settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι λέει η Αγία Γραφή για τη Δημιουργία κατά της εξέλιξης;

Απάντηση


Ο σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να παρουσιάσουμε μια επιστημονική επιχειρηματολογία στη διαμάχη Δημιουργίας κατά της εξέλιξης. Αν ψάχνετε για επιστημονικά επιχειρήματα για τη Δημιουργία και/ή την εξέλιξη, σας προτείνουμε τις Απαντήσεις στη Γένεση – http://www.answersingenesis.org, και το Institute for Creation Research – http://www.icr.org. Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να εξηγήσει γιατί, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, υπάρχει ακόμα η διαμάχη Δημιουργία κατά εξέλιξης. Η Ρωμαίους 1:25 διακηρύττει, «Στη θέση της αλήθειας του Θεού έβαλαν το ψέμα και σεβάστηκαν και λάτρεψαν την κτίση αντί για τον Κτίστη – ας είναι αιώνια ευλογημένος, αμήν».

Ένας παράγων κλειδί που πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των επιστημόνων που πιστεύουν στην εξέλιξη είναι αθεϊστές ή αγνωστικιστές. Υπάρχουν μερικοί που πιστεύουν σε κάποια μορφή θειστικής εξέλιξης, και άλλοι που έχουν μια δυιστική άποψη για το Θεό (ο Θεός υπάρχει αλλά δεν εμπλέκεται στον κόσμο… όλα είναι προϊόντα μιας σειράς φυσικών αιτιών) Υπάρχουν μερικοί που ειλικρινά και έντιμα εξετάζουν τα στοιχεία και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η εξέλιξη ταιριάζει καλύτερα με τα δεδομένα. Επαναλαμβάνω, αυτοί αντιπροσωπεύουν ένα ασήμαντο τμήμα των επιστημόνων που υποστηρίζουν την εξέλιξη. Η μεγάλη πλειοψηφία των εξελικτικών επιστημόνων πιστεύουν ότι η ζωή εξελίχτηκε εξ ολοκλήρου χωρίς ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ μεσολάβηση ενός ανώτερου Όντος. Η εξέλιξη είναι εξ ορισμού μια φυσική επιστήμη.

Για να είναι αληθινός ο αθεϊσμός, θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτική εξήγηση για το πώς ήρθαν στην ύπαρξη το σύμπαν και η ζωή. Αν και η πίστη σε κάποια μορφή εξέλιξης προϋπήρχε του Charles Darwin, ο Darwin ήταν ο πρώτος που ανέπτυξε ένα αληθοφανές μοντέλο για το πώς θα μπορούσε να έχει γίνει η εξέλιξη – φυσική επιλογή. Ο Δαρβίνος κάποτε είπε ότι είναι Χριστιανός, αλλά αργότερα αρνήθηκε τη Χριστιανική του πίστη και την ύπαρξη του Θεού σαν αποτέλεσμα κάποιων τραγικών γεγονότων που συνέβησαν στη ζωή του. Η εξέλιξη «εφευρέθηκε» από κάποιον αθεϊστή. Σκοπός του Δαρβίνου δεν ήταν να αποδείξει την μη ύπαρξη του Θεού, αλλά αυτό είναι ένα από τα αποτελέσματα της θεωρίας της εξέλιξης. Η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα του αθεϊσμού. Οι εξελικτικοί επιστήμονες σήμερα πιθανώς δεν παραδέχονται ότι σκοπός τους είναι να δώσουν μια εναλλακτική εξήγηση της προέλευσης της ζωής, και έτσι να παράσχουν ένα θεμέλιο στον αθεϊσμό. Ωστόσο, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, γι αυτό ακριβώς υπάρχει η θεωρία της εξέλιξης.

Η Αγία Γραφή μας λέει, «Είπε μες στην καρδιά του ο ασύνετος: Δεν υπάρχει Θεός» (Ψαλμός 14:1, 53:1). Η Αγία Γραφή επίσης λέει ότι οι άνθρωποι είναι χωρίς δικαιολογία που δεν πιστεύουν σε ένα Δημιουργό Θεό, «Δηλαδή, παρ` ό,τι είναι αόρατες και η αιώνια δύναμη του Θεού και η θεϊκή του ιδιότητα, μπορούσαν να τις δουν μέσα στη δημιουργία, από τότε που έγινε ο κόσμος. Γι αυτό και δεν έχουν καμιά δικαιολογία» (Ρωμαίους 1:20). Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, όποιος αρνείται την ύπαρξη του Θεού είναι ανόητος. Γιατί τότε, τόσοι πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων Χριστιανών, είναι πρόθυμοι να δεχτούν ότι οι εξελικτικοί επιστήμονες είναι αμερόληπτοι ερμηνευτές επιστημονικών στοιχείων; Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, είναι όλοι ανόητοι! Η ανοησία δεν υπονοεί έλλειψη ευφυΐας. Οι περισσότεροι εξελικτικοί επιστήμονες είναι ευφυέστατοι διανοητικά. Η ανοησία δηλώνει ανικανότητα για σωστή εφαρμογή της γνώσης. Παροιμίες 1:7 μας λέει, «Η βάση της σοφίας είναι ο σεβασμός στον Κύριο. Οι ανόητοι περιφρονούν τη σοφία και τη διδαχή».

Οι εξελικτικοί επιστήμονες χλευάζουν τη Δημιουργία και/ή τον Ευφυή Σχεδιασμό σαν αντιεπιστημονικό και όχι άξιο επιστημονικής διερεύνησης. Προκειμένου κάτι να θεωρηθεί «επιστήμη», λένε, πρέπει να είναι δυνατό να παρατηρηθεί και να εξεταστεί, πρέπει να είναι «φυσικό». Η δημιουργία είναι εξ ορισμού «υπερφυσική». Ο Θεός και το υπερφυσικό, δεν είναι δυνατό να παρατηρηθούν ή να εξεταστούν (έτσι η διαμάχη συνεχίζεται), ως εκ τούτου η Δημιουργία και/ή ο Ευφυής Σχεδιασμός δεν μπορούν να θεωρηθούν επιστήμη. Σαν αποτέλεσμα, όλα τα στοιχεία φιλτράρονται μέσα από την προκατάληψη, και την προϋπόθεση και αποδοχή της θεωρίας της εξέλιξης, χωρίς να λαμβάνονται υπ όψιν εναλλακτικές εξηγήσεις.

Ωστόσο, η προέλευση του σύμπαντος και η προέλευση της ζωής δεν μπορούν να εξεταστούν ή να παρατηρηθούν. Και η Δημιουργία και η εξέλιξη είναι συστήματα βασισμένα στην πίστη. Ούτε μπορούν να εξεταστούν γιατί δεν μπορούμε να πάμε πίσω δισεκατομμύρια (ή χιλιάδες) χρόνια να παρατηρήσουμε την προέλευση του σύμπαντος και της ζωής στο σύμπαν. Οι εξελικτικοί επιστήμονες απορρίπτουν τη θεωρία της Δημιουργίας για το λόγο ότι λογικά θα τους αναγκάσει να απορρίψουν επίσης την εξέλιξη σαν «επιστημονική» εξήγηση της προέλευσης. Η εξέλιξη, τουλάχιστον όσον αφορά την προέλευση, δεν ταιριάζει στον ορισμό της «επιστήμης» περισσότερο από ότι η Δημιουργία. Υποτίθεται ότι η εξέλιξη είναι η μόνη εξήγηση της προέλευσης που μπορεί να εξεταστεί. Έτσι, είναι η μόνη θεωρία της προέλευσης που μπορεί να θεωρηθεί «επιστημονική». Αυτό είναι ανοησία! Οι επιστήμονες που υποστηρίζουν την εξέλιξη απορρίπτουν μια εύλογη θεωρία της προέλευσης χωρίς καν να εξετάσουν την αξία της, γιατί δεν ταιριάζει με τον παράλογο περιορισμένο ορισμό τους για την «επιστήμη».

Αν η Δημιουργία είναι αλήθεια, τότε υπάρχει ένας Δημιουργός προς τον Οποίο είμαστε υπόλογοι. Η εξέλιξη είναι μια δικαιολογία για τον αθεϊσμό. Η εξέλιξη δίνει στους αθεϊστές μια βάση για να εξηγήσουν πώς υπάρχει η ζωή χωρίς ένα Δημιουργό Θεό. Η εξέλιξη αρνείται την ανάγκη για την ανάμιξη ενός Θεού στο σύμπαν. Η εξέλιξη είναι η «θεωρία για τη δημιουργία» για τη «θρησκεία» του αθεϊσμού. Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Μπορούμε να πιστέψουμε το Λόγο του Παντοδύναμου και Παντογνώστη Θεού μας, ή μπορούμε να πιστέψουμε την παράλογη προκατειλημμένη «επιστημονική» εξήγηση των ανόητων.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι λέει η Αγία Γραφή για τη Δημιουργία κατά της εξέλιξης;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries