settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι ο ντεϊσμός; Τι πιστεύουν οι ντεϊστές;

ΑπάντησηΟ ντεϊσμός είναι ουσιαστικά η άποψη ότι υπάρχει Θεός αλλά δεν εμπλέκεται ευθέως με τον κόσμο. Ο ντεϊσμός απεικονίζει τον Θεό ως τον μεγάλο «ωρολογοποιό» που κατασκεύασε το ρολόι, το κούρδισε, και το άφησε να δουλεύει. Ο ντεϊστής πιστεύει ότι υπάρχει Θεός που δημιούργησε τον κόσμο αλλά δεν επεμβαίνει στην Δημιουργία Του. Οι ντεϊστές αρνούνται την Τριάδα, την θεοπνευστία της Αγίας Γραφής, την θεότητα τού Χριστού, τα θαύματα και κάθε υπερφυσική πράξη λύτρωσης ή σωτηρίας. Ο ντεϊσμός παρουσιάζει τον Θεό ως άσπλαχνο και αμέτοχο. Ο Τόμας Τζέφερσον ήταν ένας φημισμένος ντεϊστής, που συχνά αναφερόταν στα κείμενά του στην «Πρόνοια».

Είναι απολύτως σαφές ότι ο ντεϊσμός δεν είναι βιβλικός. Η Αγία Γραφή είναι γεμάτη με αφηγήσεις θαυμάτων. Η Γραφή είναι πραγματικά μια αφήγηση τής επέμβασης τού Θεού στην Δημιουργία Του. Στον Δανιήλ 4:34-35 γράφει, «… του οποίου η εξουσία είναι εξουσία αιώνια, και η βασιλεία του σε γενεά και γενεά· και όλοι οι κάτοικοι τής γης λογίζονται μπροστά του ως ένα τίποτε· και σύμφωνα με τη θέλησή του πράττει στο στράτευμα τού ουρανού, και στους κατοίκους τής γης και δεν υπάρχει κάποιος που να εμποδίζει το χέρι του ή που να του λέει, “Τι έκανες;”». Ο κόσμος, η ιστορία και η ανθρωπότητα είναι «πηλός» στα χέρια του Θεού. Ο Θεός τις διαπλάθει και τις διαμορφώνει όπως Εκείνος κρίνει (Ρωμαίους 9:19-21). Η απόλυτη πράξη «επέμβασης» τού Θεού στην Δημιουργία Του πραγματοποιήθηκε στην ενσάρκωση Του στο πρόσωπο τού Ιησού Χριστού (Ιωάννης 1:1,14, 10:30). Ο Ιησούς Χριστός, Θεός εν σαρκί, πέθανε για να λυτρώσει την Δημιουργία Του από την αμαρτία (Ρωμαίους 5:8, Β΄ Κορινθίους 5:21).

Είναι εύκολο ν’ αντιληφθούμε πώς ο ντεϊσμός μπορεί να θεωρηθεί μια «λογική» θέση. Υπάρχουν κάποια πράγματα στο κόσμο που φαίνεται να δείχνουν πως ο Θεός μένει άπραγος στις υποθέσεις τού κόσμου. Γιατί επιτρέπει ο Θεός να συμβαίνουν άσχημα πράγματα; Γιατί ο Θεός επιτρέπει να πάσχουν αθώοι άνθρωποι; Γιατί ο Θεός επιτρέπει σε κακούς ανθρώπους να αποκτούν εξουσία; Ένας άπραγος Θεός φαίνεται ν’ απαντά στα ερωτήματα αυτά. Η Γραφή όμως δεν δείχνει τον Θεό ως άπραγο ή άσπλαχνο. Τον δείχνει ως Κυρίαρχο αν και ακατανόητο στην ολότητά Του. Μας είναι αδύνατο να εννοήσουμε πλήρως τους δρόμους Του. Η περικοπή Ρωμαίους 11:33-34 μας θυμίζει, «Ω, βάθος πλούτου και σοφίας και γνώσης Θεού! Πόσο ανεξερεύνητες είναι οι κρίσεις του και ανεξιχνίαστοι οι δρόμοι του! Επειδή, “ποιος γνώρισε τον νου τού Κυρίου; Ή ποιος έγινε σύμβουλός του;”». Στον Ησαΐα 55:9 διακηρύττει ο Θεός, «Αλλά όσο ψηλοί είναι οι ουρανοί από τη γη, έτσι και οι δρόμοι μου είναι ψηλότεροι από τους δρόμους σας, και οι βουλές μου από τις δικές σας βουλές».

Η αποτυχία μας να κατανοήσουμε τον Θεό και τους δρόμους Του δεν πρέπει να μας κάνει ν’ αμφιβάλουμε για την ύπαρξή Του (αθεϊσμός και αγνωστικισμός) ή ν’ αμφισβητούμε την επέμβασή Του στον κόσμο (ντεϊσμός). Ο Θεός πραγματικά υπάρχει και είναι πολύ ενεργός στον κόσμο. Κάθε τι που συμβαίνει υπόκειται στην κυριαρχία Του και στην εξουσία Του. Στην πραγματικότητα, Αυτός ενορχηστρώνει το κάθε τι ώστε να πραγματοποιηθεί το θεϊκό, κυρίαρχο σχέδιο. «Ο οποίος εξαρχής αναγγέλλω το τέλος, και από πρωτύτερα αυτά που ακόμη δεν συνέβησαν, λέγοντας: Η βουλή μου θα σταθεί, και θα εκτελέσω ολόκληρο το θέλημά μου· ο οποίος κράζω στο αρπακτικό πουλί από ανατολάς, τον άνδρα τής θέλησής μου από γη μακρινή· ναι, μίλησα, και θα κάνω να γίνει· βουλεύθηκα και θα το εκτελέσω.» (Ησαΐας 46:10-11). Είναι απολύτως βέβαιο ότι ο ντεϊσμός δεν είναι βιβλικός. Η ντεϊστική θεώρηση είναι απλώς μια αποτυχία στην προσπάθεια να εξηγήσουμε το ανεξήγητο.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι ο ντεϊσμός; Τι πιστεύουν οι ντεϊστές;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries