settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι η διαφορά του ραντεβού από την ερωτοτροπία (φλερτ);

ΑπάντησηΡαντεβού και ερωτοτροπία είναι δύο μέθοδοι για να ξεκινήσει κάποιος μια σχέση με το άλλο φύλο. Ενώ υπάρχουν μη χριστιανοί που κλείνουν ραντεβού με σκοπό να έχουν πλήρη σωματική σχέση, για τον χριστιανό αυτό είναι απαράδεκτο και δεν θα έπρεπε ποτέ ν' αποτελεί λόγο συνάντησης. Πολλοί χριστιανοί θεωρούν το ραντεβού ως κάτι παραπάνω από τη φιλία και διατηρούν την πλευρά της φιλίας στο ραντεβού τους μέχρις ότου και οι δύο καταστούν έτοιμοι να αφοσιωθούν ο ένας στον άλλο ως δυνητικοί σύζυγοι. Πρωταρχικά, το ραντεβού είναι ο καιρός που ένας χριστιανός ανακαλύπτει αν ο πιθανός σύντροφός του είναι κι αυτός πιστός εν Χριστώ. Η Γραφή μας προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να παντρεύονται μεταξύ τους πιστοί με απίστους, διότι οι πρώτοι ζουν στο φως του Χριστού ενώ οι δεύτεροι στο σκοτάδι και δεν μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά (Β΄ Κορινθίους 6:14-15). Όπως ήδη έχουμε πει, σ' αυτήν τη χρονική περίοδο η σωματική επαφή θα πρέπει να είναι ελάχιστη ή ανύπαρκτη, καθώς κάνουν υπομονή ως την ώρα του γάμου (Α΄ Κορινθίους 6:18-20).

Στη φάση της ερωτοτροπίας (αλλιώς φλερτ) δεν υπάρχει καθόλου σωματική επαφή (άγγιγμα, κράτημα χεριών, φιλιά) μέχρι τον γάμο. Πολλοί δεν ξοδεύουν χρόνο μαζί παρά μόνο με τα μέλη των οικογενειών τους, κυρίως με τους γονείς τους. Επιπρόσθετα τα ζευγάρια που ερωτοτροπούν δηλώνουν από την αρχή ότι ο σκοπός τους είναι να εξακριβώσουν αν το άλλο πρόσωπο είναι κατάλληλο ως σύζυγος. Οι υποστηρίζοντες την ερωτοτροπία ισχυρίζονται ότι επιτρέπει στο ζευγάρι να γνωριστούν πραγματικά σ' ένα μάλλον πλατωνικό πλαίσιο χωρίς την πίεση της σωματικής οικειότητας ή των συναισθημάτων που θολώνουν την οπτική τους.

Υπάρχουν εγγενή προβλήματα και στις δύο προσεγγίσεις. Για πρόσωπα που συναντιούνται, το να ξοδεύει κάποιος χρόνο μόνος μ' ένα πρόσωπο του άλλου φύλου που το βρίσκει ελκυστικό, ενέχει πειρασμούς στους οποίους είναι πολύ δύσκολο ν' αντισταθεί. Το χριστιανικό ζευγάρι που βγαίνει ραντεβού πρέπει να θέτει όρια και να δεσμεύεται να μην τα υπερβεί. Αν δυσκολεύονται να το πραγματοποιήσουν αυτό, πρέπει να κάνουν βήματα να διασφαλίσουν ότι ο Χριστός πάντοτε θα τιμάται στο χρόνο που δίνουν για να βρίσκονται μαζί κι ότι δεν θα επιτρέψουν να κυριαρχήσει η αμαρτία στη σχέση τους. Όπως συμβαίνει μ' ένα ζευγάρι που ερωτοτροπεί, οι γονείς του ζευγαριού που κλείνει ραντεβού θα πρέπει να συμμετέχουν στη σχέση του, προσπαθώντας να γνωρίσουν τον σύντροφο του παιδιού τους και ν' αποβούν πηγή σοφίας, διάκρισης και οδηγίας και για τους δύο.

Το είδος της ερωτοτροπίας παρουσιάζει τις δικές του δυσκολίες. Ενώ πολλοί υποστηρικτές του το θεωρούν ως τη μοναδική επιλογή ανεύρεσης συντρόφου, άλλοι το βλέπουν ως καταπιεστικό και κυριαρχικό. Επιπρόσθετα, μπορεί να είναι δύσκολο να βρεις το «πραγματικό» πρόσωπο πίσω από το δημόσιο πρόσωπο που δείχνεται μπροστά σε όλη την οικογένεια. Κανένας δεν είναι ο ίδιος μπροστά σε μια παρέα ανθρώπων όπως είναι απέναντι σε ένα, μόνο, πρόσωπο. Αν ένα ζευγάρι δεν είναι ποτέ μόνοι οι δυο τους, δεν θα έχουν ποτέ αυτήν την ένας προς μία ευκαιρία να σχετιστούν και να γνωριστούν προς συναισθηματική και πνευματική οικειότητα. Πέραν αυτού, κάποιες περιστάσεις ερωτοτροπίας έχουν οδηγήσει σε οριακά «κανονισμένους γάμους» από τους γονείς κι έχουν καταλήξει σε μνησικακία από μέρους του ενός ή και των δύο μερών του ζευγαριού.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ούτε το ραντεβού ούτε το φλερτ καθορίζεται στην Αγία Γραφή. Τελικά, ο χριστιανικός χαρακτήρας και η πνευματική ωριμότητα του ζευγαριού είναι πολύ σπουδαιότερη από την ακριβή φύση του πώς και πότε ξοδεύουν χρόνο μαζί. Μιλώντας βιβλικά, το αποτέλεσμα της διαδικασίας –ευσεβείς χριστιανοί άνδρες και γυναίκες που παντρεύονται και δημιουργούν οικογένειες για τη δόξα του Θεού- είναι πολύ σπουδαιότερο από τη μέθοδο που χρησιμοποιούν για να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα. «Είτε, λοιπόν, τρώτε είτε πίνετε είτε κάνετε κάτι, τα πάντα να τα κάνετε προς δόξα του Θεού» (Α΄ Κορινθίους 10:31).

Τέλος, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ν' αποφύγουμε να πιστέψουμε πως η προσωπική προτίμηση του ενός –ραντεβού ή ερωτοτροπία- είναι ο «μόνος τρόπος» ώστε να περιφρονούμε εκείνους που επιλέγουν διαφορετικά. Όπως ισχύει σε όλα τα ζητήματα που η Γραφή σιωπά, η ενότητα του σώματος του Χριστού θα πρέπει να έχει την ύψιστη προτεραιότητα στο νου μας, ασχέτως των προσωπικών επιλογών που κάνουν οι άλλοι.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι η διαφορά του ραντεβού από την ερωτοτροπία (φλερτ);
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries