη κάποια αποδεικτικά στοιχεία ενώ αγνοούν κάποια άλλα. Για παράδειγμα, αν κάποια από τις υποθέσεις είναι σωστή και υπάρχει ένα χάσμα 60+ εκατομμυρίων χρόνων μεταξύ του ανθρώπου και του δεινοσαύρου, τότε πώς εξηγούνται τα πετρογλυφικά και οι άλλες μορφές αρχαίας τέχνης που απεικονίζουν ανθρώπους που αλληλεπιδρούν με τόσο οικείους δεινόσαυρους όπως οι τρικεράτοπες, οι στεγόσταυροι, οι τυραννόσαυροι και τα σαυρόποδα (σε κάποιες περιπτώσεις τους εξημερώνουν και τους οδηγούν); Επιπλέον, απολιθωμένα αποτυπώματα δεινοσαύρων έχουν βρεθεί στα ίδια πέτρινα στρώματα που έχουν βρεθεί ίχνη οπλών και πατημασιές ανθρώπων. Πώς υποτίθεται ότι θα το εξηγήσουμε αυτό στο πλαίσιο της συμβατικής προοπτικής; Και γιατί οι αρχαίοι πολιτισμοί από κάθε κατοικημένη ήπειρο στον πλανήτη καταγράφουν την αλληλεπίδραση με τεράστια ερπετά; Αυτά τα πλάσματα είναι κοινώς γνωστά σε μας σήμερα ως «δράκοι» και έχουν συλλογικά υποβιβαστεί στη μυθολογία.

Όμως πρέπει να διερωτηθούμε, πώς έγινε και τόσοι πολλοί απομονωμένοι πολιτισμοί από όλο τον κόσμο έτυχε να μοιράζονται την ίδια μυθολογία παγκοσμίως; Θα μπορούσε να υπάρξει μια βασική ιστορική αλήθεια στους θρύλους; Θα μπορούσε να είναι ότι τα γιγάντια ερπετά που βρίσκουμε θαμμένα στο χώμα έχουν κάποια σχέση με τα γιγάντια ερπετά για τα οποία μίλησαν οι πρόγονοί μας αιώνες πριν; Πιστεύουμε ότι αυτό συμβαίνει. Η πλειονότητα των αποδείξεων υπαινίσσεται ότι η συμβατική προοπτική είναι θεμελιωδώς λανθασμένη. Η ανθρωπότητα φαίνεται να έχει συλλογική αμνησία σχετικά με αυτό το θέμα, και έχουμε διαμορφώσει αποτελεσματικά ένα «επιστημονικό» πρότυπο για να μας κρατήσει στο σκοτάδι.

Πώς λοιπόν δικαιολογούμε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων; Με τον ίδιο τρόπο που δικαιολογούμε την εξαφάνιση των άλλων 20.000 έως 2 εκατομμυρίων ειδών τα οποία οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ίσως έχουν εξαφανιστεί μόνο τον προηγούμενο αιώνα- ένας συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής και του πολλαπλασιασμού του ανθρώπινου είδους. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να είναι πολύ καταστροφική στα οικοσυστήματα γενικά, και τείνουμε να καταστρέφουμε ή να εκδιώκουμε όλο τον σημαντικό ανταγωνισμό ειδικότερα. Γι' αυτόν τον λόγο δεν βρίσκουμε τόσα πολλά άλλα αρπακτικά – λιοντάρια, τίγρεις και αρκούδες, κ.λπ. – στα προάστια και στις πόλεις, ή ακόμα στις αγροτικές μας κοινότητες. Είμαστε για κάποιον λόγο στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας.

Στις ταινίες του Χόλυγουντ όπως το Jurassic Park βλέπουμε πλάσματα όπως ο τυραννόσαυρος Ρεξ και ο βελοσιράπτορας να μας κυνηγάνε και να μας τρώνε ζωντανούς. Και χωρίς αμφιβολία, αν οι άνθρωποι και οι δεινόσαυροι συνυπήρχαν, κάποιο από αυτά σίγουρα θα είχε συμβεί. Όμως, ως επί το πλείστον, το αντίθετο ήταν αλήθεια. Εμείς τους κυνηγούσαμε και τους μαγειρεύαμε για φαγητό. Σε πολλούς θρύλους και στα αρχαία έργα τέχνης είναι ακριβώς αυτό που βρίσκουμε — άνθρωποι να κυνηγάνε τα τεράστια ερπετά και να τα σκοτώνουν. Τα λιοντάρια, οι τίγρεις και οι αρκούδες δεν την είχαν τόσο άσχημα όσο οι δεινόσαυροι (γι' αυτό και είναι ακόμα εδώ). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρόγονοί μας φαίνονταν να έχουν ιδιαίτερα την εμμονή «να σκοτώσουν τον δράκο»!

Οπότε, τι συνέβη στους δεινόσαυρους; Προφανώς, αυτοί που επέζησαν από την παγκόσμια κλιματική αλλαγή φαγώθηκαν από εμάς. Κάποιοι ίσως να επιβιώνουν ακόμα σε απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου οι οποίες δεν έχουν ακόμα τεθεί υπό την πλήρη κυριαρχία μας, και υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιες παρατηρήσεις κάθε χρόνο με αυτόν τον σκοπό – ειδικά από αυτόχθονες ομάδες πρωτόγονων ανθρώπων σε απομακρυσμένες περιοχές που μιλάνε σε δύσπιστους δυτικούς επιστήμονες (που φυσικά δεν πιστεύουν τους ιθαγενείς λόγω των δικών τους παγιωμένων, επονομαζόμενων «επιστημονικών» υποθέσεων). Κατά την άποψή μας, αυτή η δυσπιστία είναι λανθασμένη. Η επιστήμη θα έπρεπε να εμπεριέχει την αμερόληπτη έρευνα των αποδείξεων χωρίς προκατάληψη, όχι μια αυθαίρετη ανθρώπινη προσπάθεια να στηρίξει λανθασμένες θεωρητικές ιστορίες της γης.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries