settings icon
share icon
Ερώτηση

Πώς μπορώ να γνωρίζω αν οι επιθυμίες της καρδιάς μου πηγάζουν από τον Θεό;

ΑπάντησηΟ Χριστός απαντά στο ερώτημα αυτό για μας: «Επειδή, από την καρδιά βγαίνουν πονηροί συλλογισμοί, φόνοι, μοιχείες, πορνείες, κλοπές, ψευδομαρτυρίες, βλασφημίες» (Ματθαίος 15:19). Κι ακόμη: «Έλεγε μάλιστα ότι: Αυτό που βγαίνει από μέσα από τον άνθρωπο, εκείνο μολύνει τον άνθρωπο· επειδή, από μέσα από την καρδιά των ανθρώπων βγαίνουν οι κακοί συλλογισμοί, μοιχείες, πορνείες, φόνοι, κλοπές, πλεονεξίες, πονηρίες, δόλος, ασέλγεια, πονηρό βλέμμα, βλασφημία, υπερηφάνεια, αφροσύνη. Όλα αυτά τα πονηρά βγαίνουν από μέσα, και μολύνουν τον άνθρωπο.» (Μάρκος 7:20-23).

Στις περικοπές αυτές, ο Χριστός αποκαλύπτει την πηγή των επιθυμιών μας: οι σαρκικές επιθυμίες μας πηγάζουν από την εσώτερη ύπαρξή μας. Η αμαρτία δεν προκύπτει ως αποτέλεσμα εξωτερικών δυνάμεων. Γεννιέται στις κρυφές περιοχές των σκέψεων και προθέσεων μας, από τις κρυφές επιθυμίες που μόνο το μυαλό και η καρδιά μπορούν να συλλάβουν. Αυτό που μετράει είναι πως στην ξεπεσμένη κατάσταση που βρισκόμαστε, οι επιθυμίες της καρδιάς μας δεν πηγάζουν από τον Θεό. Ο Ιερεμίας επιβεβαιώνει περαιτέρω τη φύση της καρδιάς του ανθρώπου: «Η καρδιά είναι απατηλή περισσότερο απ' όλα και υπερβολικά διεφθαρμένη· ποιος μπορεί να την γνωρίσει;» (Ιερεμίας 17:9)

Είναι παλαιόθεν ιδέα πολλών ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ουσιαστικά καλοί και τίμιοι και ότι είναι οι περιστάσεις της ζωής τέτοιες, όπως η φτώχεια ή η κακή διατροφή που μας μετατρέπουν σε φονιάδες και κλέφτες. Η Αγία Γραφή όμως διδάσκει ότι όλοι οι άνθρωποι πάσχουν από μια κοινή αδυναμία –την αμαρτία. Ο απόστολος Παύλος την αποκαλεί η αμαρτωλή μας φύση. «Επειδή ξέρω ότι μέσα μου (δηλαδή, μέσα στη σάρκα μου) δεν κατοικεί αγαθό· επειδή, το να θέλω βρίσκεται κοντά μου, το να κάνω όμως το καλό δεν το βρίσκω· επειδή δεν κάνω το αγαθό που θέλω αλλά το κακό που δεν θέλω, αυτό κάνω. Και αν εγώ κάνω εκείνο που δεν θέλω, δεν το εργάζομαι πλέον εγώ αλλά η αμαρτία που κατοικεί μέσα μου.» (Ρωμαίους 7:18-20) Η κακή καρδιά μας μάς οδηγεί στην αμαρτία.

Επιπλέον, η καρδιά είναι τόσο διεφθαρμένη και απατηλή που τα κίνητρά μας είναι ακάθαρτα ακόμη και για τον εαυτό μας. Ως αμαρτωλοί άνθρωποι επινοούμε και δημιουργούμε κακά πράγματα μέσα στην αλαζονεία και την αυτάρκεια της καρδιάς μας (Παροιμίες 16:30, Ψαλμός 35:20, Μιχαίας 2:1, Ρωμαίους 1:30). Η αλήθεια είναι ότι μόνον ο Θεός μπορεί να εξετάσει τα βαθύτερα κίνητρα μας και τις εσώτερες επιθυμίες, και μόνο με τη δύναμή Του μπορούμε να ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε κάποτε να ξεμπλέξουμε από την αβεβαιότητα και εξαχρείωση που τυλίγουν την καρδιά μας. Αυτός μόνο ερευνά τα πάντα και μας γνωρίζει βαθιά (Εβραίους 4:11-13).

Ευτυχώς που ο Θεός δεν μας εγκαταλείπει στον αγώνα μας με τις επιζήμιες επιθυμίες και αμαρτωλές ροπές μας. Μας προμηθεύει, αντιθέτως, τη χάρη και τη δύναμη που χρειαζόμαστε ν' αντισταθούμε και να υπερνικήσουμε την αμαρτία που έρχεται στην πόρτα της καρδιάς μας. Ο ψαλμωδός μάς λέει, «Και ευφραίνου στον Κύριο, και θα σου δώσει τα ζητήματα της καρδιάς σου. Ανάθεσε στον Κύριο τον δρόμο σου, και έλπιζε σ' αυτόν, κι αυτός θα ενεργήσει· και θα βγάλει τη δικαιοσύνη σου προς τα έξω σαν φως, και την κρίση σου σαν μεσημέρι.» (Ψαλμός 37:4-6).

Ο Θεός μπορεί κυριολεκτικά να φυτέψει τις δικές Του επιθυμίες μέσα στην ανθρώπινη καρδιά, που χωρίς τη δική Του παρουσία, είναι απελπιστικά κακή και απατηλή. Αντικαθιστά το κακό με καλό και θέτει την καρδιά μας στο μονοπάτι που οδηγεί στον Θεό, απορρίπτοντας τις δικές μας επιθυμίες και αντικαθιστώντας τες με τις δικές Του. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν πηγαίνουμε σ' Αυτόν με μετάνοια και αποδεχόμαστε το δώρο της σωτηρίας δια του Κυρίου Ιησού Χριστού. Σ' αυτό το σημείο, μετακινεί την πέτρινη καρδιά και την αντικαθιστά με σάρκινη (Ιεζεκιήλ 11:19). Αυτό το πραγματοποιεί με την υπερφυσική ενοίκιση του Αγίου Πνεύματος στην καρδιά μας. Τότε οι επιθυμίες μας γίνονται οι δικές Του επιθυμίες, η θέλησή μας επιζητεί να κάνει το θέλημά Του και η επαναστατικότητα μετατρέπεται σε πρόσχαρη υπακοή.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς μπορώ να γνωρίζω αν οι επιθυμίες της καρδιάς μου πηγάζουν από τον Θεό;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries