settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι πρέπει να κάνω αν δεν μπορώ ν’ αποφασίσω με ποιον άνθρωπο θα πρέπει να δημιουργήσω σχέση;

ΑπάντησηΗ Αγία Γραφή δεν αναφέρεται συγκεκριμένα σ’ αυτό το θέμα αλλά μας δίνει γνώση στο τι πρέπει ν’ αναζητούμε σ’ έναν εν δυνάμει σύζυγο. Η πρώτη και καλύτερη συμβουλή είναι να προσευχόμαστε γι’ αυτό το ζήτημα. Ο Θεός θα δώσει σοφία και οδηγία αν την επιζητείς. «Αν, όμως, κάποιος από σας είναι ελλιπής σε σοφία, ας ζητάει από τον Θεό που δίνει σε όλους πλούσια και χωρίς να ονειδίζει, και θα του δοθεί.» (Ιακώβου 1:5).

Το Β΄ Κορινθίους 6:14 μας καθοδηγεί, «Μην κάνετε αταίριαστους δεσμούς με απίστους. Γιατί ποια σχέση μπορεί να έχει η δικαιοσύνη με την ανομία; ή τι κοινό υπάρχει ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι;» (μτφ Β.Ε.). Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να ρωτήσουμε είναι αν ο πιθανός σύζυγος είναι αφοσιωμένος στον Θεό. Αν δεν είναι, τότε δεν πρέπει να θεωρείται υποψήφιος σύζυγος. Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι κάποιος/α ακολουθεί τον Χριστό, δεν τον/την καθιστά οπωσδήποτε το κατάλληλο πρόσωπο. Για να συνάψει κάποιος/α έναν «ταιριαστό δεσμό» θα πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω από το ερώτημα «είναι χριστιανός/ή;». Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πεποιθήσεις στον χριστιανισμό, και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη στην επιλογή ενός πιθανού συζύγου. Φαντάσου πως θα είναι ο γάμος μ’ αυτό το πρόσωπο. Είναι οι πεποιθήσεις σας αρκετά κοντά ώστε να συμφωνήσετε να διδάξετε τα παιδιά σας τα ίδια δόγματα; Πρόκειται για ζήτημα πολύ σημαντικό.

Για τους άνδρες, είναι σημαντικό να δουν πως πρέπει να είναι μια χριστιανή σύζυγος. «Οι γυναίκες, υποτάσσεστε στους άνδρες σας, όπως στον Κύριο· επειδή ο άνδρας είναι η κεφαλή τής γυναίκας, όπως και ο Χριστός είναι η κεφαλή τής εκκλησίας, κι αυτός είναι ο σωτήρας τού σώματος. Αλλά, όπως η εκκλησία υποτάσσεται στον Χριστό, έτσι και οι γυναίκες να υποτάσσονται στους άνδρες τους, σε όλα.» (Εφεσίους 5:22-24). Ο Παύλος μάς λέει πως η γυναίκα πρέπει να υποτάσσεται στον άνδρα της από αγάπη. Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η κοπέλα με την οποία σκέπτεσαι να σχετιστείς θα πρέπει να υποτάσσεται ολοκληρωτικά σε σένα. Κατά την γνωριμία δεν υποχρεούται να το κάνει. Δεν θα πρέπει όμως να έχει επαναστατικό πνεύμα, αλλά θα πρέπει να υποτάσσεται από αγάπη στις υπερέχουσες εξουσίες. Πρέπει να είναι πρόθυμη να δέχεται οδηγία. Η περικοπή Παροιμίες 31:10-31 δείχνει ποιος είναι «ο χαρακτήρας τής ενάρετης συζύγου». Εργάζεται σκληρά, είναι γενναιόδωρη και αγαθοεργή, δυναμική και σοφή. Δεν μπορείς, μάλλον, να βρεις όλα αυτά τα χαρακτηριστικά σ’ ένα πρόσωπο, αλλά αποτελούν επιθυμητά στοιχεία που ευαρεστούν τον Θεό.

Μια άλλη περικοπή που περιγράφει την σύζυγο που ευαρεστεί τον Θεό είναι η Α΄ Πέτρου 3:1-4: 1: «Παρόμοια, οι γυναίκες υποτάσσεστε στους άνδρες σας, ώστε και αν κάποιοι απειθούν στον λόγο, να κερδηθούν χωρίς τον λόγο, διαμέσου τής διαγωγής τών γυναικών αφού δουν την καθαρή, με σεβασμό διαγωγή σας. Των οποίων ο στολισμός ας είναι όχι ο εξωτερικός, αυτός με το πλέξιμο τών τριχών και της περίθεσης τών χρυσών αντικειμένων ή της ένδυσης των ιματίων, αλλά ο κρυφός άνθρωπος τής καρδιάς, κοσμημένος με την αφθαρσία τού πράου και ησύχιου πνεύματος, το οποίο μπροστά στον Θεό είναι πολύτιμο.». Αυτό μας λέει ότι μια γυναίκα πρέπει να είναι αγνή και να ζει για τον Χριστό ώστε να μπορεί να κερδίσει έναν χαμένο άνδρα χωρίς λόγια. Δείχνει, επίσης, ότι δεν χρειάζεται να ενδιαφέρεται τόσο για την εξωτερική της εμφάνιση όσο για την πνευματική της ζωή.

Οσο ενδιαφέρει τις γυναίκες, υπάρχουν μερικές περιγραφές που δείχνουν πως πρέπει να είναι ένας χριστιανός άνδρας. Αν και το πρόσωπο που λογαριάζεις να συνάψεις σχέση δεν είναι ο άνδρας σου, θα πρέπει να ψάχνεις για χαρακτηριστικά που φανερώνουν αυτό το είδος αγάπης. «Οι άνδρες, αγαπάτε τις γυναίκες σας, όπως και ο Χριστός αγάπησε την εκκλησία, και παρέδωσε τον εαυτό του για χάρη της, για να την αγιάσει, αφού την καθάρισε με το λουτρό τού νερού διαμέσου τού λόγου· για να την παραστήσει στον εαυτό του εκκλησία ένδοξη, χωρίς να έχει κάποια κηλίδα ή ρυτίδα ή κάτι αυτού τού είδους, αλλά για να είναι αγία και χωρίς ψεγάδι.» (Εφεσίους 5:25-27). Αγαπάει; Είναι πρόθυμος να οδηγεί τους ανθρώπους προς τον Χριστό και να τους βοηθάει να γίνουν άγιοι και αψεγάδιαστοι; Είναι ηγέτης; Ο άνδρας πρέπει να αγαπάει τον Θεό πάνω απ’ όλα τα άλλα και να είναι πρόθυμος να βοηθάει τους αδελφούς του και τις αδελφές του εν Χριστώ ν’ αγωνίζονται να είναι άγιοι και ευάρεστοι στον Θεό. Πρέπει να είναι ταπεινός, σοφός και ελεήμων όπως ήταν ο Χριστός. Ψάξε να βρεις αυτά τα χαρακτηριστικά στον άνδρα, διότι αυτά ευαρεστούν τον Θεό.

Δεν θα βρεις ένα «τέλειο» πρόσωπο με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά ο Θεός θα σε οδηγήσει να βρεις κάποιον με τον οποίο σκέπτεσαι να συνάψεις σχέση, που αγωνίζεται να ευαρεστεί τον Θεό. Όπως ισχύει με κάθε άλλη μεγάλη απόφαση στην ζωή, οι σχέσεις πρέπει ν’ αντιμετωπίζονται με προφύλαξη, σοφία, διάκριση και πολλή προσευχή.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι πρέπει να κάνω αν δεν μπορώ ν’ αποφασίσω με ποιον άνθρωπο θα πρέπει να δημιουργήσω σχέση;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries