settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι λέει η Αγία Γραφή για τον χριστιανό που κάνει πλαστική εγχείριση/χειρουργική;

Απάντηση


Η Αγία Γραφή δεν αναφέρεται ειδικά στον χριστιανό που κάνει πλαστική χειρουργική. Δεν υπάρχει κάτι στην Αγία Γραφή που δείχνει ότι η πλαστική χειρουργική είναι από μόνη της κάτι κακό. Υπάρχουν όμως αρκετά πράγματα που κάποιος χρειάζεται να λογαριάσει πριν αποφασίσει να υποβληθεί σε τέτοιες διαδικασίες. Οι αλλαγές στο σώμα μας είναι αφύσικες και πάντοτε υπάρχουν κίνδυνοι πιθανών παρενεργειών, τόσο σωματικών όσο και ψυχολογικών. Κανένας δεν θα πρέπει να υπόκειται το «μαχαίρι» χωρίς πρώτα να έχει εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, τους κινδύνους και τις παρενέργειες που σχετίζονται με την εγχείριση. Ο άνθρωπος, επίσης, χρειάζεται να διακρίνει πλήρως τα κίνητρά που τον κάνουν να επιθυμεί την εγχείριση. Για πολλούς ανθρώπους με σωματικές δυσμορφίες-είτε γενετικές είτε επίκτητες-είναι φυσικό να θέλουν να ταιριάξουν στην κοινωνία και να αισθάνονται «κανονικοί». Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις ελαφριών ανωμαλιών που θα προκαλούσαν κάποιον να αισθάνεται πολύ άβολα για τον εαυτό του, όπως μια πολύ μεγάλη ή κακοσχηματισμένη μύτη. Πολλές όμως, αν όχι οι περισσότερες, πλαστικές χειρουργικές αποτελούν προσπάθειες να καλυφθούν συναισθηματικά κενά με φυσικούς τρόπους, να ελκύσουν την προσοχή ή να κερδίσουν την επιδοκιμασία των άλλων.

Οι πλέον συνήθεις πλαστικές χειρουργικές που γίνονται αφορούν προσθετικές/ανύψωση στήθους, λιποαναρρόφηση (αφαίρεση σωματικού λίπους), λίφτινγκ, ανύψωση βλεφαρίδων, ανύψωση γλουτών και άλλων μερών του σώματος, θεραπείες σχετικές με τις φλέβες των ποδιών, ενέσεις μπότοξ/λίπους, αναδιαμόρφωση μύτης και προσώπου. Περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι υπόκεινται αυτές τις διαδικασίες κάθε χρόνο ξοδεύοντας χρήματα και θυσιάζοντας χρόνο και άνεση. Όταν κάποιος/α παρακινείται από τη ματαιοδοξία του να υποβληθεί σε εγχείριση, σημαίνει πως έχει κάνει τον εαυτό του είδωλο. Η Γραφή μας προειδοποιεί να μην κάνουμε τίποτα από αντιζηλία ή ματαιοδοξία (Φιλιππησίους 2:3-4), όπως επίσης να μην τραβάμε την προσοχή των άλλων πάνω μας μέσω της εμφάνισής μας (Α Τιμόθεον 2:9). Μια άλλη έγνοια μας είναι το κόστος. Αφορά ένα γενικότερο ενδιαφέρον διότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν οικογένειες και τα έξοδα της πλαστικής χειρουργικής δεν θα πρέπει ποτέ να προηγούνται των αναγκών της οικογένειας. Η Γραφή επίσης μας λέει ότι χρειάζεται να χρησιμοποιούμε σοφά τα χρήματα που ο Θεός μας εμπιστεύεται (Παροιμίες 11:24-25, Λουκάς 16:10-12).

Το σπουδαιότερο πράγμα που έχεις να κάνεις πριν αποφασίσεις να κάνεις πλαστική εγχείριση είναι να συμβουλευτείς τον Θεό για το ζήτημα αυτό. Η Γραφή μας λέει ότι ο Θεός ενδιαφέρεται για κάθε τι που μας ανησυχεί και μας ενδιαφέρει, έτσι θα πρέπει να το φέρουμε σ' Αυτόν (Α Πέτρου 5:7). Μέσω της σοφίας και της οδηγίας του Αγίου Πνεύματος και του λόγου του Θεού, έχουμε την ικανότητα να πάρουμε αποφάσεις που θα Τον ευχαριστήσουν και θα Τον τιμήσουν. «Ψεύτικη είναι η χάρη, και μάταιη η ομορφιά· η γυναίκα η οποία φοβάται τον Κύριο, αυτή θα επαινείται.» (Παροιμίες 31:30) Ακόμη και ο πλέον επιδέξιος χειρούργος δεν μπορεί να εμποδίσει τον χρόνο και όλες οι πλαστικές χειρουργικές θα καταλήξουν στο ίδιο αποτέλεσμα-γήρανση. Τα μέρη του σώματος που ανυψώθηκαν θα πέσουν πάλι και τα χαρακτηριστικά του προσώπου που υποβλήθηκαν σε πλαστική χειρουργική τελικά θα ζαρώσουν. Είναι πολύ καλύτερα να εργαστείς για να ομορφύνεις το πρόσωπο κάτω από την επιφάνεια, «ο κρυφός άνθρωπος της καρδιάς, κοσμημένος με την αφθαρσία του πράου και ήσυχου πνεύματος, το οποίο μπροστά στον Θεό είναι πολύτιμο» (Α Πέτρου 3:4).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι λέει η Αγία Γραφή για τον χριστιανό που κάνει πλαστική εγχείριση/χειρουργική;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries