settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ χριστιανισμού και ιουδαϊσμού;

Απάντηση


Από τις μεγάλες θρησκείες τού κόσμου, ο χριστιανισμός και ο ιουδαϊσμός είναι αυτές που ομοιάζουν περισσότερο. Και οι δύο πιστεύουν σ’ έναν Θεό που είναι παντοδύναμος, παντογνώστης, πανταχού παρών, αιώνιος και άπειρος. Και οι δύο θρησκείες πιστεύουν σ’ έναν Θεό που είναι άγιος και δίκαιος, και ταυτόχρονα γεμάτος αγάπη, συγχωρητικός και ελεήμων. Ο χριστιανισμός και ο ιουδαϊσμός μετέχουν από κοινού στις εβραϊκές Γραφές (την Παλαιά Διαθήκη) ως τον αυθεντικό λόγο του Θεού, αν και ο χριστιανισμός περιλαμβάνει και την Καινή Διαθήκη. Χριστιανισμός και ιουδαϊσμός πιστεύουν στην ύπαρξη τού Ουρανού, τον αιώνιο τόπο κατοικίας τών δικαίων, και της κόλασης, τον αιώνιο τόπο κατοικίας τών ασεβών (αν και δεν πιστεύουν όλοι οι χριστιανοί και όλοι οι Ιουδαίοι στην αιωνιότητα τής κόλασης). Ο χριστιανισμός και ο ιουδαϊσμός έχουν βασικά τον ίδιο ηθικό κώδικα, κοινώς γνωστό ως ιουδαίο-χριστιανικό. Και οι δύο διδάσκουν ότι ο Θεός έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το έθνος τού Ισραήλ και τον ιουδαϊκό λαό.

Η σημαντικότερη διαφορά μεταξύ χριστιανισμού και ιουδαϊσμού είναι το πρόσωπο τού Ιησού Χριστού. Ο χριστιανισμός διδάσκει ότι ο Ιησούς Χριστός αποτελεί την εκπλήρωση τών προφητειών τής Παλαιάς Διαθήκης που αναφέρονται στον ερχόμενο Μεσσία / Σωτήρα (Ησαΐας 7:14, 9:6-7, Μιχαίας 5:2). Ο ιουδαϊσμός αναγνωρίζει συχνά τον Ιησού ως έναν καλό διδάσκαλο, και ίσως ακόμη ως προφήτη τού Θεού. Ο ιουδαϊσμός δεν πιστεύει ότι ο Ιησούς ήταν ο Μεσσίας. Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο χριστιανισμός διδάσκει ότι ο Ιησούς ήταν Θεός εν σαρκί (Ιωάννης 1:1, 14, Εβραίους 1:8). Ο χριστιανισμός διδάσκει ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος στο πρόσωπο τού Ιησού Χριστού ώστε να μπορέσει να προσφέρει την ζωή Του πληρώνοντας το χρέος τών αμαρτιών μας (Ρωμαίους 5:8, Β΄ Κορινθίους 5:21). Ο ιουδαϊσμός αρνείται σθεναρά ότι ο Ιησούς ήταν Θεός ή ότι ήταν αναγκαία μια τέτοια θυσία.

Ο Ιησούς Χριστός είναι η σημαντικότερη διαφορά μεταξύ χριστιανισμού και ιουδαϊσμού. Το πρόσωπο και το έργο τού Ιησού Χριστού είναι το ένα κύριο θέμα στο οποίο χριστιανισμός και ιουδαϊσμός δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Οι θρησκευτικοί ηγέτες τού Ισραήλ στις ημέρες τού Ιησού Τον ρωτούσαν, «Είσαι εσύ ο Χριστός, ο Υιός τού Ευλογητού; Και ο Ιησούς είπε: Εγώ είμαι· και θα δείτε τον Υιό τού ανθρώπου να κάθεται στα δεξιά τής δύναμης, και να έρχεται μαζί με τα σύννεφα τού ουρανού» (Μάρκος 14:61-62). Αλλά δεν πίστευαν στα λόγια Του και δεν Τον δέχθηκαν ως τον Μεσσία.

Ο Ιησούς Χριστός είναι η εκπλήρωση τών εβραϊκών προφητειών περί του ερχόμενου Μεσσία. Ο Ψαλμός 22:14-18 περιγράφει ένα γεγονός που αναντίρρητα ομοιάζει με την σταύρωση τού Ιησού, «Σαν το νερό παρέλυσα, τσακίστηκαν όλα τα κόκαλά μου. Μέσα μου έγιν’ η καρδιά σαν το κερί που λιώνει.

Σαν κεραμίδι ο λάρυγγάς μου στέγνωσε, κι η γλώσσα μου κολλάει στον ουρανίσκο· με έριξες στο χώμα να πεθάνω. Σκύλοι με κύκλωσαν, κακοποιών φατρία μ’ έβαλε στη μέση· ξεσκίσανε τα χέρια και τα πόδια μου. Μπορούν να μετρηθούν όλα τα κόκαλά μου· κι εκείνοι με κοιτάζουνε. Τα ρούχα μου μοιράζουν μεταξύ τους και ρίχνουν κλήρο για τη φορεσιά μου.» (μτφ Β.Ε.) Είναι ξεκάθαρο πως η μεσσιανική αυτή προφητεία δεν μπορεί να αφορά κάποιον άλλον από τον Ιησού Χριστό, Του οποίου η σταύρωση εκπλήρωσε κάθε μία από αυτές τις λεπτομέρειες (Λουκάς 23, Ιωάννης 19).

Δεν υπάρχει ακριβέστερη περιγραφή τού Ιησού από αυτήν στην περικοπή Ησαΐας 53:3-6, «Ήτανε περιφρονημένος απ’ τους ανθρώπους κι εγκαταλελειμμένος· άνθρωπος φορτωμένος θλίψεις, του πόνου σύντροφος, έτσι που να γυρίζουν απ’ αλλού οι άνθρωποι το πρόσωπό τους. Τον αγνοήσαμε σαν να ’ταν ένα τίποτα, του δώσαμε την καταφρόνια μας, κι εκτίμηση ούτε μια στάλα. Αυτός, όμως, φορτώθηκε τις θλίψεις μας κι υπέφερε τους πόνους τους δικούς μας. Εμείς νομίζαμε πως όλα όσα τον βρήκαν ήταν τραύματα, πληγές και ταπεινώσεις από τον Θεό. Μα ήταν αιτία οι αμαρτίες μας που αυτός πληγώθηκε, οι ανομίες μας που αυτός εξουθενώθηκε. Για χάρη τής δικής μας σωτηρίας εκείνος τιμωρήθηκε και στις πληγές του βρήκαμε εμείς τη γιατρειά. Όλοι εμείς πλανιόμασταν σαν πρόβατα· είχε πάρει καθένας μας το δικό του δρόμο. Μα ο Κύριος έκανε να πέσει πάνω του όλων μας η ανομία.» (μτφ Β.Ε.)

Ο απόστολος Παύλος, ένας Ιουδαίος και αυστηρός υποστηρικτής τού ιουδαϊσμού, συνάντησε τον Ιησού Χριστό σε όραμα (Πράξεις 9:1-9) κι έφτασε στο σημείο να γίνει ο μεγαλύτερος μάρτυρας τού Χριστού και ο συγγραφέας τής μισής, τουλάχιστον, Καινής Διαθήκης. Ο Παύλος κατανόησε την διαφορά μεταξύ χριστιανισμού και ιουδαϊσμού περισσότερο από κάθε άλλον. Ποιο ήταν το μήνυμα τού Παύλου; «Επειδή δεν ντρέπομαι, βέβαια, το ευαγγέλιο τού Χριστού, για τον λόγο ότι είναι δύναμη Θεού προς σωτηρία σε κάθε έναν που πιστεύει, και στον Ιουδαίο πρώτα, και στον Έλληνα» (Ρωμαίους 1:16).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ χριστιανισμού και ιουδαϊσμού;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries