settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιες είναι οι υπευθυνότητες των διακόνων της εκκλησίας;

Απάντηση


Η λέξη «υπηρετώ» αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη ως διακονέω, που σημαίνει υπηρετώ, προσφέρω υπηρεσίες, περιποιούμαι. Αναφέρεται σ’ έναν υπηρέτη, έναν σερβιτόρο ή κάποιον που περιποιείται κάποιον άλλον. Συναντούμε, αρχικά, τη λέξη διάκονος στην εκκλησία, στο βιβλίο των Πράξεων. «Τότε, οι δώδεκα, αφού προσκάλεσαν το πλήθος των μαθητών, είπαν: Δεν είναι πρέπον να αφήσουμε εμείς τον λόγο τού Θεού, και να υπηρετούμε (διακονούμε) σε τραπέζια.» (Πράξεις 6:2) Οι άνθρωποι που ποίμαιναν το ποίμνιο με το κήρυγμα και τη διδασκαλία, αντιλήφθηκαν πως δεν ήταν πρέπον γι’ αυτούς ν’ αφήσουν αυτές τις δραστηριότητες για να ετοιμάζουν τα τραπέζια, κι έτσι βρήκαν κάποιους άλλους που ήσαν πρόθυμοι να υπηρετήσουν και τους ανέθεσαν να φροντίζουν τις φυσικές ανάγκες της εκκλησίας, ενώ εκείνοι υπηρετούσαν τις πνευματικές της ανάγκες. Επρόκειτο για την καλύτερη αξιοποίηση των πηγών και την καλύτερη αξιοποίηση των χαρισμάτων. Επιπλέον, περισσότεροι άνθρωποι συμμετείχαν στην υπηρεσία, βοηθώντας ο ένας τον άλλον.

Σήμερα, για τη βιβλική εκκλησία, οι ρόλοι αυτοί είναι ουσιαστικά οι ίδιοι. Πρεσβύτεροι και ποιμένες καλούνται να «κηρύξουν τον λόγο, …να ελέγξουν, να επιτιμήσουν, να προτρέψουν με κάθε μακροθυμία και διδασκαλία» (Β΄ Τιμόθεον 4:2), και οι διάκονοι να φροντίσουν για κάθε άλλη ανάγκη. Οι ανάγκες ενός διακόνου μπορεί να περιλαμβάνουν την ανάληψη διοικητικών ή οργανωτικών καθηκόντων, ταξιθέτης, συντηρητής κτιρίου ή ταμίας. Εξαρτάται από τις ανάγκες της εκκλησίας και τα χαρίσματα των διαθέσιμων ανθρώπων.

Οι ευθύνες των διακόνων δεν καταγράφονται καθαρά στις Γραφές· υποτίθεται πως μπορούν να κάνουν οτιδήποτε δεν ανήκει στα καθήκοντα ενός πρεσβυτέρου ή ποιμένα. Τα χαρακτηριστικά, όμως, των διακόνων αναφέρονται σαφώς στη Γραφή. Πρέπει να είναι άμεμπτοι, άνδρες μιας γυναίκας, να κυβερνούν καλά το σπίτι τους, να έχουν κερδίσει τον σεβασμό, να είναι σεμνοί, όχι δοσμένοι στο κρασί, όχι αισχροκερδείς (Α΄ Τιμόθεον 3:8-12). Σύμφωνα με τον λόγο του Θεού, είναι τιμή και ευλογία να είναι κάποιος διάκονος. «Αυτοί που διακόνησαν καλά, αποκτούν για τον εαυτό τους καλόν βαθμό, και μεγάλη παρρησία στην πίστη, την πίστη στον Ιησού Χριστό.» (Α΄ Τιμόθεον 3:13).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποιες είναι οι υπευθυνότητες των διακόνων της εκκλησίας;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries