settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι η διακονία απελευθέρωσης; Είναι βιβλική;

Απάντηση


Ο ορισμός που είναι σε γενικές γραμμές αποδεκτός για την «διακονία απελευθέρωσης» εστιάζει, συνήθως, στην εκβολή δαιμονίων ή πνευμάτων σε μια προσπάθεια να επιλύσει προβλήματα που σχετίζονται με συγκεκριμένα δαιμόνια. Για παράδειγμα, ένας διάκονος που ασχολείται με την απελευθέρωση αυτήν μπορεί να επιδιώξει να βοηθήσει κάποιον να υπερνικήσει τον θυμό του, εκβάλλοντας ένα πνεύμα θυμού. Οι διακονίες απελευθέρωσης εστιάζουν και στην εκπόρθηση πνευματικών οχυρωμάτων στην ζωή κάποιου για να βρει εσωτερική θεραπεία, αξιώνοντας την νίκη τού Χριστού πάνω σε όλους τούς εχθρούς. Πολλοί αναφέρονται σε δεσμούς ψυχών, σε κατάρες, και τα «νόμιμα δικαιώματα» τών δαιμονίων. Με βάση την βιβλική γνώση, τα δαιμόνια ή πονηρά πνεύματα είναι έκπτωτοι άγγελοι που επαναστάτησαν στον Ουρανό ακολουθώντας τον Διάβολο (Αποκάλυψη 12:4, 9, Ησαΐας 14:12-20, Ιεζεκιήλ 28:1-19).

Υπάρχουν, βεβαίως, αρκετά στοιχεία στις Γραφές σχετικά με τον Σατανά και τις ορδές τών δαιμονίων. Λίγα, όμως, αναφέρονται στο θέμα τής απελευθέρωσης από αυτά, και δεν υπάρχει κάτι περί απελευθέρωσης ως «διακονία». Στην Εφεσίους 4:11 έχουμε τα λειτουργήματα τής εκκλησίας. Πρώτον, οι απόστολοι και οι προφήτες αποτελούσαν το θεμέλιο τής Εκκλησίας —με τον Ιησού να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο (Εφεσίους 2:20). Δεύτερον καταγράφονται οι ευαγγελιστές, μετά οι ποιμένες και διδάσκαλοι. Δεν περιλαμβάνεται εδώ η ικανότητα εκβολής δαιμονίων ως ένα πνευματικό χάρισμα ή διακονικό λειτούργημα.

Τα ευαγγέλια και οι Πράξεις αφηγούνται πως ο Ιησούς και οι μαθητές Του εξέβαλαν δαιμόνια. Το διδακτικό τμήμα τής Καινής Διαθήκης (Ρωμαίους έως Ιούδα) αναφέρονται στην δαιμονική δραστηριότητα αλλά δεν κάνουν λόγο για μέθοδο εκβολής των, ούτε παρακινούνται οι πιστοί σε τέτοια ενέργεια. Η εντολή είναι να ντυθούμε ολόκληρη την πανοπλία τού Θεού για να μπορέσουμε να σταθούμε ενάντια στα πονηρά πνεύματα (Εφεσίους 6:10-18). Ο λόγος τού Θεού μας καλεί ν’ αντιστεκόμαστε στον Διάβολο (Ιακώβου 4:7) και να μην του δίνουμε τόπο να σταθεί στη ζωή μας (Εφεσίους 4:27). Δεν μας λέγεται, όμως, πώς να εκβάλουμε αυτόν ή τα δαιμόνια από άλλους ανθρώπους, ή έστω ότι πρέπει να το κάνουμε.

Εχει ενδιαφέρον ότι δεν έχουν καταγραφεί κάποιες οδηγίες τού Ιησού προς τους μαθητές του για το πώς να εκβάλλουν δαιμόνια, με πιθανή εξαίρεση την περικοπή Ματθαίος 12:43-45, όπου υπάρχει κάποιο φως. Όταν οι μαθητές ανακάλυψαν ότι τα δαιμόνια υποτάσσονταν σ’ αυτούς εν τω ονόματι τού Χριστού και με την εξουσία Του, χάρηκαν (Λουκάς 10:17, σύγκρινε με Πράξεις 5:16, 8:7, 16:18, 19:12). Αλλά ο Ιησούς είπε στους μαθητές, «Εντούτοις, μη χαίρεστε σ’ αυτό, ότι τα πνεύματα υποτάσσονται σε σας, αλλά να χαίρεστε περισσότερο ότι τα ονόματά σας γράφτηκαν στους ουρανούς.» (Λουκάς 10:20).

Εχουμε, μάλλον, λάβει εξουσία στο δυνατό όνομα τού Ιησού παρά μια συγκεκριμένη «διακονία απελευθέρωσης». Ο μαθητής Ιωάννης είπε μια μέρα στον Ιησού, «Δάσκαλε, είδαμε κάποιον να βγάζει δαιμόνια στο όνομά σου, ο οποίος δεν μας ακολουθεί, και τον εμποδίσαμε επειδή δεν μας ακολουθεί.

Και ο Ιησούς είπε: Μη τον εμποδίζετε· επειδή, δεν υπάρχει κανένας που θα κάνει θαύμα στο όνομά μου και θα μπορέσει αμέσως να με κακολογήσει· δεδομένου ότι όποιος δεν είναι εναντίον μας, είναι με το μέρος μας.» (Μάρκος 9:38-40). Η εξουσία πάνω στα δαιμόνια δείχνει καθαρά την δύναμη τού Κυρίου που εργάζεται, ανεξαρτήτως τού αν ο εξορκιστής ασκεί μια συγκεκριμένη διακονία απελευθέρωσης ή όχι.

Η έμφαση στον πνευματικό πόλεμο δίνεται σε εδάφια όπως το Α΄ Ιωάννου 4:4, «Εσείς, παιδάκια, είστε από τον Θεό και τους έχετε νικήσει, επειδή μεγαλύτερος είναι αυτός που είναι μέσα σε σας, παρά αυτός που είναι μέσα στον κόσμο [ο Διάβολος]. Η νίκη είναι δική μας ένεκα τού Αγίου Πνεύματος που κατοικεί μέσα μας. Οι πιστοί μπορούν να υπερνικήσουν στις μάχες τους με το παρελθόν, τις συνήθειές τους και τις εξαρτήσεις τους διότι «κάθε τι που γεννήθηκε από τον Θεό, νικάει τον κόσμο» (Α΄ Ιωάννου 5:4). Χρειάζεται να προσευχόμαστε, να λαμβάνουμε θεοσεβή συμβουλή, να στηριζόμαστε από μία καλή εκκλησία, αλλά όχι απαραίτητα να ασκούμε μια «διακονία απελευθέρωσης».

Η Γραφή μάς λέει, «Εγκρατευθείτε, αγρυπνήστε· επειδή ο αντίδικός σας ο διάβολος περιτριγυρίζει σαν ωρυόμενο λιοντάρι ζητώντας ποιον να καταπιεί. Στον οποίο αντισταθείτε μένοντας στερεοί στην πίστη, ξέροντας ότι τα ίδια παθήματα γίνονται στους αδελφούς σας που είναι μέσα στον κόσμο. Και ο Θεός κάθε χάρης, που μας κάλεσε στην αιώνια δόξα του διαμέσου τού Ιησού Χριστού, αφού πάθετε λίγο, αυτός να σας τελειοποιήσει, στηρίξει, ενισχύσει, θεμελιώσει.» (Α΄ Πέτρου 5:8–10).

Το κλειδί για την νίκη στην χριστιανική ζωή είναι να γεμίζουμε με το Αγιο Πνεύμα (οπότε μας ελέγχει και μας ενδυναμώνει) σε μια συνεχή βάση, στιγμή προς στιγμή (Εφεσίους 5:18). Ο Πατέρας γνωρίζει ποιοι είναι δικοί Του: «όσοι διοικούνται από το Πνεύμα τού Θεού, αυτοί είναι γιοι τού Θεού» (Ρωμαίους 8:14). Το Αγιο Πνεύμα δεν θα κατοικήσει σε κάποιον που δεν έχει αναγεννηθεί (Ιωάννης 3:3-8, Β΄ Τιμόθεον 2:19, Πράξεις 1:8, Α΄ Κορινθίους 3:16), έτσι, το πρώτο βήμα στην πνευματική νίκη είναι να εναποθέσουμε την πίστη μας στον Ιησού Χριστό. Τότε, χαίρε ότι ο Ιησούς Χριστός κατοικεί μέσα σου και έχεις την δύναμή Του και την νίκη Του.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι η διακονία απελευθέρωσης; Είναι βιβλική;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries