settings icon
share icon
Ερώτηση

Πού οι εβραϊκές Γραφές προφητεύουν τον θάνατο και την ανάσταση του Μεσσία;

Απάντηση



Η υπόσχεση περί Μεσσία δίνεται καθαρά μέσα στις εβραϊκές Γραφές. Αυτές οι μεσσιανικές προφητείες ειπώθηκαν εκατοντάδες, μερικές μάλιστα χιλιάδες χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού, και είναι σαφές ότι ο Ιησούς Χριστός είναι το μόνο πρόσωπο που περπάτησε πάνω στη γη και τις εκπλήρωσε. Από τη Γένεση ως τον Μαλαχία, υπάρχουν πραγματικά περισσότερες από 300 συγκεκριμένες προφητείες που με λεπτομέρειες μιλούν για τον ερχομό του Χριστού. Πέραν των προφητειών που αναφέρονται στην παρθενική Του γέννηση, στη γέννησή Του στη Βηθλεέμ, στην καταγωγή Του από τη φυλή του Ιούδα, τη γενεαλογία Του από τον βασιλιά Δαβίδ, την αναμάρτητη ζωή Του και το εξιλαστήριο έργο Του για τις αμαρτίες του λαού Του, ο θάνατος και η ανάσταση του Ιουδαίου Μεσσία ήταν, επίσης, καλά τεκμηριωμένα στις εβραϊκές προφητικές Γραφές, πολύ πριν συμβούν ως γεγονότα στην Ιστορία.

Από τις πλέον γνωστές προφητείες των εβραϊκών Γραφών, αναφορικά με τον θάνατο του Μεσσία, ξεχωρίζουν αυτές του Ψαλμού 22 και του Ησαΐα 53. Ο Ψαλμός 22 είναι ιδιαιτέρως εκπληκτικός καθώς προλέγει αρκετά διαφορετικά στοιχεία της σταύρωσης του Χριστού χίλια χρόνια πριν αυτή συμβεί. Να μερικά παραδείγματα. Θα «τρυπήσουν» τα χέρια και τα πόδια του Μεσσία (Ψαλμός 22:16, Ιωάννης 20:25). Δεν θα συντρίψουν τα κόκκαλα του Μεσσία (συνήθως σύντριβαν τα κόκκαλα των ποδιών ενός σταυρωμένου για να επιταχύνουν τον θάνατό του) (Ψαλμός 22:17, Ιωάννης 19:33). Θα έριχναν κλήρο για τον ιματισμό του Μεσσία (Ψαλμός 22:18, Ματθαίος 27:35).

Το 53ο κεφάλαιο του Ησαΐα, η κλασική μεσσιανική προφητεία που είναι γνωστή ως η «προφητεία του πάσχοντα Δούλου», μας δίνει κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τον θάνατο του Μεσσία για τις αμαρτίες του λαού Του. 700 και πλέον χρόνια πριν τη γέννηση του Μεσσία, ο Ησαΐας αναφέρει λεπτομέρειες για τη ζωή και τον θάνατο Του. Ο Μεσσίας θ' απορριφθεί (Ησαΐας 53:3, Λουκάς 13:34). Ο Μεσσίας θα φονευθεί αλλά ο ίδιος προσφέρει τον εαυτό Του ως θυσία υπέρ των αμαρτιών του λαού Του (Ησαΐας 53:5-9, Β΄ Κορινθίους 5:21). Ο Μεσσίας θα σιωπήσει μπροστά στους κατηγόρους Του (Ησαΐας 53:7, Α΄ Πέτρου 2:23). Ο Μεσσίας θα ταφεί μαζί με τον πλούσιο (Ησαΐας 53:9, Ματθαίος 27:57–60). Ο Μεσσίας θα καταδικαστεί σε θάνατο μαζί με κακούργους (Ησαΐας 53:12, Μάρκος 15:27).

Εκτός από τον θάνατο του Ιουδαίου Μεσσία, προλέγεται επίσης και η ανάστασή Του από τους νεκρούς. Η πλέον σαφής και γνωστή προφητεία, αναφορικά με την ανάστασή Του, γράφτηκε από τον βασιλιά του Ισραήλ Δαβίδ στον Ψαλμό 16:10, χίλια χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού: «δεν θα εγκαταλείψεις την ψυχή μου στον άδη, ούτε θα αφήσεις τον Όσιό σου να δει φθορά.»

Κατά την ιουδαϊκή γιορτή των Εβδομάδων (ή αλλιώς, της Πεντηκοστής), όταν ο Πέτρος κήρυξε το πρώτο ευαγγελικό κήρυγμα, ισχυρίστηκε με θάρρος πως ο Θεός ανέστησε τον Ιησού, τον Μεσσία, από τους νεκρούς (Πράξεις 2:24). Εξήγησε τότε πως ο Θεός πραγματοποίησε αυτό το θαυματουργικό έργο σε εκπλήρωση της προφητείας του Δαβίδ, του Ψαλμού 16. Πράγματι, ο Πέτρος ανέφερε λεπτομερώς τα λόγια του Δαβίδ όπως περιέχονται στον Ψαλμό 16:8-11. Μερικά χρόνια αργότερα, ο Παύλος έκανε το ίδιο όταν μίλησε στην ιουδαϊκή κοινότητα στην Αντιόχεια. Όπως ο Πέτρος, ο Παύλος διακήρυξε πως ο Θεός ανέστησε τον Μεσσία Ιησού από τους νεκρούς, σε εκπλήρωση του Ψαλμού 16:10 (Πράξεις 13:33-35).

Η ανάσταση του Μεσσία υπονοείται σαφώς σ' έναν άλλο Ψαλμό του Δαβίδ. Είναι και πάλι ο Ψαλμός 22. Στα εδάφια 19-21, ο πάσχων Σωτήρας προσεύχεται γι' απελευθέρωση «από το στόμα του λιονταριού» (μια μεταφορά για τον Διάβολο). Η απελπισμένη αυτή προσευχή ακολουθείται αμέσως από τα εδάφια 22-24, έναν ύμνο στον οποίο ο Μεσσίας ευχαριστεί τον Θεό που άκουσε την προσευχή Του και Τον ελευθέρωσε. Υπονοείται σαφώς η ανάσταση του Μεσσία μεταξύ του τέλους της προσευχής στο εδάφιο 21 και της αρχής της δοξολογίας στο εδάφιο 22.

Πίσω, τώρα, ξανά στο Ησαΐας 53: μετά την προφητεία του πάσχοντα Δούλου, ότι θα έπασχε για τις αμαρτίες του λαού Του, ο προφήτης λέει πως «τον εξαφάνισαν από των ζωντανών τον κόσμο». Ο Ησαΐας συνεχίζει πως ο Μεσσίας «θα δει απογόνους» και ότι ο Θεός ο Πατέρας θα Του δώσει «χρόνια πολλά» (Ησαΐας 53:5, 8, 10, ΝΜΒ). Ο Ησαΐας επιβεβαιώνει την υπόσχεση της ανάστασης με διαφορετικά λόγια: « Ύστερα απ' την ταλαιπωρία της ψυχής του, η αμοιβή του θα 'ναι να χορτάσει φως.» (Ησαΐας 53:11, ΝΜΒ).

Κάθε πλευρά της γέννησης, της ζωής, του θανάτου και της ανάστασης του Ιησού Χριστού έχει προφητευτεί στις εβραϊκές Γραφές πολύ πριν συμβούν τα γεγονότα αυτά στο χρονολόγιο της ανθρώπινης Ιστορίας. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη ότι ο Ιησούς Χριστός είπε στους Ιουδαίους ηγέτες των ημερών Του, «Εσείς μελετάτε με ζήλο τις Γραφές, με την πεποίθηση πως σ' αυτές βρίσκει κανείς την αιώνια ζωή· ακριβώς όμως αυτές είναι που δίνουν μαρτυρία για μένα.» (Ιωάννης 5:39).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πού οι εβραϊκές Γραφές προφητεύουν τον θάνατο και την ανάσταση του Μεσσία;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries