settings icon
share icon
Ερώτηση

Γιατί είναι σημαντική η καθημερινή προσευχή;

Απάντηση


Πολύ απλά, γι’ αυτούς που ακολουθούν τον Ιησού Χριστό η προσευχή είναι ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας με τον Θεό. Η προσευχή είναι το όχημα για καθημερινό διάλογο με τον Δημιουργό μας. Δεν μπορούμε να υπερεκτιμήσουμε την σπουδαιότητα τής καθημερινής επικοινωνίας που γίνεται δια της προσευχής. Είναι σημαντικό ότι αναφέρεται πάνω από 250 φορές στις Γραφές. Γιατί λοιπόν η καθημερινή προσευχή είναι σημαντική; Πρώτον, η καθημερινή προσευχή μάς δίνει την ευκαιρία να κάνουμε τον Θεό κοινωνό όλων των πτυχών τής ζωής μας. Δεύτερον, μας δίνει την ευκαιρία να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για πράγματα που μας παρέχει. Τρίτον, μας παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες για να εξομολογηθούμε την αμαρτία μας και να ζητήσουμε βοήθεια για να υπερνικήσουμε την αμαρτία. Τέταρτον, η καθημερινή προσευχή αποτελεί πράξη λατρείας και υπακοής. Και τελικά, αποτελεί έναν τρόπο ν’ αναγνωρίζουμε ποιος πραγματικά ελέγχει την ζωή μας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάθε έναν από αυτούς τους σημαντικούς λόγους με περισσότερη λεπτομέρεια.

Η καθημερινή προσευχή μάς δίνει την ευκαιρία να κάνουμε τον Θεό κοινωνό όλων των πτυχών τής ζωής μας. Οι περιστάσεις τής ζωής αλλάζουν σε καθημερινή βάση. Είναι αλήθεια πως τα πράγματα μπορεί να μεταβληθούν από κάτι καλό σε κάτι κακό και να χειροτερέψουν πολύ γρήγορα. Ο Θεός μάς καλεί να Του αναθέτουμε τις ανησυχίες μας για διευθέτηση και ενδεχόμενη ευλογία. Μας καλεί ακόμη να Του μιλάμε για τις χαρές και τους θριάμβους μας. Στον Ιερεμία 33:3 διαβάζουμε, «Κράξε σε μένα, και θα σου απαντήσω, και θα σου δείξω μεγάλα και απόκρυφα πράγματα που δεν γνωρίζεις.». Ο Θεός θέλει να Τον επικαλούμαστε ώστε ν’ απαντάει στις προσευχές μας. Θέλει επίσης να μας δώσει απίστευτες ευλογίες, τις οποίες θα χάναμε αν δεν Τον πλησιάζαμε δια της προσευχής. Και τελικώς, το Ιακώβου 4:8 μας λέει «να πλησιάσουμε τον Θεό και ο Θεός θα μας πλησιάσει». Ο Θεός θέλει να είμαστε συνεχώς κοντά Του.

Η καθημερινή προσευχή μάς δίνει την ευκαιρία να εκφράζουμε ευγνωμοσύνη γι’ αυτά που μας παρέχει στην ζωή. Δεν είναι μυστικό ότι πρέπει να ευχαριστούμε τον Κύριο για όλα αυτά που μας παρέχει και για κάθε τι που κάνει προς όφελός μας. Πρέπει ν’ αναγνωρίζουμε σε καθημερινή βάση την καλοσύνη και το έλεός Του σε μας. Το Α΄ Χρονικών 16:34 μας προτρέπει, «Δοξολογείτε τον Κύριο επειδή είναι αγαθός· επειδή το έλεός του μένει στον αιώνα.». Ο ψαλμωδός μάς λέει στον Ψαλμό 9:1, «Θα σε δοξολογήσω Κύριε με όλη μου την καρδιά· θα διηγηθώ όλα τα θαυμάσιά σου.». Προσευχόμαστε καθημερινά για ν’ αναγνωρίσουμε την πιστότητά Του και την άφθονη παροχή Του στην καθημερινή μας ζωή.

Η καθημερινή προσευχή μάς παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες για να εξομολογηθούμε την αμαρτία μας και να ζητήσουμε βοήθεια μετανιώνοντας γι’ αυτήν. Ας το αναγνωρίσουμε, όλοι αμαρτάνουμε καθημερινά είτε το γνωρίζουμε είτε όχι. Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε ως ακόλουθοι του Ιησού Χριστού; Οι Γραφές απαντούν με σαφήνεια: «Την αμαρτία μου φανέρωσα σε σένα, και την ανομία μου δεν έκρυψα· είπα: Στον Κύριο θα εξομολογηθώ τις παραβάσεις μου· κι εσύ συγχώρησες την ανομία τής αμαρτίας μου.» (Ψαλμός 32:5). Πες στον Θεό αυτό που ήδη γνωρίζει και κάνε το κάθε μέρα. Η ώρα τής καθημερινής προσευχής είναι η κατάλληλη ώρα να ξεφορτωθούμε τις εξαντλητικές επιρροές τής αμαρτίας. Ετσι, οι χριστιανοί τριγυρνάμε συχνά με αμαρτία που δεν εξομολογούμαστε, η οποία εμποδίζει την προσωπική μας σχέση με τον Ιησού Χριστό, όταν θα έπρεπε να υποταχθούμε ταπεινά και να ζητήσουμε συγχώρηση στην προσευχή. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο τής καθημερινής προσευχής είναι να ζητάμε δύναμη από τον Θεό για να μετανιώνουμε για τις αμαρτίες μας. Μόνον ο Θεός μπορεί να μας βοηθήσει να εγκαταλείψουμε τις αμαρτίες μας, και για να γίνει αυτό, χρειάζεται ν’ ακούσει την ικεσία μας για μετάνοια.

Η καθημερινή προσευχή αποτελεί πράξη λατρείας και υπακοής. Καμία άλλη, ίσως, περικοπή δεν συνοψίζει καλύτερα το γιατί πρέπει να προσευχόμαστε κάθε μέρα, από την Α΄ Θεσσαλονικείς 5:16-18: «Πάντοτε να χαίρεστε. Αδιάκοπα να προσεύχεστε. Σε όλα να ευχαριστείτε, επειδή αυτό είναι το θέλημα του Θεού σε σας εν Χριστώ Ιησού.». Είναι θέλημα τού Θεού για τα παιδιά Του να χαίρονται σ’ Αυτόν, να προσεύχονται σ’ Αυτόν και να Τον ευχαριστούν. Η αδιάλειπτη προσευχή σημαίνει απλά ότι πρέπει η προσευχή να γίνει τακτική συνήθεια που ποτέ δεν θα την εγκαταλείψουμε. Η προσευχή, ακόμη, αποτελεί πράξη λατρείας διότι προσευχόμενοι σ’ Αυτόν δείχνουμε στον Θεό πόσο πολύ Τον θαυμάζουμε. Η καθημερινή προσευχή είναι και πράξη υπακοής που δίνει χαρά στον Κύριο, που βλέπει τα παιδιά Του ν’ ακολουθούν τις εντολές Του.

Η καθημερινή προσευχή αποτελεί έναν τρόπο ν’ αναγνωρίζουμε ποιος πραγματικά ελέγχει την ζωή μας. Ως χριστιανοί γνωρίζουμε ποιος πραγματικά έχει τον έλεγχο. Ο Θεός είναι κυρίαρχος. Τίποτα δεν συμβαίνει που δεν το γνωρίζει ο Θεός (Ησαΐας 46:9-10, Δανιήλ 4:17). Καθώς κυριαρχεί πάνω σε όλα, αξίζει την λατρεία και την δοξολογία μας. «Δική σου, Κύριε, είναι η μεγαλοσύνη, και η δύναμη, και η τιμή, και η νίκη και η δόξα· επειδή δικά σου είναι όλα όσα είναι στον ουρανό και όσα είναι επάνω στη γη· δική σου είναι η βασιλεία, Κύριε, και εσύ είσαι που υψώνεσαι σαν κεφάλι πιο πάνω από όλους.» (Α΄ Χρονικών 29:11). Ο Θεός είναι ο μεγάλος Βασιλιάς μας και ως τέτοιος ελέγχει κάθε πτυχή της ζωής μας. Κάθε μέρα θα πρέπει ταπεινά και με σεβασμό που αξίζει σ’ Αυτόν τον μεγάλο και φοβερό Βασιλιά ν’ αναγνωρίζουμε την πρέπουσα θέση Του στην ζωή μας.

Τελικά, η προσευχή είναι κάτι που όλοι μας πρέπει να θέλουμε να κάνουμε σε καθημερινή βάση. Παρ’ όλα αυτά για πολλούς χριστιανούς ενδέχεται ν’ αποτελεί μια πρόκληση να ταπεινώνουν τον εαυτό τους στην καθημερινή προσευχή. Γι’ αυτούς που περπατάνε με τον Κύριο εδώ και πολλά χρόνια, η καθημερινή προσευχή μπορεί να γίνει στάσιμη και ελλιπής ως προς την πρέπουσα πεποίθηση ή σεβασμό. Είτε κάποιος είναι νέος στην πίστη είτε είναι ώριμος, η προσευχή θα πρέπει πάντοτε να θεωρείται Ο καλύτερος τρόπος συνομιλίας με τον Θεό. Φαντάσου να μην μιλάς σ’ ένα αγαπητό σου πρόσωπο ή σ’ έναν στενό φίλο σου. Πόσο πολύ θα διαρκούσε η σχέση αυτή; Η καθημερινή προσευχή προς τον Θεό είναι η καθημερινή κοινωνία μας με τον Ουράνιο Πατέρα μας. Είναι πραγματικά θαυμάσιο ότι ο Θεός θέλει να έχει κοινωνία μαζί μας. Ο ψαλμωδός διερωτάται πραγματικά, «Τι είναι ο άνθρωπος ώστε να τον θυμάσαι ή ο γιος τού ανθρώπου ώστε να τον επισκέπτεσαι;» (Ψαλμός 8:4). Η καθημερινή προσευχή είναι ένας καλός τρόπος να κατανοήσουμε αυτήν την απίστευτη αλήθεια και το υπέροχο προνόμιο που ο Θεός μάς έχει δώσει.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Γιατί είναι σημαντική η καθημερινή προσευχή;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries