settings icon
share icon
Ερώτηση

Καλεί η Αγία Γραφή όλους τους χριστιανούς να υπερασπίζονται την πίστη / να επιχειρηματολογούν υπέρ της πίστης;

Απάντηση


Το κλασικό εδάφιο που θεμελιώνει την απολογητική (την υπεράσπιση της χριστιανικής πίστης) είναι το Α΄ Πέτρου 3:15, που λέει ότι οι πιστοί πρέπει να είναι έτοιμοι να δώσουν απολογία «για την ελπίδα που έχουν». Ο μόνος τρόπος να το κάνεις αυτό αποτελεσματικά είναι να μελετήσεις τους λόγους για τους οποίους πιστεύουμε ό,τι πιστεύουμε. Αυτό θα μας προετοιμάσει να «ανατρέπουμε ψεύτικους ισχυρισμούς και καθετί που ορθώνεται με αλαζονεία εναντίον της γνώσεως του Θεού. Με αυτά αιχμαλωτίζουμε κάθε σκέψη και την κάνουμε να υπακούει στο Χριστό» όπως είπε ο Παύλος ότι πρέπει (Β΄ Κορινθίους 10:5). Ο Παύλος εφάρμοζε αυτό που κήρυττε· πραγματικά, συνεχώς υπερασπιζόταν την πίστη (Φιλιππησίους 1:7). Αναφέρεται στην απολογητική ως μια πτυχή της αποστολής του, στην ίδια περικοπή (εδ. 16). Ακόμη, θεώρησε την απολογητική ως ανάγκη για την ηγεσία της εκκλησίας στο Τίτος 1:9. Ο Ιούδας, αδελφός του Ιησού, έγραψε πως «πάντοτε είχα μεγάλη επιθυμία να σας γράψω, για τη σωτηρία που χάρισε σ' όλους μας ο Θεός. Τώρα όμως αναγκάζομαι να σας γράψω για να σας προτρέψω να συνεχίσετε τον αγώνα για την πίστη, που έχει δοθεί μια για πάντα στο λαό του Θεού» (εδ. 3).

Πού βρήκαν αυτές τις ιδέες οι απόστολοι; Από τον ίδιο τον Κύριό τους. Ο ίδιος ο Ιησούς απολογείτο υπέρ Εαυτού, καθώς συχνά δήλωνε ότι πρέπει να Τον πιστέψουμε ένεκα των μαρτυριών που έδινε (Ιωάννης 2:23, 10:25, 10:38, 14:29). Στην πραγματικότητα ολόκληρη η Αγία Γραφή είναι γεμάτη με θεία θαύματα που επιβεβαιώνουν αυτά που θέλει ο Θεός να πιστεύουμε (Έξοδος 4:1-8, Α΄ Βασιλέων 18:36-39, Πράξεις 2:22-43, Εβραίους 2:3-4, Β΄ Κορινθίους 12:12). Οι άνθρωποι σωστά αρνούνται να πιστέψουν κάτι χωρίς μαρτυρία. Από τη στιγμή που ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο με λογική, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει που προσδοκά να ζούμε λογικά. Όπως λέει ο Norman Geisler, «Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει χώρος για την πίστη. Ο Θεός, όμως, θέλει να κάνουμε ένα βήμα πίστης στο φως της μαρτυρίας παρά ένα πήδημα στο σκοτάδι.»

Αυτοί που αντιτίθενται σ' αυτές τις καθαρές βιβλικές διδασκαλίες και παραδείγματα μπορούν να πουν «Ο λόγος του Θεού δεν έχει ανάγκη από υποστήριξη!» Αλλά ποια από τα κείμενα που υπάρχουν στον κόσμο αποτελούν τον λόγο του Θεού; Τη στιγμή που κάποιος απαντά σ' αυτό το ερώτημα κάνει απολογητική. Μερικοί ισχυρίζονται ότι η ανθρώπινη λογική δεν μπορεί να πει κάτι για τον Θεό – αλλά αυτή η δήλωση καθεαυτή είναι μια «λογική» πρόταση σχετικά με τον Θεό. Αν δεν είναι, τότε δεν υπάρχει λόγος να την πιστέψουμε. Μια αγαπημένη έκφραση λέει, «αν κάποιος μπορεί να σε πείσει για τη χριστιανική πίστη, τότε κάποιος άλλος μπορεί να σε πείσει για το αντίθετο». Γιατί αυτό είναι πρόβλημα; Δεν έδωσε ο ίδιος ο Παύλος ένα κριτήριο (την ανάσταση) με το οποίο κάποιος αποδέχεται ή απορρίπτει τον χριστιανισμό στην Α΄ Κορινθίους 15; Αν κάποιος απαντήσει αρνητικά πρόκειται για άστοχη ευλάβεια.

Τίποτα από αυτά δεν σημαίνει πως η απολογητική από μόνη της, χωρίς την επίδραση του Αγίου Πνεύματος, μπορεί να οδηγήσει κάποιον στην πίστη που σώζει. Αυτό δημιουργεί ένα ψευδές δίλημμα στο νου πολλών. Δεν χρειάζεται να ισχύει «το Πνεύμα ενάντια στη λογική». Γιατί όχι και τα δύο; Το Άγιο Πνεύμα πρέπει να ωθήσει κάποιον στην πίστη αλλά το πώς το κατορθώνει εξαρτάται από Αυτόν. Ο Θεός χρησιμοποιεί τις δοκιμασίες με μερικούς ανθρώπους· με άλλους είναι μια συναισθηματική εμπειρία· με άλλους χρησιμοποιεί τη λογική. Ο Θεός μπορεί να χρησιμοποιήσει οτιδήποτε μέσο θέλει. Εμείς, όμως, έχουμε λάβει την εντολή να απολογούμαστε οπουδήποτε και οποτεδήποτε καλούμαστε να κηρύξουμε το ευαγγέλιο.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Καλεί η Αγία Γραφή όλους τους χριστιανούς να υπερασπίζονται την πίστη / να επιχειρηματολογούν υπέρ της πίστης;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries