settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι συνέβη σε κάθε μία από τις ημέρες της Δημιουργίας;

Απάντηση


Η αφήγηση της Δημιουργίας βρίσκεται στη Γένεση 1–2. Η γλώσσα της αφήγησης της Γένεσης καθιστά κατανοητό ότι ολόκληρη η Δημιουργία σχηματίστηκε εκ του μηδενός σε έξι κυριολεκτικές 24ωρες περιόδους χωρίς να υπάρχουν χρονικά διαστήματα ανάμεσα στις ημέρες. Αυτό είναι προφανές επειδή τα συμφραζόμενα απαιτούν μια κυριολεκτική περίοδο 24 ωρών. Η περιγραφή σκιαγραφεί συγκεκριμένα το γεγονός κατά ένα τρόπο που μια φυσιολογική, κοινής λογικής ανάγνωση αντιλαμβάνεται ως μια κυριολεκτική ημέρα: «και ονόμασε ο Θεός το φως ημέρα και το σκοτάδι το ονόμασε νύχτα. Και έγινε εσπέρα και έγινε πρωί, ημέρα πρώτη» (Γένεση 1:5). Περαιτέρω, κάθε πρόταση στο πρωτότυπο αρχίζει με τη λέξη «και». Αυτή είναι καλή εβραϊκή γραμματική και υποδηλώνει ότι κάθε πρόταση βασίζεται στην προηγούμενη δήλωση, επισημαίνοντας σαφώς ότι οι μέρες ήταν διαδοχικές και όχι διαχωρισμένες από κάποια χρονική περίοδο. Η αφήγηση της Γένεσης φανερώνει ότι ο Λόγος του Θεού είναι αξιόπιστος και ισχυρός. Το μεγαλύτερο μέρος του δημιουργικού έργου του Θεού γίνεται δια του λόγου, μια ακόμη ένδειξη της ισχύος και εξουσίας του λόγου Του. Ας κοιτάξουμε σε κάθε ημέρα του δημιουργικού έργου του Θεού:

1η Ημέρα Δημιουργίας (Γένεση 1:1-5)
Ο Θεός δημιούργησε τον ουρανό και τη γη. «Ο ουρανός» αναφέρεται στα πάντα πέρα από τη γη, το απώτερο διάστημα. Η γη έχει κατασκευαστεί αλλά δεν έχει διαμορφωθεί με κάποιο ιδιαίτερο τρόπο, αν και υπάρχει νερό. Τότε ο Θεός λέει να γίνει φως. Έπειτα διαχωρίζει το φως από το σκοτάδι και ονομάζει το φως «ημέρα» και το σκοτάδι «νύχτα». Αυτό το δημιουργικό έργο γίνεται από το βράδυ μέχρι το πρωί – μία ημέρα.

2η Ημέρα Δημιουργίας (Γένεση 1:6-8)
Ο Θεός δημιουργεί τον ουρανό. Ο ουρανός σχηματίζει ένα φράγμα μεταξύ του νερού στην επιφάνεια και της υγρασίας του αέρα. Από τη στιγμή αυτή η γη έχει ατμόσφαιρα. Αυτό το δημιουργικό έργο γίνεται σε μία ημέρα.

3η Ημέρα Δημιουργίας (Γένεση 1:9-13)
Ο Θεός δημιουργεί την ξηρά. Οι ήπειροι και τα νησιά βρίσκονται πάνω από το νερό. Τα μεγάλα σώματα του ύδατος ονομάζονται «θάλασσες» και το έδαφος ονομάζεται «στεριά». Ο Θεός δηλώνει ότι όλα αυτά είναι καλά.

Ο Θεός δημιουργεί τη χλωρίδα, μεγάλη και μικρή. Δημιουργεί αυτή τη ζωή να είναι αυτοσυντηρούμενη· τα φυτά έχουν την ικανότητα αναπαραγωγής. Τα φυτά δημιουργήθηκαν σε μεγάλη ποικιλία (πολλά «είδη»). Η γη ήταν πράσινη και γεμάτη από βλάστηση. Ο Θεός δηλώνει ότι αυτό το έργο είναι επίσης καλό. Αυτό το δημιουργικό έργο διαρκεί μια ημέρα.

4η Ημέρα Δημιουργίας (Γένεση 1:14-19)
Ο Θεός δημιουργεί όλα τα αστέρια και τα ουράνια σώματα. Η κίνηση τους θα βοηθά τον άνθρωπο να καταγράφει τον χρόνο. Δύο σπουδαία ουράνια σώματα δημιουργούνται σε σχέση με τη γη. Το πρώτο είναι ο ήλιος ο οποίος είναι η κύρια πηγή φωτός, και το φεγγάρι το οποίο αντανακλά το φως του ήλιου. Η κίνηση αυτών των σωμάτων θα διακρίνει την ημέρα από τη νύχτα. Ο Θεός δηλώνει πως και αυτό το έργο είναι καλό. Το δημιουργικό αυτό έργο διαρκεί μία ημέρα.

5η Ημέρα Δημιουργίας (Γένεση 1:20-23)
Ο Θεός δημιουργεί όλη τη ζωή που ζει στο νερό. Κάθε ζωή οποιουδήποτε είδους που ζει στο νερό δημιουργείται σε αυτό το σημείο. Ο Θεός επίσης δημιουργεί όλα τα πτηνά. Η περιγραφή μας επιτρέπει να εννοήσουμε ότι αυτή ίσως είναι η στιγμή που ο Θεός δημιούργησε και τα πετούμενα έντομα (ή, αν όχι, δημιουργήθηκαν την έκτη ημέρα). Όλα αυτά τα δημιουργήματα έγιναν με την ικανότητα να διαιωνίζουν το είδος τους μέσω της αναπαραγωγής. Τα δημιουργήματα που έγιναν την 5η Ημέρα είναι τα πρώτα που ευλόγησε ο Θεός. Ο Θεός δηλώνει το έργο καλό και γίνεται σε μία ημέρα.

6η Ημέρα Δημιουργίας (Γένεση 1:24-31)
Ο Θεός δημιουργεί όλα εκείνα που ζουν στην ξηρά. Αυτό περιλαμβάνει κάθε είδος δημιουργήματος που δεν συμπεριλαμβάνεται στις προηγούμενες ημέρες, καθώς και τον άνθρωπο. Ο Θεός δηλώνει το έργο καλό.

Ο Θεός τότε διαλέγεται με τον εαυτό Του, «Και είπε ο Θεός: Ας κάνουμε άνθρωπο σύμφωνα με τη δική μας εικόνα» (Γένεση 1:26). Αυτή δεν είναι μία κατηγορηματική αποκάλυψη της Τριάδας αλλά είναι μέρος του θεμελίου γι' αυτήν, καθώς ο Θεός φανερώνει ένα «εμείς» εντός της Θεότητας. Ο Θεός δημιουργεί τον άνθρωπο κατ' εικόνα Του (και οι άντρες και οι γυναίκες φέρουν αυτήν την εικόνα) και είναι ξεχωριστός πάνω από όλα τα άλλα δημιουργήματα. Για να τονίσει αυτήν την αλήθεια, ο Θεός τοποθετεί τον άνθρωπο να εξουσιάζει πάνω στη γη και σε όλα τα άλλα δημιουργήματα. Ο Θεός ευλογεί τον άνθρωπο και τον προστάζει ν' αναπαράγεται, να γεμίζει τη γη και να την υποτάσσει (την φέρνει κάτω από την ορθή εποπτεία του ανθρώπου όπως έχει εξουσιοδοτηθεί από τον Θεό). Ο Θεός κάνει γνωστό ότι ο άνθρωπος και όλα τα άλλα πλάσματα πρέπει να τρώνε μόνο φυτά. Ο Θεός δεν θα ακυρώσει αυτόν τον διατροφικό περιορισμό μέχρι τη Γένεση 9:3-4.

Το δημιουργικό έργο του Θεού ολοκληρώνεται την έκτη ημέρα. Ολόκληρο το σύμπαν σε όλη την ομορφιά και την τελειότητά του διαμορφώθηκε πλήρως σε έξι κυριολεκτικές, διαδοχικές, 24ωρες ημέρες. Στο τέλος της Δημιουργίας Του, ο Θεός δηλώνει ότι είναι πολύ καλό.

7η Ημέρα Δημιουργίας (Γένεση 2:1-3)
Ο Θεός αναπαύεται. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως ήταν κουρασμένος από τις δημιουργικές πράξεις Του, αλλά υποδηλώνει ότι η Δημιουργία είναι πλήρης. Ο Θεός καθορίζει περαιτέρω το μοτίβο της μίας ημέρας, από τις επτά, αφιερωμένη στην ανάπαυση. Η τήρηση αυτής της ημέρας θα καταστεί τελικά ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του εκλεκτού λαού του Θεού

(Έξοδος 20:8-11).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι συνέβη σε κάθε μία από τις ημέρες της Δημιουργίας;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries