settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι ο γάμος κατά τη Βίβλο;

Απάντηση


Είναι δύσκολο να απαντήσουμε σ’ αυτήν την ερώτηση γιατί η Βίβλος πουθενά δεν δηλώνει ρητά από ποιά στιγμή κι έπειτα ο Θεός θεωρεί ένα ζευγάρι παντρεμένο. Υπάρχουν τρεις διαδεδομένες αντιλήψεις: 1) Ο Θεός θεωρεί δυο άτομα παντρεμένα μόνο όταν έχουν πολιτικό γάμο 2) Ο Θεός θεωρεί δυο άτομα παντρεμένα όταν έχουν περάσει από κάποια επίσημη γαμήλια τελετή 3) Ο Θεός θεωρεί δυο άτομα παντρεμένα την στιγμή που ο γάμος ολοκληρωθεί με την σεξουαλική πράξη. Θα κοιτάξουμε κάθε μια από τις απόψεις και θα δούμε τις δυνατές και τις αδύναμες πλευρές τους.

1) Ο Θεός θεωρεί δυο άτομα παντρεμένα μόνο όταν έχουν πολιτικό γάμο. Η στήριξη στις γραφές που έχει αυτή η άποψη βρίσκεται στους στίχους που συστήνουν υποταγή στις κρατικές αρχές (προς Ρωμαίους 13:1-7, 1 του Πέτρου 2:17). Το επιχείρημα είναι πως αν το κράτος απαιτήσει να συσταθεί κάποιο έγγραφο πριν να αναγνωρίσει το γάμο τότε το ζευγάρι πρέπει να περάσει από αυτήν την διαδικασία. Είναι στ’ αλήθεια σωστό από βιβλική άποψη δυο άτομα να υποταχτούν στο κράτος φτάνει οι απαιτήσεις να μην αντιτίθενται στο Λόγο του Θεού και να είναι βάσιμες. Στην επιστολή προς τους Ρωμαίους (13:1-2) γράφει: «Κάθε ψυχή ας υποτάσσεται στις ανώτερες εξουσίες• επειδή, δεν υπάρχει εξουσία, παρά μονάχα από τον Θεό• και οι υπάρχουσες εξουσίες, είναι ταγμένες από τον Θεό. Ώστε, εκείνος που εναντιώνεται στην εξουσία, εναντιώνεται στη διαταγή τού Θεού• κι αυτοί που εναντιώνονται θα πάρουν επάνω τους καταδίκη».

Υπάρχουν κάποιες αδυναμίες και πιθανά προβλήματα σε αυτήν την άποψη. Πρώτον, γάμοι υπήρχαν και πριν να υπάρξουν κράτη. Χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι παντρεύονταν χωρίς πολιτικό γάμο. Δεύτερον ακόμα και σήμερα υπάρχουν χώρες που δεν αναγνωρίζουν κρατικά τον πολιτικό γάμο και/ή δεν έχουν νομικές απαιτήσεις για τους γάμους. Τρίτον υπάρχουν χώρες που θέτουν μη βιβλικές απαιτήσεις για να αναγνωρίσουν ένα γάμο σαν νόμιμο. Π.χ. υπάρχουν χώρες που απαιτούν ο γάμος να τελεστεί σε καθολική εκκλησία σύμφωνα με την καθολική διδασκαλία και να τελεστεί από καθολικό ιερέα. Είναι προφανές πως για αυτούς τους ανθρώπους που δεν συμφωνούν με την καθολική εκκλησία και την αντίληψή της για το γάμο σαν μυστήριο θα είναι μη βιβλικό να υποταχτούν και να παντρευτούν σε καθολική εκκλησία.

2) Ο Θεός θεωρεί δυο άτομα παντρεμένα όταν έχουν περάσει από κάποια επίσημη γαμήλια τελετή. Όπως υπάρχουν έθιμα σε πολλές χώρες όπου ο πατέρας της νύφης την παραδίδει στο γαμπρό κάποιοι ερμηνευτές διατίνονται πως ο Θεός δίνει την Εύα στον Αδάμ (Γένεση 2:22), όταν ο Θεός τέλεσε τον πρώτο γάμο. Στο ευαγγέλιο του Ιωάννη (κεφάλαιο 2) ο Ιησούς παρευρίσκεται σε ένα γάμο. Ο Ιησούς δεν θα το έκανε αν δεν ενέκρινα αυτό που συνέβαινε. Η παρουσία Του με κανέναν τρόπο δεν δείχνει πως ο Θεός απαιτεί την τελετή αλλά δείχνει πως ο γάμος είναι αποδεκτός από τον Θεό. Σχεδόν κάθε κοινωνία στην ιστορία της ανθρωπότητας είχε κάποιου είδους επίσημη γαμήλια τελετή. Σε κάθε κοινωνία υπάρχει γεγονός, ενέργεια, διαθήκη ή δήλωση που αναγνωρίζει επίσημα τον γάμο μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας.

3) Ο Θεός θεωρεί δυο άτομα για παντρεμένα την στιγμή που ο γάμος ολοκληρωθεί με την σεξουαλική πράξη. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως αν ο άντρας και η γυναίκα κάνουν σεξ τότε ο Θεός τους θεωρεί παντρεμένους. Αυτή η αντίληψη δεν βασίζεται στη Βίβλο. Η βάση αυτού του επιχειρήματος είναι το γεγονός πως η σεξουαλική πράξη μεταξύ των συζύγων είναι η μέγιστη εκτέλεση της αρχής «εν σάρκα μία» (Γένεση 2:24, κατά Ματθαίο 19:5, προς Εφεσίους 5:31). Μ’ αυτήν την έννοια η σεξουαλική πράξη είναι η τελευταία «σφραγίδα» στην γαμήλια διαθήκη. Αλλά αν δυο άτομα είναι νόμιμα και τελετουργικά παντρεμένα αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορούν να κάνουν σεξ πάλι θεωρούνται παντρεμένα.

Δεν είναι βιβλικό να θεωρούμε παντρεμένα δυο άτομα που έχουν κάνει σεξ αλλά δεν έχουν τηρήσει καμία άλλη πτυχή της γαμήλιας διαθήκης. Στίχοι σαν τον 7:2 στην 1 επιστολή προς Κορινθίους δείχνουν πως το σεξ πριν τον γάμο είναι ακολασία. Αν η σεξουαλική πράξη κάνει δυο ανθρώπους παντρεμένους δεν πρέπει να την αντιλαμβανόμαστε σαν ανηθικότητα μιας και το ζευγάρι θα θεωρείται παντρεμένο απ’ την στιγμή της σεξουαλικής επαφής αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος ανύπαντροι άνθρωποι να κάνουν σεξ και μετά από αυτό να δηλώνουν παντρεμένοι και να δηλώνουν πως όλες οι επόμενες σεξουαλικές σχέσεις τους είναι ηθικές και θεάρεστες.

Έτσι τι είναι ο γάμος κατά τη Βίβλο; Φαίνεται πως πρέπει να τηρούνται οι εξής αρχές: 1) Όσο οι απαιτήσεις είναι βάσιμες και δεν αντιτίθενται στη Βίβλο ένα ζευγάρι πρέπει να αναζητά την αναγνώριση του κράτους όποια κι αν είναι αυτή 2) Δυο άτομα πρέπει να ακολουθούν τα κοινωνικά και οικογενειακά έθιμα που χρησιμοποιούνται συνήθως για να αναγνωρίσουν ένα ζευγάρι για «επίσημα παντρεμένο» 3) Αν είναι δυνατόν το ζευγάρι πρέπει να ολοκληρώσει το γάμο και σεξουαλικά εκτελώντας τη φυσική πτυχή της αρχής «εν σάρκα μία».

Τι συμβαίνει αν μια ή περισσότερες από αυτές τις αρχές δεν τηρηθούν; Αυτό το ζευγάρι ακόμα θα θεωρείται παντρεμένο μπροστά στα μάτια του Θεού; Εν τέλει το θέμα είναι μπροστά στα δυο άτομα και τον Θεό ο οποίος γνωρίζει τις καρδιές τους (1 του Ιωάννη 3:20). Ο Θεός γνωρίζει την διαφορά μεταξύ του αληθινού έγγαμου βίου και την προσπάθεια να δικαιολογηθεί η σεξουαλική ακολασία.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι ο γάμος κατά τη Βίβλο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries